Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ !...


«Σε παλαιότερες εποχές οι Γερμανοί ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί στο πού έστελναν τα όπλα που κατασκευάζουν. Αλλά επί Ανγκελας Μέρκελ, η Γερμανία άλλαξε δόγμα: προτιμάει να πουλάει όπλα υψηλής τεχνολογίας, παρά να στέλνει στρατιώτες στο εξωτερικό, και συχνά σε καθεστώτα με θλιβερές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», γράφει ρεπορτάζ στο Spiegel online.


Η γερμανική αμυντική βιομηχανία είναι η τρίτη παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και την Ρωσία, σε εξαγωγές όπλων. Εξάγει κυρίως τανκς, υποβρύχια, και ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.


Σε σχετικό ρεπορτάζ, η εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι το ποσοστό των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας ελάχιστα θα επηρεαστεί από την αδυναμία παραδοσιακών πελατών, χωρών όπως είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η ζήτηση για άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και υποβρύχια έχει εκτιναχθεί στα ύψη από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, του 2011, δείχνουν ότι οι άδειες για εξαγωγές όπλων που εκδίδει η γερμανική κυβέρνηση ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 10 δισ. ευρώ. Το 42% των όπλων προορίζεται για τις λεγόμενες τρίτες χώρες, εκτός του ΝΑΤΟ και των χωρών της ΕΕ, Το 2010, το ποσοστό αυτό ήταν 29%.

«Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχει επικρατήσει το δόγμα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις επιθυμίες της καγκελαρίου, η Γερμανία στέλνει τώρα στρατιώτες σε ζώνες συγκρούσεων μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Αντ' αυτού «χώρες εταίροι» στις εμπόλεμες περιοχές ενισχύονται με εξαγωγές όπλων για να «διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια» με δικές τους δυνάμεις», γράφει το Spiegel.
Η καγκελάριος Μέρκελ στηρίζει επισήμως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού σε «αξιόπιστες» - όπως τις χαρακτηρίζει η ίδια - χώρες με το σκεπτικό ότι κατ' αυτόν τον τρόπο η Γερμανία συμβάλλει στην «σταθερότητα».
Η απόφαση της κυβέρνησής της να στηρίξει ανοικτά το εμπόριο όπλων έχει προκαλέσει δριμεία κριτική από πολλά μέλη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

«Η καγκελάριος επιμένει ότι η εξωτερική πολιτική της είναι «πιστή στις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και όμως, επιτρέπει εξαγωγές όπλων - στο όνομα της σταθερότητας - σε καθεστώτα με άθλιες επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», γράφει το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: