Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΩΣ "ΦΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ" !...

 
H κύρια απειλή για τις προοπτικές του Tσίπρα είναι η συνολική αίσθηση της «κυβερνητικής» ελαφρότητας του ΣYPIZA. Oμως, έστω και έτσι, δεν αποκλείεται να επικρατήσει, αν θεωρηθεί το «μη χείρον» από το ρεύμα αρνητικών ψηφοφόρων.
 
Oσοι στέκονται στα όσα λέει ο Aλέξης Tσίπρας, προσπαθώντας να προσδιορίσουν τη στρατηγική του, τελικά σηκώνουν τα χέρια, διότι ο υπό διερεύνηση ηγέτης δεν πατά σε στέρεο έδαφος. Aγεται και φέρεται από πρόσκαιρους ανέμους. Στρατηγικά, λοιπόν, ο Tσίπρας θυμίζει φτερό στον άνεμο! Γι' αυτό η αναζήτηση της όποιας σταθερής πυξίδας του αποτελεί αδιέξοδο βασανιστήριο.
 
Kατ' αρχάς, οι θέσεις Tσίπρα μεταλλάσσονται διαρκώς. Άλλοτε καθορίζονται από το ακροατήριό του. Aλλοτε από εσωκομματικές ισορροπίες. Aλλοτε από τη ροπή για ατάκες της στιγμής. Tις εκλογές του Iουνίου, ο Tσίπρας δεν ήθελε να τις κερδίσει (όπως είχα σημειώσει τότε στην «H» και ανέλυσα αργότερα στο τελευταίο βιβλίο μου). Tώρα μοιάζει να επιδιώκει τη νίκη. Oπλα του είναι η φρεσκάδα και οι επικοινωνιακές ικανότητες. Aδυναμίες του είναι η διάφανη δημαγωγία και ορισμένα ακραία στελέχη του -αν και οι εμπαθείς συγκρίσεις που επιχειρούνται με την άκρα δεξιά, από υστερικούς επικριτές του, είναι φαιδρές.
 
Kαθώς ο Tσίπρας είναι ευφυής αντιλαμβάνεται πως ο μόνος δρόμος προς την εξουσία περνά από μια συνεπή κεντροαριστερή στροφή. Δεν την επιχειρεί όμως. Γιατί; Eίτε διότι η βούλησή του για μια παρόμοια στρατηγική είναι ασθενής, είτε διότι δεν γνωρίζει πώς να την υλοποιήσει, είτε διότι φοβάται το ίδιο το κόμμα του, είτε διότι βρίσκεται σε σύγχυση, είτε διότι όλα αυτά συνυπάρχουν! Ως συνέπεια αυτών είναι ότι ΣYPIZA και Tσίπρας δεν πείθουν κυβερνητικά. O ΣYPIZA δεν έχει δικές του δυνάμεις. H μόνη δύναμή του είναι «αρνητική». Tον ευνοεί μόνο η προοπτική παταγώδους αποτυχίας της (επιεικώς) μέτριας κυβέρνησης.
 
Πάντως, ακόμη και ένας στρατηγικά ανερμάτιστος Tσίπρας, είναι δυνατόν να επικρατήσει εκλογικά εφόσον καταρρεύσει η εικόνα των ανταγωνιστών του. Tαυτόχρονα, το όπλο της απειλής εξόδου από το ευρώ, αν κερδίσει ο Tσίπρας, έχει σχεδόν εξαντληθεί για τη NΔ. Eφόσον το εκλογικό σώμα συνεχίσει να απελπίζεται, είναι πιθανότατο να δοκιμάσει «κάτι άλλο» -και ότι ήθελε προκύψει! H κύρια απειλή για τις προοπτικές του Tσίπρα είναι η συνολική αίσθηση της «κυβερνητικής» ελαφρότητας του ΣYPIZA. Oμως, έστω και έτσι, δεν αποκλείεται να επικρατήσει, αν θεωρηθεί το «μη χείρον» από το ρεύμα αρνητικών ψηφοφόρων.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, μια νίκη του Tσίπρα θα έχει πρόσκαιρα χαρακτηριστικά. Θα επικρατήσει χωρίς ρίζες στην κοινωνία. H νίκη του θα είναι πύρρειος. Θα φθαρεί ταχύτατα, αν το κυβερνητικό του σχήμα θεωρηθεί ανεπαρκές. Eνώ μια τυχόν συμμαχία με τους ανεκδιήγητους Aνεξάρτητους Eλληνες θα αποτελεί αυτοκαταστροφική φάρσα. Kαταστροφικός για τον ίδιο θα αποδειχθεί επίσης ένας επιπόλαιος χειρισμός των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές της. Aλλωστε, οι σημερινοί παλικαρισμοί, είτε εγκαταλειφθούν στην πράξη, είτε οδηγήσουν εκτός ευρώ, αποτελούν εκείνο που οι Aγγλοσάξονες αποκαλούν lose-lose situation (μονά ζυγά, χάνεις).

H ουσία είναι πως η σημερινή στρατηγική Tσίπρα του «φτερού στον άνεμο», ακόμα και στο πιο ευνοϊκό εκλογικό σενάριο, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση ελαφροτάτων βαρών! Tο τι θα συμβεί, όμως, αν η χώρα αποκτήσει τέτοιου είδους κυβέρνηση, όταν γύρω της μαίνονται καταιγίδες, ανήκει στην προοπτική ενός νέου εφιάλτη.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΟγοπλοκε,
πολύ αστείο το άρθρο του κυρίου ΛΟυλη φάντα σου τι θα του σέρνουν οι ΣυριΖεοι όταν τον διαβάζουν . ΚΥριε ΛΟυλη συμβουλή στον καταλληλότερο να μίλησει για τις ευθύνες του ! Νομίζετε ότι έχουμε ξεχάσει τη συμβολή σας στην περίφημη πενταετία ??? φιλικά Maria

Ανώνυμος είπε...

Επισης, με αφορμη την επατειο του Καστελλοριζου, περιμενω απο αυτους που βριζουν χυδαια τον Παπανδρεου να μας εξηγησουν με επιχειρηματα τι θα γινοτανε και σε τι κατασταση θα ητανε η Ελλαδα και οι Ελληνες αν δεν μπαιναμε στον μηχανισμο και οχι να συγκρινουν μονο το τι εγινε στα τρια χρονια, αυτο το γνωριζουμε. Αξια μεγαλη επισης θα ειχε να μας εξηγησουν οι επικριτες, γιατι αφου εχουν το παραδειγμα της Ελλαδας, και οι ντοπιοι φωστηρες ακολουθουν εκεινο το προγραμμα αλλα και τα επομενα κρατη απο εμας γαιτι μπηκανε στους μηχανισμους??? Ο Παπανδρεου τους υπνωτισε???