Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ !...Επιχειρώντας ν΄ αποδείξει πως, εκτός από τον προφορικό λόγο, τα καταφέρνει καλά και στα γραπτά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους, μέσω και μιας ανοικτής επιστολής.

Ως βασικό σκοπό του εγχειρήματος ο Β. Βενιζέλος αναφέρει την τεκμηρίωσητης άποψης πως «μόνο ένα εκλογικά και κοινοβουλευτικά ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται και διασφαλίζει την αναγκαία και ισορροπημένη κυβερνητική συνεργασία. Μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης…».

Οι «λογοπλοκίες» τόχουν ξαναγράψει, πως το ΠΑΣΟΚ, σ΄ αυτή τη συγκυρία έχει πάρει κι έχει προβάλλει τις λογικότερες και σωστές θέσεις, όπως, επίσης, έχει καταφέρει να δεθεί και να πλασαριστεί σαν ο γνησιότερος εταίρος, συνεργάτης και εκφραστής του κινήματος της αλλαγής στην Ευρώπη, το οποίο οδηγούν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τη Γαλλία.

Παράλληλα, όμως, έχουμε γράψει και πως «…δυστυχώς, ούτε το κλίμα, ούτε οι καταστάσεις ευνοούν τις οποιεσδήποτε προσπάθειες, για συνθέσεις, καθώς αυτοί που πλασαρίστηκαν, επιτυχώς, ως αθώοι για το παρελθόν, (απώτερο και πρόσφατο) και λυτρωτές για το παρόν, δεν αξιολογούνται, καν, για το μέλλον που προτείνουν, μέσα στο ισοπεδωτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί…».

Τονίσαμε δε, πως οι προσπάθειες για την προώθηση συνθετικών λύσεων, φαντάζουν μάταιες, μιας και «…μέσα σ΄ αυτό το χαμό, ούτε ακούγονται, ούτε επηρεάζουν !...».


Η επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα αποσταλεί με e-mail σε εκατοντάδες χιλιάδες αποδέκτες μέσω της βάσης δεδομένων που διαθέτει η Ιπποκράτους, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής πρόσβασης θα τυπωθούν φυλλάδια με την επιστολή, τα οποία είτε θα ταχυδρομηθούν είτε θα διανεμηθούν πόρτα - πόρτα.

Φίλες και φίλοι,

στις 6 Μαΐου οι πολίτες έστειλαν ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ. Το λάβαμε, με απόλυτο σεβασμό στην οργή και την αγανάκτηση τους.
Κάναμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να προκύψει κυβέρνηση που να αποτυπώνει τη βούληση του λαού. Ικανή να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κόμματα που είχαν εξαρχής ως μόνο μέλημα την αύξηση της εκλογικής τους δύναμης ή δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης για να μη δοκιμαστούν στην πράξη οι προεκλογικές τους υποσχέσεις ή δεν άντεχαν το βάρος της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση, οδήγησαν τη χώρα ξανά σε εκλογές.
Παρατάθηκε έτσι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που βλάπτει τον τόπο και ιδίως τους πιο αδύναμους.

Στις 17 Ιουνίου ο Ελληνικός λαός καλείται να λάβει ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις που θα καθορίσουν την μοίρα των Ελλήνων για δεκαετίες.

Ο Ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, θέλει :

-Η Ελλάδα να είναι σταθερά μέσα στο ευρώ.
-Να αλλάξουν οι δυσμενείς όροι της δανειακής σύμβασης που προκαλούν μείωση των εισοδημάτων, ύφεση και ανεργία.
- Να μη διαταραχθεί η σχέση μας με την Ευρώπη και να μη θιγούν οι θετικές όψεις της δανειακής σύμβασης, όπως η δραστική μείωση του χρέους και των ετήσιων τόκων, η προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες και η καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου που χρειάζονται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του δημοσίου, αλλά και για την στήριξη της ανάπτυξης.
-Να στηριχθεί η ανάπτυξη, δηλαδή η παραγωγή, οι επενδύσεις και η απασχόληση στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.
- Να λειτουργεί ένα δίκτυ προστασίας και αλληλεγγύης για τους ανέργους, τους πιο αδύναμους, αυτούς που κτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση.
- Να υπάρχει κλίμα σταθερότητας, ασφάλειας και αισιοδοξίας μέσα σε ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί, μέσα σε μια κοινωνία που διατηρεί τη συνοχή της και αντιδρά στον κίνδυνο του εκφασισμού της.
- Να στρατευθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.
Αυτή την Εθνική στρατηγική, που ενώνει και εκφράζει του Ελληνες, προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Την ώρα που άλλοι στήνουν το πλαστό σκηνικό ενός δήθεν δικομματισμού το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει τη μόνη υπεύθυνη και ολοκληρωμένη Εθνική στρατηγική:
Την στρατηγική της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η εφαρμογή των θετικών πλευρών της σύμβασης που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η άλλη γραμμή, αυτή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, βασίζεται σε δυο επικίνδυνα σοφίσματα:

