Το πρώτο πράγμα που είπε η τρόικα όταν ήρθε στην Αθήνα πριν απο τρία χρόνι ήταν: Φτιάξτε ένα φορολογικό νόμο με 25 σελίδες και καταργήστε τους παλιούς, που είναι 25.000 σελίδες.
Φυσικά και δεν έγινε αυτό. Αν είχε γίνει, ίσως να μην είχαμε φοροδιαφυγή, ίσως να μην είχαμε λαδώματα, ίσως να ερχόντουσαν επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, ίσως να είχαμε αποφύγει ακόμη και την ύφεση.
Ο φορολογικός νόμος είναι η βάση των οικονομικών συναλλαγών για όλους. Προσδιορίζει πόσο θα πουλιούνται τα προιόντα και οι υπηρεσίες, προσδιορίζει πόσα θα εισπράξει το κράτος, προσδιορίζει πόσα θα έχουμε για κοινωνικό κράτος, προσδιορίζει την θέση του καθενός μας στην εισοδηματική κλίμακα. Ή μάλλον αυτά θα έπρεπε να προσδιορίζει. Δυστυχώς οι φορολογικοί νόμοι στην Ελλάδα αποσκοπούν σε άλλου είδους στόχους. Καθορίζουν πόσα θα ήθελε να εισπράξει το κράτος (αλλά δεν θα τα εισπράξει) και δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η διαφθορά θα πλουτίσει.
Όλοι οι νόμοι δυστυχώς φτιάχνονται έτσι, πολύπλοκοι, δυσνόητοι, χρήζουν ερμηνείας κατά περίπτωση και αφήνουν παράθυρα. Όλα αυτά γίνονται για έναν και μόνο λόγο: Για να πλουτίσει η διεφθαρμένη γραφειοκρατία εις βάρος των πολιτών.
Το αποτέλεσμα των φορλογικών νόμων στην Ελλάδα είναι ένα: Όλοι να θεωρούνται a priori ένοχοι, έτσι ώστε η γραφειοκρατία να τους καλεί κατά βούληση να την πληρώσουν (αυτήν και όχι το κράτος) για να ξεφύγουν προσωρινά μέχρι την επόμενη πρόσκληση.
Εξαιτιας αυτής της κατάστασης, ο μεν πολίτης δεν ξέρει τι χρωστάει, ο νομοταγής πολίτης που πληρώνει τους φόρους του εξοντώνεται, ο απατεών φοροφυγάς πλουτίζει, το ίδιο και ο απατεών γραφειοκράτης, το κράτος εισπράττει λιγότερα απο όλα τα άλλα κράτη, ένα πλήθος φορολογικών συμβούλων, δικηγόρων, φοροτεχνικών κλπ πλουτίζει εις βάρος του πολίτη και του κράτους.
Για να φτιαχτεί ένας πραγματικά σοβαρός, δίκαιος και αποτελεσματικός φορολογικός νόμος, πρέπει η σελίδα να είναι λευκή και να έχει μόνο ένα πρώτο άρθρο: "Καταργούνται όλοι οι παλιότεροι φορολογικοί νόμοι και διατάξεις".
Και αφού γραφτεί αυτό το πρώτο άρθρο, μετά πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των υπολοίπων. Το όλο έργο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 25 σελίδες όπως είπε και η τρόικα.
Αυτό φυσικά δεν μπορεί να το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν μπορεί και δεν θέλει να το κάνει. Διότι ένας τέτοιος φορολογικός νόμος θα αφαιρούσε όλη τη δύναμη των διεφθαρμένων υπηρεσιών του.
Όταν αναθέτουμε σε μια δημόσια υπηρεσία να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας της, είναι σαν να ζητάμε απο τη γραφειοκρατία να αυτοκτονήσει. Και δεν πρόκειται να το κάνει. Προτιμά να σκοτώσει εμάς τους υπόλοιπους.
Για τον λόγο αυτόν, ο φορολογικός νόμος που θα είναι απλός, κατανοητός, δίκαιος και αποτελεσματικός θα φτιαχτεί εκτός υπουργείου Οικονομικών.
Και ο φορολογικός νόμος που συζητάει σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι ούτε απλός, ούτε δίκαιος, ούτε αποτελεσματικός. Διότι δεν ξεκινάει με το άρθρο οτι καταργούνται όλοι οι παλιότεροι, διότι δεν είναι μόνο 25 σελίδες και διότι έχει φτιαχτεί απο την ίδια τη διεφθαρμένη γραφειοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου