Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ, ΡΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ?...

* Σημείωση για τη φωτοσύνθεση...

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο ν΄ ασχοληθεί, λίγο και με το κόμμα, ο δε guest star της διαδικασίας, υπουργός των οικονομικών, μοίρασε λόγια και φυλλάδια για την οικονομική πολιτική και τον Προϋπολογισμό.
Μόνο που, η μεν οικονομική πολιτική είναι δεδομένη, έχει χαραχθεί κι ακολουθείται στα πλαίσια του μνημονίου, ο δε Προϋπολογισμός είναι κατατεθειμένος στη βουλή, έτοιμος και μη επιδεχόμενος την παραμικρή αλλαγή.

΄Αρα το …κόμμα καλείται για εκ των υστέρων αποδοχή και συναίνεση !...

Αλήθεια, ποιο κόμμα ; Υπάρχει τέτοιο πράγμα ; Υπάρχουν οργανώσεις που λειτουργούν ;

Ο Πρόεδρος, ζήτησε, λέει μορατόριουμ ενός χρόνου, για να περάσει η μπόρα. Το μορατόριουμ το ζητάς από κάποιον που υπάρχει, που δρα και αντιδρά. Ετούτο τι νόημα έχει ; Από ποιον το ζητάς, ρε Πρόεδρε, από το ΠΑΣΟΚ που δεν υπάρχει ;
Εκτός κι αν εννοείς, το φουκαρά, (όχι με την έννοια της φτώχειας, αλλά της μοναξιάς), τον Παναγιωτακόπουλο, που κάτι τέτοιες, σπάνιες, διαδικασίες, βρίσκει την ευκαιρία να σου τα ψάλλει λίγο και να εκτονώσει, κάπως, τα στραγγαλισμένα ιδεολογικοπολιτικά του εσώψυχα…
Γι αυτό όμως δεν χρειάζεται να κάνεις ολόκληρη διαδικασία και να μπαίνεις στον κόπο δημόσιων δηλώσεων και παραινέσεων. Παρ΄ το Γιώργο τηλέφωνο ή φώναξέ τον στο γραφείο σου και ρίξ΄ τα του : «Ξέρεις Γιώργο, θάθελα για ένα χρόνο, να μην …εκτονώνεσαι !...».

Κι όμως, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν ήταν τυχαία, ούτε οι παραινέσεις για «μορατόριουμ» έπεσαν ξεκάρφωτες. Όλα έγιναν για ένα συγκεκριμένο λόγο κι απευθύνονται στο μόνο ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να υπάρχει, να δουλεύει, να δρα, να χτυπιέται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων κι αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ των μαζικών χώρων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Αυτό το κομμάτι του …κόμματος, το συνδικαλιστικό, δεν κατοικοεδρεύει, ούτε στην Ιπποκράτους, ούτε στου Μαξίμου, ούτε στα (γαμώ τα) υπουργεία σας. Είναι στα Σωματεία και τους Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, είναι στις συνεδριάσεις του διοικητικών και των γενικών συμβουλίων, στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων κι ένα χρόνο, τώρα, γαμιέται σαν τη χειρότερη πουτάνα, εξ αιτίας της πολιτικής σας, των μέτρων σας και των αποφάσεών σας.
Αυτό το ζωντανό ΠΑΣΟΚ, που δίνει το δυσκολότερο αγώνα στην ιστορία, στο πλάϊ της χειμαζόμενης εργατικής τάξης, ούτε στο σύνολό του, ούτε στα επί μέρους του, καταδέχτηκες να το συναντήσεις και να το ακούσεις, Πρόεδρε !
Κι έρχεσαι, τώρα να του ζητήσεις μορατόριουμ. Στο τι ; Στο να σκύψουν το κεφάλι και να υποστούν χειρότερα ; Δεν υπάρχουν χειρότερα !...

Τα βαμπίρ της τρόικας απαιτούν και τα βαμπιράκια του ΥΠΟΙΚ συναινούν, αποφασίζουν και διατάσσουν, για σφαγές, για μειώσεις μισθών, (αλήθεια τι νόημα είχε η πρόσφατη προεκλογική σου δέσμευση για το αντίθετο ;), για απολύσεις, για ξερίζωμα για… για… για…
Κανένας διάλογος, ούτε από περιέργεια για το «μπας κι υπάρχει κάποια άλλη άποψη ;», καμιά εσωκομματική διαδικασία, καμιά συμμετοχή…
Κι έρχεται ο Μιχάλης, ο γραμματέας και μιλάει για «ενότητα και διαρκή συνεννόηση», προκαλώντας γέλια και φλερτάροντας με τα όρια της σοβαρότητας κι έρχεσαι κι εσύ και ζητάς μορατόριουμ.
Ευτυχώς, εκείνη η ποντικομαϊμού ο Παπακωνσταντίνου, με την επίκτητη στο LSO ωμότητα και αταραξία, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, έστω και με τον (συνηθέστατο, αγγλοσαξωνικά…) πούστικο τρόπο : «στις ΔΕΚΟ θα χτυπηθούμε με τα σπλάχνα μας !...».
Κι έγινε, έτσι αντιληπτό, περί τίνος επρόκειτο και πρόκειται…

Αν, μεταξύ των άλλων, στις επιδιώξεις σας ήταν και το εύσημο του Πρετεντέρη στις MEGAμαλακίες των 8, ατυχήσατε, γιατί χθες βράδυ απουσίαζε…

*
Η φωτοσύνθεση βασίστηκε σε σκίτσα του Βασίλη Παπαγεωργίου και του Ηλία Μακρή…


15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ti na po ki ego apo ti makrini ameriki otan ta diabazo auta?
(ase de leo giati tha me pareksigisete)
maria

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΛΟΓΟΠΛΟΚΕ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΩΝΟΙΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ ΑΜΦΑΣ-ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ (ΚΕΚΤΗΜΕΝΝΑ ΤΟΥΣ)40000-500000 ΚΤΛ.ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 2500000 ΑΝΩΝΟΙΜΟΙ ΤΩΝ 10000-14000 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.1944

Ανώνυμος είπε...

Κι έπειτα ρε λογοπλόκε τι γνώμη έχεις για τα 500.000 ευρώ δάνειο της ΔΕΗ (εργοδοσία) στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (συνδικαλιστικό κίνημα της συμφοράς). Και που να ήξερες και τι γνώμη έχουν οι τοπικές κοινωνίες για τους ΔΕΗτζήδες! Καλή η υπεράσπιση, αλλά οι άνθρωποι είχαν ξεφύγει. Μέχρι που νόμιζαν, ότι η ΔΕΗ είναι δικιά τους και όχι των Ελλήνων πολιτών. Άπ' ό,τι φαίνεται έρχεται η ώρα να πληρώσουν για τα λάθη τους.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Αν δεν κάνεις απλά τον έξυπνο κι αυτή είναι η γνώμη σου, πως δηλαδή για τη χρεοκοπία της Ελλάδας φταίνει οι εργαζόμενοι στη ...ΔΕΗ, τότε, φοβάμαι, πως θα περιμένεις πολύ την αλλαγή των πραγμάτων.
Τώρα για το δάνειο της ΓΕΝΟΠ, πιστεύω να ξέρεις τι σημαίνει "δάνειο" και πως τα λεφτά επιστρέφονται...

Ανώνυμος είπε...

Είμαι από Δυτική Μακεδονία και ξέρω κάτι παραπάνω. Δεν σου είπα, ότι η ΔΕΗ χρεωκόπησε τη χώρα. Είναι ωστόσο μέρος του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο, π.χ. ότι ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ στις δημοτικές εκλογές του Ελλήσποντου το 2006, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε καν στον β' γύρο. Κι έπειτα δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει δάνειο 0,5 εκατομ. σε συνδικαλιστικό φορέα. Να το κάνει τι; Που θα πάει; Δεν πιστεύεις ότι αυτό αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, ειδικά τώρα; Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια στο γεγονός της καθεστωτικής λογικής και πράξης, που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και ειδικά από τους συνδικαλιστές και προφανώς έχει δημιουργήσει απεχθές κλίμα στους ντόπιους. Όσο κι αν βοηθά την τοπική οικονομία συμπεριφορές τέτοιες και στεγανά, που έχουν δημιουργηθεί, πρέπει να σπάσουν. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο. Ρώτα και μάθε.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

΄Ολα τα μεγάλα Συνδικάτα έχουν δημιουργήσει απεργιακά ταμεία, που τροφοδοτούνται από ένα μέρος των εισφορών των μελών και σε περπτώσεις μεγάλων και πολυήμερων απεργιών, καταβάλλεται ένα μικρό ποσό των μεροκάματων που χάνονται (20 με 30%). Σε περιόδους εντατικών κινητοποιήσεων τα απεργιακά ταμεία στερεύουν και χρειάζεται η ενίσχυσή τους με δάνεια, είτε από τις τράπεζες, είτε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, έντοκα και αποπληρωτέα πάλι απο τις εισφορές των εργαζόμενων.
Τώρα, επειδή κάποιοι ΔΕΗτζήδες στην περιοχή σου, δεν φέρνονται καλά κι είναι δακτυλοδεικτούμενοι από τους χωριανούς τους, θα πρέπει να χειροκρατησουμε την κυβερνητική επέλαση κατά όλων των εργαζόμενων, μα το Θεό, αυτή τη λογική δεν την καταλαβαίνω !

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Λογοπλόκε, θέλεις να μας πείσεις ότι η εργοδοσία ΔΕΗ έδωσε δάνειο στους απεργούς για να κατέβουν σε απεργία; Τη λογική είναι κι αυτή; Χάσαμε το μπούσουλα σύντροφε, εξαιτίας του σάπιου συστήματος που τόοοοοσα χρόνια στηρίζαμε, αν και γνωρίζαμε τη προδοσία. Άσε το ΠΑΣΟΚ στην ησυχία του. μέχρι να ανατείλει ο ήλιοςε οτυ σοσιαλισμού (αν ποτέ) και μετά βλέπουμε.

Άστα σύντροφε. Τα κάναμε απόπατο

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή το κράτος ακόμα και ως εργοδότης επιδοτεί την απεργία σε συγκεκριμένα συνδικαλιστικά σωματεία; Και τα υπόλοιπα μικρά; Ωραία λογική. Αν αυτό δεν είναι διαπλοκή και συμπαιγνία, τότε τι είναι; Εξαγόραζε ουσιαστικά το κράτος τους συνδικαλιστές, προφανώς για ίδιον όφελος. Και οι συνδικαλιστές το αποδέχονταν αυτό. Και θεωρείς με τέτοιες ενέργειες, ότι δεν ευτελίζεται έτι περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα;
Και για να κλείσω, οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και δεν εννοώ τους βασικούς μόνο, αλλά και τα υπόλοιπα σε μπόνους, σε υπερωρίες πλασματικές και μη, οι 15οι και 16οι μισθοί σε κάποιες ΔΕΚΟ, τα έξω από κάθε λογική επιδόματα) μόνο ως πρόκληση μας φαίνονται σε όσους είναι στον ιδιωτικό τομέα. Γι΄ αυτό σου λέω, ότι ήρθε η ώρα να καταβάλλουν και αυτοί τον οβολό τους σε μία στιγμή, που η εργασιακή ειρήνη πεθαίνει και η ανεργία αυξάνεται δραματικά. Και η άποψη των ΔΕΚΟ, γιατί θέλετε να μας μειώσουν τους μισθούς και δεν απεργείτε να ανέβουν οι δικοί σας, μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνεται στους εκτός των τειχών.
Μακάρι ειλικρινά τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση τιμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έστω για λόγους δικαιοισύνης.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Αν με τέτοιες απόψεις πιστεύεις πως θαρθεί ο...σοσιαλισμός, τότε να καθήσω να φάω τα κομπιούτερ, τα blogs κι ό,τι άλλο βρω μπροστά μου. Εκτός κι αν είσαι συμπατριώτης και ομοϊδεάτης με τον Παπακωνσταντίνου το "μεγάλο σοσιαλιστή", που (θέλει) να μηδενίσει το κοντέρ, να φέρει τη νύχτα και το σκοτάδι στην Ελλάδα και μετά ν΄ανάψει ένα καντήλι, που θα το ονομάσει "ήλιο του σοσιαλισμού" !
Σοσιαλισμός, φίλε μου, δε σημαίνει να πάρεις όσα σου λείπουν και δικαιούσαι, από τους άλλους εργαζόμενους, που τάχουν κατακτήσει με τους αγώνες τους, αλλά από τους πλουτοκράτες. Αυτούς όμως, αυτοί που υποστηρίζεις, τους κανακεύουν και τους βγάζουν λάδι, αφήνοντάς τους στη χλιδή τους και την κρεπάλη τους... ΄Αντε και καλό ...σοσιαλισμό, σύντροφε !

