Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟ ?...


Η πόλωση είναι η διαδικασία ανάδειξης των σημαντικών ερωτημάτων και εναλλακτικών απαντήσεων σε μια εκλογική περίοδο.

Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις εκλογές, όσο το ερώτημα της διακυβέρ-νησης γίνεται επιτακτικό, οι αποχρώσεις αδυνατίζουν και οι γνώμες στοιχίζονται διλλημματικά.
Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει.

Διχασμός είναι η πόλωση που δεν εξαντλείται με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά συνεχίζεται μιας και η κοινωνία αδυνατεί να συνυπάρξει. Οι αντιθέσεις επιμένουν σε αξιακά, ζωτικά υπαρξιακά θέματα και ο συνδυασμός τους ως πεποιθήσεις με την εκτίμηση των ατομικών συμφερόντων της ψήφου γίνεται εκρηκτικός.

Στη δεύτερη περίπτωση , του διχασμού, η κυβέρνηση δεν σημαίνει και κυβερνησιμότητα.
Η καθημερινή σύγκρουση δεν επιτρέπει την ομαλή διακυβέρνηση.

Το ερώτημα λοιπόν διχασμός ή πόλωση είναι καίριο. Δεν φτάνει στις 18 Ιουνίου να έχουμε κυβέρνηση. Πρέπει να είναι και βιώσιμη, στην κωματώδη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Θεωρείτε καλύτερο στις εκλογές να ενισχυθούν ή να αποδυναμωθούν
τα κόμματα που θέλουν να καταγγείλουμε το μνημόνιο;
43% απαντούν αποδυνάμωση και 47% ενίσχυση. Το ίδιο συμβαίνει, στις διαδοχικές έρευνες από τις αρχές Μαρτίου. Γνώμες διαμορφωμένες και αμετακίνητες.

Ποιο ισχυρό κριτήριο για την επιλογή σας στις εκλογές είναι:
Να αποκτήσουμε κυβέρνηση που θα καταγγείλει το μνημόνιο; 33%
Να αποκτήσουμε κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει το ευρώ ; 58%

Στην ερώτηση αυτή ο πυρήνας της καταγγελίας περιορίζεται στο 33%. Η παραμονή στην Ευρωζώνη επιβάλλεται σαν κριτήριο από περίπου έξι στους δέκα ερωτώμενους.

Εδώ αντιλαμβάνεται κανείς καλύτερα και την δυσκολία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, του μόνου κόμματος από τα δημοσκοπικώς «μεγάλα», που θέλει να απαντήσει θετικά και στα δύο ερωτήματα. Δυσκολία γιατί το μήνυμα που δέχεται από την Ευρώπη και η κριτική από τους υπολοίπους είναι πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Κι εδώ ουσιαστικά αμετάβλητα τα μπλοκ του 33% και του 58%.

Πιστεύετε ότι η καταγγελία του μνημονίου θα έχει ως συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;

Να που η έρευνα ρωτά αυτό που προηγουμένως σχολιάσαμε :
48% λένε ναι , 41% όχι και 11% δεν μπορεί να αποφασίσει.
Σημασία έχει τώρα πια να τα δούμε μαζί. Το 39% των πολιτών πιστεύουν πως η καταγγελία του μνημονίου σημαίνει έξοδο από το ευρώ και ψηφίζουν με βασικό κριτήριο την διασφάλιση της παραμονής στην Ευρώπη ενώ ένα άλλο 8% που συμφωνεί στο που οδηγεί η καταγγελία ψηφίζει με κριτήριο την καταγγελία του μνημονίου.
Πρόκειται για τους αποφασισμένους, όσους έχουν ξεκάθαρη, ίδια θέση και στα δυο ερωτήματα.

Η αμφιθυμία αρχίζει σε όσους (41%) πιστεύουν πως η καταγγελία του μνημονίου δεν οδηγεί αναγκαστικά σε έξοδο από την ευρωζώνη.
Εδώ το 28%, δηλαδή 6 στους 10 θα ψηφίσουν με κριτήριο την παραμονή της χώρας στο Ευρώ, ενώ ένα άλλο 14%, περίπου 4 στους 10 με κριτήριο το μνημόνιο.

Είναι φανερό ότι ο επικοινωνιακός, πολιτικός καυγάς γίνεται για το 28% .¨όσο περισσότερο πεισθούν πως καταγγελία ισούται με έξωση τόσο θα απομακρυνθούν από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού το βασικό κριτήριο επιλογής είναι η παραμονή στο Ευρώ.

Κι όσο περισσότερο βεβαιωθούν πως οι απειλές περί έξωσης είναι κούφια λόγια τόσο ευκολότερα θα ψηφίσουν το κόμμα που συνδυάζει καταγγελία μνημονίου με ευρώ.

Υπάρχουν τα δύο σε συσκευασία του ενός ;Τρεις εβδομάδες υπομονής και θα το ξέρουμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνια μας η μνημη, να ζησουν οι Ευρωπαιοι να μας θυμοθνται.