- πως ούτως ή άλλως η Ελλάδα οδηγείται εκτός ευρώ
- και πως ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει λόγω της δανειακής σύμβασης.

Άρα - λένε τα σοφίσματα αυτά - η Ελλάδα, χωρίς να έχει κάτι να χάσει, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη θέση της μέσα στην Ευρώπη και την αποφυγή της χρεωκοπίας που κατάφερε ως τώρα με τις μεγάλες θυσίες των πολιτών της.
Αλλοίμονο όμως αν επικρατήσει αυτή η ισοπεδωτική λογική. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν πολλά να χάσουν. Δεν έκαναν τόσες θυσίες για το τίποτα.

Δεν πρέπει όμως να επικρατήσει ούτε η λογική της παλαιοκομματικής προεκλογικής παροχολογίας που υποτιμά τη νοημοσύνη και τα ιστορικά βιώματα του λαού μας.

Κάποιοι δεν διδάχθηκαν, δυστυχώς, τίποτα από αυτά που υφίσταται η πατρίδα μας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Εθνική στρατηγική που προτείνουμε δεν είναι κάτι που προέκυψε μετά την δραματική μείωση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλήρωσε τεράστιο κόστος για τις δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει.

Αυτά που προτείνουμε τώρα, ως τη μόνη εφικτή και υπεύθυνη Εθνική στρατηγική, δεν είναι τίποτα άλλο από την δημοσιοποίηση των θέσεων για οποίες αγωνιστήκαμε στην πολύμηνη δύσκολη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους, την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων, το νέο δάνειο, για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναγίνει ανεξάρτητη και ισότιμη μέσα στην Ευρωζώνη.

Έξω από το χορό όλοι ξέρουν πολλά τραγούδια. Η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται εδώ, στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, αλλά με ξένες κυβερνήσεις ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, υπό την απειλή των πιο άγριων κερδοσκοπικών κύκλων των διεθνών αγορών.

Τότε ήμασταν από κάτω. Έπρεπε να διασφαλίσουμε μέσα σε μια συντηρητική Ευρώπη αυτά που ήταν ζωτικά για την Ελλάδα. Τώρα έχουμε ένα κεκτημένο από το οποίο ξεκινάμε τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. Το χρέος και οι ετήσιοι τόκοι έχουν μειωθεί, 150 δις ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τη δανειακή σύμβαση. Έχουμε νέους παίκτες στην Ευρώπη, όπως τον Πρόεδρο Ολάντ.

Έχουμε τη στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Αυτά δεν έγιναν ούτε τυχαία ούτε από μόνα τους.

Η χώρα πρέπει να είναι στις 18 Ιουνίου ενωμένη και έτοιμη για μια πανεθνική προσπάθεια που θα τη βγάλει οριστικά και με ασφάλεια από τη κρίση και την εξάρτηση.

Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να κυβερνήσει και να διαχειριστεί την κρίση. Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων πέρασε και πολιτικά και αριθμητικά. Δεν υπάρχουν μονομάχοι, δεν υπάρχει πλέον διπολικό κομματικό σύστημα. Στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει, ούτως ή άλλως, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα αναζητηθούν συνεργασίες.

Μόνο ένα εκλογικά και κοινοβουλευτικά ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται και διασφαλίζει την αναγκαία και ισορροπημένη κυβερνητική συνεργασία. Μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται και διασφαλίζει την εφαρμογή της μονής εφικτής και υπεύθυνης στρατηγικής, που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το αδιέξοδο θα είναι δυστυχώς αναπόφευκτο, όποιο και αν είναι πρώτο κόμμα.

Το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση της εξουσίας, που για μας σημαίνει φθορά και κόστος, αλλά η διασφάλιση της αναγκαίας εθνικής συστράτευσης και η προώθηση της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής.