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Λογοπλόκε,
σε διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον κ συνήθως συμφωνώ, αλλά στο συγκεκριμένο θα σου επιστρέψω τον τίτλο του ποστ: μας δουλεύεις, ρε λογοπλόκε;

Δεν ήξερα ότι ο σοσιαλισμός οικοδομείται με τα επιδόματα κεραίας, προπέλας, έγκαιρης προσέλευσης κτλ , με πλασματικές κ ανύπαρκτες υπερωρίες,με ρουσφετολογικές προσλήψεις κ με πληρωμένες απεργίες. Προσπαθώ να καταλάβω, τι το σοσιαλιστικό υπάρχει στο να πληρώνει ο εργοδότης τον εργαζόμενο για να απεργήσει; Δλδ οι "αγωνιστές" της ΔΕΗ κατεβάζουν τους διακόπτες δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στον καταρρέοντα παραγωγικό ιστό της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αυτοί πληρώνονται από το απεργιακό τους ταμείο που το χρηματοδοτεί η ΔΕΗ;;!!!!
Αν αυτός είναι ο σοσιαλισμός που θέλεις κ προτείνεις καλύτερα να το βαρέσουμε το κανόνι γιατί δεν υπάρχει σωτηρία

Παναγιώτης Χριστόπουλος

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Φίλε μου, ένα άρθρο που γράφτηκε για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, κακώς και με δική μου ευθύνη επικεντρώθηκε, στα σχόλια, στη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ και στο αν πληρώνονται οι απεργίες με το δάνειο που δόθηκε.
Ούτε για σοσιαλισμό γράφει το άρθρο (τι να γράψεις γι αυτό σήμερα, σ΄ αυτά χάλια), ούτε υπερασπίζεται αρχόσχολους και καλοπερασάκηδες.
Για το αν το μοντέλο των ΔΕΚΟ, που στήριξαν την ανάπτυξη την τελευταία 30ετία, χρεοκόπησε και θέλει αναδόμηση, καμιά αντίρρηση, αλλά όχι να μου βγάζεται αυτό και κυρίως τους εργαζόμενους, ως μοναδικούς υπεύθυνους του "νεοελληνικού προβλήματος" !

Ανώνυμος είπε...

