Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΪΔΟΥ !...


 Ειλικρινά δεν έχω αντιληφθεί εάν η κυβέρνηση έχει κάποια θέση - άποψη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πολύ φοβάμαι ότι επικράτησε η άποψη «ας πάρουμε εμείς τώρα τη δόση και ας αφήσουμε τ' άλλα στη Λαγκάρντ και τη Μέρκελ»!
 
Δηλαδή στον «αυτόματο πιλότο» της Ευρώπης. Εναν «πιλότο», βέβαια, που δεν υπάρχει... Τη στιγμή μάλιστα που όλη η Ευρώπη ασχολείται με το ελληνικό χρέος. Μόνο η κυβΕιλικρινά δεν έχω αντιληφθεί εάν η κυβέρνηση έχει κάποια θέση - άποψη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πολύ φοβάμαι ότι επικράτησε έρνησή μας απουσιάζει... Δεν αμφισβητώ ότι η δόση και ο τρόπος καταβολής της κ.λπ. είναι θέμα ζωής ή θανάτου αυτήν τη στιγμή για τη χώρα.

Ομως, η οποιαδήποτε σοβαρή λύση του ελληνικού προβλήματος συνδέεται, είναι αλήθεια, με πολλά πράγματα - πρωτίστως όμως με την αντιμετώπιση του χρέους. Γιατί δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε χρέος. «Ρουφάει» τη χώρα. Κοντεύει να γίνει... διπλάσιο του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό, δε, με μια αθροιστική μείωση του ΑΕΠ κατά 25 μονάδες και με επίταση, λόγω μέτρων της υφεσιακής ροπής για το 2013, δεν υπάρχει σοβαρή λύση του ελληνικού προβλήματος χωρίς δραστική μείωση του επίσημου χρέους, χαλάρωση της ύφεσης και σύνδεση της αποπληρωμής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Η παραμονή της Ελλάδας έχει ένα κόστος για την Ευρώπη. Το ίδιο και η έξοδός της. Στη δεύτερη περίπτωση το κόστος και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη, γνωρίζουν όλοι, ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι και για την Ευρώπη και για τη διεθνή οικονομία. Οι Γερμανοί δεν μπορούν να κάνουν το κορόιδο και να «πετάνε την μπάλα» συνεχώς στην εξέδρα.
 
Η λογική της Μέρκελ και του Σόιμπλε να «κάνουμε το κορόιδο» μέχρι τις εκλογές και μετά βλέπουμε, το πιο πιθανό είναι να γίνει «μπούμερανγκ». Ηδη οι σοσιαλδημοκράτες έχουν επίκεντρο της αντιπολίτευσής τους ότι «η Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια για την Ελλάδα». Εν πάση περιπτώσει, τα εσωτερικά πολιτικο-κομματικά συμφέροντα δεν μπορεί να είναι υπέρτερα της ευρωπαϊκής προοπτικής και του ευρώ, ιδίως για μια χώρα που θέλει να ηγηθεί της ενιαίας Ευρώπης! Ουδείς μπορεί να κάνει το «κορόιδο»...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μέγας διαπραγματευτής πρωθυπουργός μας έχει σαφή θέση, κάνω το κορόιδο μέχρι τις γερμανικές εκλογές μη και στεναχωρηθεί η Αγγέλα.