Φίλες και φίλοι,

Η Εθνική στρατηγική που προτείνουμε δίνει ασφαλή και πρακτική απάντηση στις αγωνίες του ανέργου, του συνταξιούχου, του μισθωτού, του δημόσιου υπαλλήλου, του επαγγελματία, του νέου επιστήμονα, του αγρότη, της μόνης γυναίκας που σηκώνει το βάρος της οικογένειας.

Απευθύνομαι σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα προσωπικά. Ξεχωριστά απευθύνομαι στους πολίτες που νοιώθουν ότι ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη, που εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και απογοητεύτηκαν γιατί η κρίση ανέτρεψε όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμασταν.

Σας ζητώ να αξιολογήσετε ψύχραιμα τα πολιτικά δεδομένα από τη σκοπιά της δικής σας προσδοκίας, αλλά και από τη σκοπιά της εθνικής προοπτικής.

Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα καταφέρουμε να κάνουμε την Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη μέσα στην Ευρώπη. Αρκεί να το θελήσουμε στις 17 Ιουνίου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ευάγγελος Βενιζέλος

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι καποιας ηλικιας και πραγματικα ποναει κλαιει η καρδια μου και ποναει η ψυχη μου οταν βλεπω το Πασοκ πως καταντησε και κυριως γιατι και ποιοι το εφεραν εδω. Μεχρι εμπαρκο εστω και στην αναφορα του ονοματος Παπανδρεου εχουν κατρακυλησει.Τετοιο κατρακυλισμα που ειναι ποιο κατω ακομη και απο το δημοσκοπικο αλλα και το πραγματικο εκλογικο ποσοστο τους. Και που να βρεις αποκουμπι να ξαποστασεις απο το παϊλντισμα της απογοητευσης που τα γιαουρτια και οι σφαλιαρες πευτουν βροχη απο τους Ταλιμπαν του Συριζα και τους τραμπουκους φασιστες της ΧΑ. Μηπως στον αλλο τον πολιτικαντη της Πολαν?? κακη μοιρα που σε περιμενει. Σε αλλα μικροτερα κομματα??? Μα δεν τα βλεπεις οτι ειναι σαν τα πεφταστερια της νυκτας που πριν προλαβεις να κανεις την ευχη εχουν σβησει??

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΙΛΑΡΟΤΡΑΓΙΚΑ ΣΤΗΝ TV ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΡΕΠΑΙ ΝΑ ΞΕΡΑΘΕΙ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΗΣ ΄΄ΠΛΑΤΕΙΑΣ΄΄ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ .ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

X.K. είπε...

ο χαλιφης στη θεση του χαλιφη και τα παρασιτα που τον πλαισιονουν θα το παρουν ηχηρο το μηνυμα στην καλπη μας εκαναν να ντρεπομαστε να λεμε οτι ειμαστε πασοκ.GAP KEEP WALKING.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 18.44, Οταν ο ΒΒ ρωτηθηκε απο την Τρεμη (τελειως αθωο ερωτημα αφθορμητα και χωρις καμια προσυννενοηση , λεμε τωρα!!!) αν περασε απο το μυαλο του να βγαλει απο τις Λιστες του Πασοκ τον ΓΑΠ, διαβασε τι απαντησε.
-----
θα σας δώσω μία είδηση . Στις 17 Ιουνίου το βράδυ , θα... παρουσιάσω το πρόγραμμα του νέου ΠΑΣΟΚ. Ενός ΠΑΣΟΚ με νέους ανθρώπους , νέα προοπτική , μακρυά από τα λάθη και τα βαρίδια του παρελθόντος " .
-----
Εγω τι πρεπει να κανω το πρωϊ της 17ης πριμ μου κανει την εκπληξη ο ΒΒ??? αν μου απαντησεις ειμαι προθυμος να ριξω μια κουταλια νερο στην αποξηραμμενη κοιτη του Πασοκ με την φηφο μου, διαφορετικα.......δεν ξερω. Θελω πχ καποιος απο εκει (ο Λιτζερης ας πουμε) να μου διευκρηνισει αν ο αρχηγος του συμπεριλαμβανει στα βαρυδια και τον ΓΑΠ. Οσο αυτο παραμενει αδιευκρινηστο αλλο τοσο (μπορει εις τον κυβο) να παραμενει η αδιευκρινηστη φηφος σε μεγαλα ποσοστα. Θελω εξηγησεις τωρα και οχι το βραδυ της 17ης, θα ειναι αργα. Τις απαιτω τις εξηγησεις γιατι στηριζω την παραταξη αυτη απο το 1974 με την ψηφο μου χωρις να ζητησω ποτε κανενα ανταλλαγμα ή ρουσφετι, πολυ πριν αυτοι οι σημερινοι υπηρχαν καν σαν ονομα στην παραταξη αυτη.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ 10 45 ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΗΛΘΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΗΛΘΑΝ .ΕΣΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ.ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΞΕΡΑΘΗΚΕ .

