Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

"ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ" Η ΥΔΡΑ !...


«Κορυφή του παγόβουνου» είναι το περιστατικό στην Ύδρα με την μη έκδοση αποδείξεων και τα επεισόδια που επακολούθησαν. Στην εστίαση και κυρίως στις τουριστικές περιοχές έγινε όργιο φοροδιαφυγής φέτος το καλοκαίρι, καθώς το κίνητρο της «κλοπής» του 23% της συνολικής αξίας της απόδειξης-λογαριασμού είναι μεγάλο. Είναι τόσο μεγάλο, που ακόμη και πρόστιμο να πέσει τελικά σε ένα μαγαζί, όπου αποδείξεις δεν κόβονταν, τελικά τα κλεμμένα εκ της φοροδιαφυγής μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

Ο υπογράφων έγινε ο ίδιος μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο «θύμα» μαγαζιού σε παραλιακή ταβέρνα του νομού Καβάλας, όπου αντί για απόδειξη ήρθε στο τραπέζι δελτίο παραγγελίας, όταν ζητήθηκε ο λογαριασμός.

Απαιτήθηκε να τονιστεί στο σερβιτόρο πως χρειάζεται να φέρει την κανονική απόδειξη για να πληρωθεί, προκειμένου το αφεντικό του καταστήματος, που καθόταν βλοσυρό πίσω από την ταμειακή μηχανή, να φιλοτιμηθεί και να εκδώσει την απόδειξη.

Είναι ελάχιστα τα καταστήματα, που μαζί με την ολοκλήρωση της παραγγελίας, προσκομίζουν χωρίς να τους έχει ζητηθεί, την απόδειξη και την τοποθετούν σε ευκρινές σημείο στο τραπέζι.

Συνήθως αυτή την πρακτική την εφαρμόζουν οι αλυσίδες, όπου η φορολογική νομοθεσία τηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσο για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, αυτοί διαπράττουν τα εξής θεμελιώδη λάθη, που πιστεύω ότι τελικά τους χαρακτηρίζουν και ως ανθρώπους και ως μέλη του κοινωνικού συνόλου:

«Γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» όλους όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Με την μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων τους αποδεικνύουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να πάει μπροστά η χώρα, αλλά μόνο οι ίδιοι να είναι καλά και όλοι οι υπόλοιποι ας «ψοφήσουν». Δεν καταλαβαίνουν ποιον κλέβουν.


Στην πραγματικότητα στερώντας το κράτος από τους προϋπολογισθέντες φόρους, συμβάλλουν μ' όλες τις δυνάμεις τους στο να περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις των ηλικιωμένων γονέων τους, να μην έχει πετρέλαιο το σχολείο του παιδιού τους ή να μην εξασφαλίσει θέση το νήπιό τους σ΄ έναν κρατικό παιδικό σταθμό. Γιατί πώς θα χρηματοδοτηθεί η κοινωνική πολιτική; Μα με τους φόρους, τους οποίους όμως δεν αποδίδουν. Παράλληλα, την επόμενη φορά που ο κλέπτων καταστηματάρχης θα θελήσει φάρμακα, αλλά οι φαρμακοποιοί θα έχουν κόψει την πίστωση, θα απαιτηθεί να καθήσει και να αναλογιστεί ποιο το μερίδιο της ευθύνης του για την κατάσταση.

Ψεύδονται ασύστολα όταν κάποιοι απ' αυτούς ισχυρίζονται πως αναγκάζονται να κλέψουν τώρα για να επιβιώσουν. Δηλαδή στους καιρούς της αφθονίας και των δανεικών, δεν έκλεβαν; Δεν υπήρχε εκτεταμένη φοροδιαφυγή πριν από πέντε χρόνια; Τώρα κλέβουν περισσότερο και συνάμα νιώθουν και υπερήφανοι, καθώς εκδικούνται το κράτος, που τους παίρνει ένα σωρό ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσι με τη ΔΕΗ κ.ά..

Θα διαμαρτυρηθούν έντονα εάν αύριο-μεθαύριο το κράτος τους ανακοινώσει πως προχωρεί σε ακόμη μία περαίωση και θέλει για κάθε κλειόμενη χρήση 3.000 ευρώ για να μην κάνει ελέγχους. Οι καταστηματάρχες θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις και θα φωνάζουν ότι δεν έχουν τόσα λεφτά για την περαίωση και πως τους εκβιάζει έτσι η εφορία. Επί της ουσίας όμως με τη φοροκλοπή τους και την κατ' αναλογία υστέρηση των εσόδων του κράτους, έβαλαν οι ίδιοι τα χέρια τους στα μάτια τους και τα έβγαλαν.

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν τα σκέφτονται όταν τσεπώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο και αφορολόγητο ποσό από τη «μαύρη» παροχή υπηρεσιών τους. Τουλάχιστον εμείς, οι πελάτες τους, ας ζητάμε απόδειξη, μπας και βάλουν κάποτε μυαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: