Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !...


Οι αηδιαστικοί κοπρίτες – ενεργούμενα των δανειστών, απ΄ ό,τι φαίνεται έχουν ρίξει στο τραπέζι και το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα ! Οι εγχώριοι μαλακοπίτουρες, ζαλισμένοι σαν κοτόπουλα, αντί να βγουν και να πουν στον ελληνικό λαό την αλήθεια και να ζητήσουν την παρέμβασή του, κάνουν καθημερινά γαργάρες, τις βρωμιές των τροϊκανών και προσπαθούν με διαρροές και μισόλογα, να δημιουργήσουν κλίμα και να κάνουν σφυγμομετρήσεις !
 
Διαβάζω στο Sofokleous in, πως «…όπως αποκάλυψε αξωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αν προχωρήσει η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και χρειασθούν σε δεύτερη φάση πρόσθετα κεφάλαια που δεν βρεθούν από ιδιώτες και τις αγορές, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να εφαρμόσει το δοκιμασθέν στην Κύπρο μοντέλο διάσωσης τραπεζών: Θα υποχρεωθεί να "κουρέψει" καταθέσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ…».
 
Το όλο σκηνικό φέρεται να διαμορφώνεται ως εξής :
 
«…Επιτακτική θεωρείται, πλέον, η λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα οδηγούν στον περιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη στήριξη της Ελλάδας και η νέα εμπλοκή ιδιωτών στη διάσωση της χώρας, σύμφωνα με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας είναι πλέον σαφές ότι ακουμπά σε διαφορές πολιτικής. Το μέγεθος και το κόστος του Δημοσίου καθώς και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών και προκαλούν προστριβές.
 
Οι εσωτερικές διαφωνίες της τρόικας για τον τρόπο μείωσης του χρέους σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα καλλιεργούν εκρηκτικό κλίμα.
Το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο με κινήσεις που θα μειώνουν το χρέος τώρα, ώστε να μπορέσει να διογκωθεί για τη στήριξη των τραπεζών, ή με τη μείωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η δομή του χρέους πλέον καθιστά σαφές ότι αν επιλεγεί το κούρεμα του θα χάσει λεφτά η ΕΚΤ ή οι χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα.

Αν παλι η κατεύθυνση είναι η μείωση των κεφαλαίων για τις τράπεζες τότε θα χρειασθεί μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.Όπερ σημαίνει ότι είτε θα κουρευτεί το χρέος, είτε οι καταθέτες και ομολογιούχοι των τραπεζών. Το σενάριο της άνλτησης κεφαλαίων από τις αγορές θεωρείται μάλλον ανεδαφικό.

Ειδωμένες κάτω από την τρέχουσα συγκυρία οι δηλώσεις του Όλι Ρεν για συμμετοχή ιδιωτών στη διάλυση ή αναδιάρθρωση τραπεζών στην Ευρωζώνη αποκτούν αυξημένο ειδικό βάρος, ενώ σημαντική είναι και σημειολογία τους.

Η διαπραγματευτική γραμμή που επέλεξε η κυβέρνηση και έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς θέτει επί κινδύνω το τραπεζικό σύστημα και ανοίγει την κερκόπορτα των καταθέσεων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και να ανοίξει νέο κύκλο κινητοκότητας του κεφαλαίου.

Το ΔΝΤ θέτει ως κόκκινη γραμμή την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου το χρέος, ενώ η Κομισιόν και η ΕΚΤ ζητούν πάση θυσία μείωση του κόστους και του μεγέθους του Δημοσίου.Η καθυστέρηση όμως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πολιτική που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τραπεζίτες, την αναγκάζει να διαπραγματευτεί εκ νέου τα απαιτούμενα κεφάλαια υπό το βάρος των πιέσεων για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τα κεφάλαια που θα εκταμιευθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστω-τικής Σταθερότητας για τη στήριξη των τραπεζών θα επιβαρύνουν το Δημόσιο χρέος, το οποίο οδηγείται εκτός στόχων, λόγω αστοχιών σε άλλες ενέργειες.Κάτω από τη σκιά της διόγκωσης του χρέους κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν τεχνικές λύσεις για την προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες όμως σκοντάφτουν καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί προαπαιτούμενα σε άλλους τομείς, με αποτέλεσμα η μια εμπλοκή να διαδέχεται την άλλη.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για λύση πακέτο φαίνεται ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ όσα λύνει, αλλά μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάδειξη του θέματος σε πολιτικό και όχι σε τεχνικό, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup και ενδεχομένως και στη Σύνοδο Κορυφής...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: