Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ «ΟΛΑ ΣΤΟ 2011» !...

Οι ενδείξεις έλεγαν, πως οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009, θα επιχειρούνταν να κατανεμηθούν σε περισσότερες ετήσιες χρήσεις κι όχι μόνο στο άμεσα επερχόμενο 2011. Ακόμα και οι ίδιοι οι τροϊκανοί, (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) έβλεπαν το ζήτημα με κατανόηση κι ήταν έτοιμοι ν΄ αποδεχθούν μια σχετική πρόταση της κυβέρνησης.
Το θέμα είχε συζητηθεί αρκετές φορές στα κυβερνητικά κλιμάκια και περίπου είχε επιλεγεί η λύση της «κατανομής», κάτι το οποίο είχε διαρρεύσει και στα ΜΜΕ.

Κι όμως, την τελευταία στιγμή τα πράγματα άλλαξαν και η απόφαση που πάρθηκε ήταν «όλα στο 2011 !...». Είχαν μεσολαβήσει οι αυτοιδοικητικές εκλογές κι είχε αποκλειστεί η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές κάλπες. Ο πρωθυπουργός βγήκε και μίλησε για καθαρή (απομένουσα) τριετία, οπότε το 2013 υπολογίζονταν ως εκλογικό έτος.
Αυτό ακριβώς και μέτρησε στη τελική απόφαση, δηλαδή, το δόσιμο της σκληρής μάχης τώρα, έτσι ώστε στο κρίσιμο 2013 να υπάρχουν πρόοδοι και ελάφρυνση των περιοριστικών πολιτικών.

Υπήρξε και ένα ακόμα ζήτημα, που έπαιξε το ρόλο του στην επιλογή του «όλα στο 2011…» κι αυτό ήταν το ενδεχόμενο, η παράταση εφαρμογής του μνημονίου και μετά το 2013, (κάτι που θάταν αναπόφευκτο με την μετακίνηση του στόχου του 3% για το έλλειμμα, πέραν αυτού του χρόνου), να έμπλεκε την Ελλάδα με τον καινούργιο μηχανισμό στήριξης που πρόκειται ν΄ αποφασιστεί και να λειτουργήσει, στα πλαίσια των επιθυμιών της Γερμανίας.
Η Ελλάδα, σαφώς κι επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ। €, αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την παράταση της ισχύος και της εφαρμογής είτε του υπάρχοντος μνημονίου, ούτε, φυσικά, με οποιοδήποτε μπλέξιμο με τον μηχανισμό της Μέρκελ।

Καμιά σχέση με την πραγματικότητα, συνεπώς, αυτό που γράφτηκε για το βαρύ κλίμα που επικράτησε στο πρόσφατο Eurogroup και το οποίο εμπόδισε τον Γ. Παπακωνσταντίνου να βάλει, καν, το ζήτημα της ελαστικότερης κατανομής των βαρών που έφερε η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. Ο ίδιος ο Υπουργός πήγε προετοιμασμένος και αποφασισμένος να περάσει αυτό που δήλωσε, δηλαδή το ότι «ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα του 2011 στο 7,4%, παραμένει !...».

1 σχόλιο:

typhoon είπε...

Το μνημόνιο εκτός από την ελληνική βουλή το έχουν ψηφίσει και άλλες 15 ευρωπαϊκές. Οποιαδήποτε αλλαγή του θέλει ξανά εισαγωγή του θέματος, συζήτηση και ψήφιση από όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης. Αυτό είπαν στο ecofin του Παπακωνσταντίνου: είναι καιρός για τέτοια ???
Ποιο είναι το παράδοξο? Η Ιρλανδία θα μας δανείσει μάλλον από τα δανεικά που θα λάβει από την τρόικα...