Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΕΔΩ, ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ !...


Ο θρύλος λέει ότι στα δύσκολα οι Ελληνες παραμερίζουμε τις διαφορές μας και ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς και τα προβλήματά μας. Βεβαίως, όποιος ρίξει μια ματιά στην Ιστορία μας σε διαφορετικές διαπιστώσεις καταλήγει, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Λίγο ή πολύ, όλοι το ξέρουμε ότι ο εξωραϊσμός προσώπων και καταστάσεων αποτελεί βασικό γνώρισμα της ιστορικής αποτίμησης της πορείας μας.

Ποιον και γιατί να ξαφνιάσει, κατά συνέπεια, το γεγονός ότι οι φορολογικοί έλεγχοι που έγιναν από 10 μέχρι 13 Αυγούστου στις τουριστικές περιοχές της χώρας κατέληξαν σε ποσοστό πάνω από 52% σε παραβάσεις; Την ώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αγωνιούν για τις νέες περικοπές που έρχονται, η επαγγελματική ραχοκοκαλιά του τουρισμού μας έδινε ρεσιτάλ φοροδιαφυγής. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, δηλαδή.

Βεβαίως, οι παραβάτες τιμωρήθηκαν με τα σχετικά πρόστιμα, αλλά γιατί να τους ενοχλήσει το γεγονός; Οταν η μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων επιτρέπει σε κάποιον να κερδίσει, ας πούμε, ένα εκατομμύριο, γιατί να τον ενοχλήσουν τα εκατό ή τα διακόσια χιλιάρικα που θα πληρώσει ως πρόστιμο; 'Η μήπως υπάρχει κανείς, εφοριακός ή μη, που να αγνοεί ότι αυτή είναι η πραγματικότητα ;

Θλιβερή, οπωσδήποτε. Ενας λαός που οδεύει προς την καταστροφή, με κάποιους να υποχρεώνονται να πληρώνουν αυτά που δεν έχουν και δεν χρωστάνε κι άλλους να τσεπώνουν αυτά που δεν τους ανήκουν και να ξέρουν ότι αν τους πιάσουν -που δεν είναι και βέβαιο- δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα, φτηνά θα τη βγάλουν. Το κράτος που υποτίθεται ότι διώκει τη φοροδιαφυγή ουσιαστικά την υποθάλπει και την επιβραβεύει με τις πρακτικές που εφαρμόζει.

Γιατί αν θέλει να την τιμωρήσει πραγματικά τη συγκεκριμένη φοροδιαφυγή, δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να το καταφέρει. Αντί για πρόστιμα, που αποτελούν τμήμα -και μάλιστα μικρό- του συνολικού ποσού που μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων ενθυλακώνει, κάλλιστα θα μπορούσαν οι διωκτικές αρχές να του επιβάλουν ως ποινή το κλείσιμο του καταστήματός του για έναν ή και δύο μήνες, που θα σήμαινε απώλεια της υπόλοιπης τουριστικής περιόδου. Κι αν βρεθεί και υπότροπος, λουκέτο στο κατάστημα. Τίποτα λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: