Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΡΕΙΑ !...


Ιστορικής σημασίας απόφαση για σημαντική μείωση και διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, επιφέρει η χθεσινή απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης.

Η βαθιά ανάσα που δίνεται στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση του χρέους υποστηρίζεται από ένα νέο πακέτο ύψους 158, 6 δισ. ευρώ με 109 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (60 δισ. νέα δάνεια και 49 δισ. από τα παλιά δάνεια που υπολείπονται προς εκταμίευση) με την καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στα 49, 6 δισ. ευρώ (37 δισ. ευρώ από ιδιώτες και 12,6 από ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης).

Παράλληλα, δρομολογείται μια συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, με πλήρη ανακατανομή και αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Ωστόσο, το συνολικό θετικό πακέτο κρύβει “ορισμένα γκρίζα σημεία” που αφορούν τη συμπεριφορά των ιδιωτών πιστωτών στο μέλλον, αλλά και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί ένα νέο Μνημόνιο για τη χώρα μας . Και αυτό διότι η χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μπορεί να προβλεφθεί μόνο μέσω ενός νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει την επιμήκυνση από τα 7,5 στα τουλάχιστον 15 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής των νέων δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, αλλά με την περίοδο χάριτος 10 ετών που θα δοθεί, θα φτάνει τα 30 χρόνια. Επίσης, προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 4,5% στο 3,5% τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά δάνεια, κάτι που θα ισχύσει επίσης για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία της απόφασης των ηγετών της ευρωζώνης περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σημαντική αύξηση των αρμοδιοτήτων του. Ο Μηχανισμός θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, προβλέπεται η εθελοντική εμπλοκή του με σειρά εναλλακτικών λύσεων που μπορούν να παραπέμψουν σε ανταλλαγή των ομολόγων με νέα μεγάλης διάρκειας, επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα καθώς και μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων. Η συνεισφορά αυτή θα φτάσει τα 135 δισ. σε διάρκεια 10 ετών, από τα οποία 54 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια .

Πάντως, η συμφωνία των ηγετών οδηγεί μεν σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης λόγω της συμμετοχής των ιδιωτών. Αλλά γεγονός είναι πλέον ότι είναι σύμφωνος και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που σημαίνει ότι έχουν προβλεφθεί τα συνοδευτικά μέτρα τα οποία θα αποτρέψουν μια αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να δώσει ο κ.Τρισέ το πράσινο φως για το χαρακτηρισμό της επιλεκτικής χρεοκοπίας που έως χθες ήταν “κόκκινη γραμμή” χρειάστηκε να δεχθεί εγγυήσεις από τα κράτη μέλη ύψους 30 δισ. ευρώ ώστε να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Η περιορισμένης διάρκειας υποβάθμιση της Ελλάδας δεν θα είναι άμεση και θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες έξι βδομάδες και μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα “λίγων ωρών ή λίγων εβδομάδων”, που δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, μετά την απόφαση για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Εμπρακτες εγγυήσεις από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την παροχή της νέας ευρωπαϊκής αρωγής εξασφάλισαν οι χώρες που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικές στη χορήγηση της ευρωβοήθειας.



Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καιρός τώρα όλοι αυτοί οι αριστεροδεξιοί και κυρίως οι σαμαροτσιπραιοπαναγιωτακόπουλοι να ζητήσουν συγνώμη από τον παπανδρέου. καλά για τον αλήτη τον καραμανλή δεν το συζητώ. αυτός ας κάτσει στη ραφήνα να τρώει σουβλάκια και να μην ξαναμιλήσει ποτέ του για Ελλάδα

Ανώνυμος είπε...

Και πατσά...και πατσά!Γιατί εξαιρείς αγαπητε 22/7/11 13:18 αυτό το εκλεκτόν έδεσμα που τόσο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του μπουχέσα της Ραφήνας;