Κάτι θετικό συντελείται στον Βορρά της Ευρώπης.
Αφού η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις κατά του φτωχού Νότου, αντιλαμβάνονται μόλις τώρα ότι ο διαχωρισμός βλάπτει και τις ίδιες τις χώρες, καθώς υπονομεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώτα ήρθε η κίνηση Βεστερβέλε για κοινή παρέμβαση με όλους τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας υπέρ της ενότητας της Ευρώπης.
Και χθες πάλι με πρωτοβουλία Βεστερβέλε, το Βερολίνο και οι τρεις χώρες της Βαλτικής με κοινή ανακοίνωση προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ρήξης Βορρά-Νότου.
«Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Ευρωπαίους γείτονες και η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, είναι το κοινό μας σχέδιο και η βάση της κοινότητάς μας».
«Η συνεργασία στην Ευρώπη δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε κεκτημένο, όπως μας υπενθυμίζει η κρίση του χρέους. Έχει εξελιχθεί σε μια βαθιά κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης», εκτιμούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (Γερμανία), Αντρόνιους Αζούμπαλις (Λιθουανία), Έντγκαρς Ρίνκεβιτς (Λετονία και Ούρμας Πάετ (Εσθονία).
Οι τέσσερις υπουργοί υπογραμμίζουν πως «οι ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν δεν περιορίζονται σ' αυτές των εθνικών οικονομικών της Ευρωζώνης. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη απόκλιση ανάμεσα στις εθνικής συζητήσεις που διεξάγονται για την Ευρώπη».
«Δύο δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μια νέα διαχωριστική γραμμή απειλεί να διαιρέσει την ήπειρο, αυτή τη φορά ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», αναφέρουν οι υπουργοί.
Σύμφωνα με τους υπουργούς, για να μπορέσει η Νομισματική Ενωση να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, είναι απαραίτητο «να συμπληρωθεί με μια στενότερη οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία».
Παράλληλα ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ κατήγγειλε σήμερα τον πειρασμό να υψωθεί ένα «Τείχος του Βερολίνου» που θα χωρίσει τον Βορρά από τον Νότο της Ευρωζώνης.
«Η Ευρώπη υπήρξε διαιρεμένη για σχεδόν πενήντα χρόνια ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή και είναι άχρηστο να τη διαιρέσουμε σήμερα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Δεν θέλουμε νέο Τείχος του Βερολίνου», δήλωσε μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα «Ντάγκενς Νίετερ».
Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις ανοίγουν... παράθυρα ελπίδας. Οι Ευρωπαίοι έχουν τελικά μνήμη...
Συνεργασία
«Η συνεργασία στην Ευρώπη δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε κεκτημένο, όπως μας υπενθυμίζει η κρίση του χρέους...», εκτιμούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (Γερμανία), Αντρόνιους Αζούμπαλις (Λιθουανία), Έντγκαρς Ρίνκεβιτς (Λετονία) και Ούρμας Πάετ (Εσθονία).
1 σχόλιο:
28/06/2012
Γιώργος Α. Παπανδρέου :
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/180f62c7-288d-42b9-9ee0-f60b8f8d6e56
Δημοσίευση σχολίου