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω σε ολα με τον 10"45 και περισσοτερο με την τελευταια παραγραφω. Μετα απο αυτα τα ποσοστα δυο εγλογικων αναμετρησεων θα επρεπε να εξαφανιστη. Αλλα που τετοια τσιπα απο τον μεγαλυτερο αλαζονα και εξουσιομανη. Ετσι και αλλιως ντογρου για την δραχμη. ΑΠΟΧΗ για τους ετεροδημοτες και ΑΚΥΡΟ τοπικα. Για να εχω καθαρη την συνειδηση μου απεναντι στον εαυτο μου. 1944

Ανώνυμος είπε...

Ποιός έλαβε τί; είναι ποτέ δυνατόν, αυτό, το κήτος, με τον λογαριασμό που διαθέτει στις τράπεζες, να μπορέσει να καταλάβει έναν άνθρωπο που έπεσε για ύπνο νηστικός;λογοπλόκε μας υποτιμάει!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό σας με τον Βενιζέλο και τα λαμόγια του για τον τρόπο με τον οποίον φέρθηκαν στον ΓΑΠ.Όμως τώρα οι ώρες για την πατρίδα είναι δύσκολες και ίσως λέω ίσως να πρέπει να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ για τελευταία φόρα,μήπως μπορέσουμε και πιέσουμε με κάποιο λίγο μεγαλύτερο ποσοστό τη μη πρωθυπουργία Σαμαρά σε περίπτωση που η ΝΔ έρθει πρώτη και για να υπάρχει μια πιο σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να αντέξει κάποιο χρονικό διάστημα στις ταλιμπανίες που θα ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απ΄την επόμενη μέρα.Και μετά άμα έχει γλυτώσει η χώρα βλέπουμε πως θα οργανωθεί εκ νέου ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό και βαθιά μεταρρυθμιστικό κίνημα.Δεν ξέρω,σκέψεις κάνω και προσπαθώ να είμαι λίγο αισιόδοξη για την επόμενη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 03.24# Αν και καθηστερημενα, επανερχομαι σημερα να σου απαντησω αφου ακουσα την συνεντευξη του ΒΒ χθες. Αναφερομαι στην προβοκατορικη μεν ερωτηση του Στρατακη του ΦΛΑΣ (Πως τον εχουν καταντησει αυτο τον σταθμο?? ουτε αντιπροσωποι του Συριζα να ητανε) αλλα καλη ερωτηση εαν θεωρει αγκαθι και τον ΓΑΠ για το Πασοκ και απντηση δεν εδωσε αλλα αντιθετα μαλλον το επιβεβαιωσε .
Εαν νομιζει οτι ετσι θα παμε στις 17 το πρωϊ να τον ψηφισουμε (του καναμε την τιμη ηδη πατριωτικα 2 φορες) και το βραδυ να βαραμε το κεφαλι μας στον τοιχο γιαυτα που θα κανει και θα πει, μαλλον δεν θα φαμε εχουμε χορτασει. Το κομμα που ονειρευετε με την παρεα του ας το φτιξει μονος του χωρις εμας.

Ανώνυμος είπε...

Ορκωτους λογιστες διαβαζω οτι θα βαλει ο ΒΒ να ελενγξουν τα οικονομικα του κομματος κατα την Προεδρια του ΓΑΠ. Γιατι βαγγελη δεν το κανεις και απο την περιοδο του Σημιτη??? και γιατι οχι και του Ανδρεα?? Παει εχουν ξεφυγει οι ανθρωποι και ευτηχως τα μαθαινουμε πριν την κυθριακη των εκλογων να τους πςριποιηθουμε αναλογα. Αντε βγαλτε τον και κλεφτη τωρα να δεση η σουπα που ετοιμαζατε απο το 2007.
Δεν το γλυτωνεις το μονοψηφιο οπως πας.