Μακριά από μένα κάθε τέτοια πρόθεση. Ως πρώην ιδιωτικός υπάλληλος κ νυν άνεργος, έχω ζήσει από μέσα τη λαμογιά κ τη φοροδιαφυγή των ελευθεροεπαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ λοιπών "παραγωγικών" δυνάμεων.
Για να επανέλθουμε όμως στην ανάρτηση: Ζητάς απ' τον Παπανδρέου να συνομιλήσει με το κόμμα, του οποίου κόμματος το μόνο ενεργό κομμάτι είναι το συνδικαλιστικό -δημοσίου κ ΔΕΚΟ, στον πραγματικό ιδιωτικό τομέα συνδικαλοσμός δεν υφίσταται πλέον-.Κ ρωτάω εγώ ο αφελής: σε ποια βάση θα γίνει ο διάλογος όταν απ'τη μια έχουμε μια χώρα κ μια κοινωνία μισό βήμα απ'την πλήρη κατάρρευση κ απ΄την άλλη "εργαζόμενους" που απαιτούν να διατηρήσουν όλα τα παράλογα κ ρουσφετολογικά κεκτημένα τους; Τι διάλογος μπορεί να γίνει όταν στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις κ οι απειλές πάνε σύννεφο , χωρίς κανένας συνδικαλιστής να ενδιαφέρεται κ οι εργαζόμενοι του δημοσίου - στενότερου κ ευρύτερου - κλαίγονται γιατί τους κόβεται μέρος των ρουσφετολογικών τους επιδομάτων, πλαστών υπερωριών κτλ. Τι είδους διάλογος κ συνδιαλλαγή μπορεί να γίνει;Κ γιατί;

Παναγιώτης Χριστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι σοσιαλιστής. Δημοκράτης είμαι και ζητώ δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη δεν αφορά μόνο τον έλεγχο της πλουτοκρατίας, που φυσικά όλοι αποδέχονται, και είναι το μόνιμο άλλοθι των ευνοούμενων παιδιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όταν τους επικρίνουν οι εκτός των τειχών, αλλά αφορά και τους μισθωτούς. Και να σκεφτείς, ότι εγώ τουλάχιστον δέχομαι την άτυπη μονιμότητα τους, γιατί γνωρίζω καλά ότι οι απολύσεις είναι σκληρό πράγμα και δεν τους το εύχομαι.

Πέτρος Κ. είπε...

Τι λες βρε Λογοπλόκε; Ασφαλώς και οι πολίτες είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι του "νεοελληνικού προβλήματος". Καλά, δεν έχεις ακούσει καθόλου τις απόψεις Ανδριανόπουλου, του γνωστού ακροδεξιού καραγκιόζη, υπουργού Βιομηχανίας της αλήστου κυβέρνησης Μητσοτάκουλα, που περιμάζεψε από τα σκουπίδια ο ΓΑΠ; Για του λόγου το αληθές πάρε μια γεύση:
http://www.youtube.com/watch?v=IuTZEQXyfVM

Για πολλές κλωτσιές όμως…

Ανώνυμος είπε...

sugnomi, na po ki ego mia gnomi, oi sundikalistes kathe kommatos kai idika tou pasok pou anaferete o logoplokos,prepei na koitaxtoun metaksu tous kai na poun,theloume to kratos na exei 750 xiliades dimosious upallilous,i triakosious peninta xiliades?
kai gia tin apofasi pou tha paroun as sumfonisoun.

episeis thumamai mia dilosi tou proedrou ,stin erotisi an tha parthoun alla metra!!! :"tha paroumai oti metra xreiazontai gia na sothei i xora !"

logoploke psakse na ti breis an den bariese, einai sxetika prosfati.

kapoios eipe kapote ta panta rei !!!!

ti komma bre paidi mou, ti seira tous perimenan na ksanarxisoun tis metatheseis, metatakseis, trupes na xothoun, gi auto kai den uparxei komma den tous briskeis.mou elege mia kali fili,pontikakia maria molis duskolepoun ta pragmata tha eksafanistoun oloi tous !ti na po oti den to eipe? tis bgazo to kapelo !!!!kai asta na pane ego giati zo stin makrini ameriki gia plaka?
sorry an se kourasa.

(kane mia bolta sto fb na deis pos brizoun an den eisai me to meros tous, ton dimosion upallilon kai sundikaliston !!!)
ton k. panagiotakopoulo den to gnorizo prsopikos,k pisteuo auta pou lete, alla ki autos stin ellada de zei? (dld ta problimata kai tin katantia tis elladas dekaeties tora den ti gnorizei?)

maria