Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΞΟΦΛΗΜΕΝΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ...ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ !

΄Ολοι στην κυβέρνηση της NΔ, με πρώτους τον ίδιο τον Kαραμανλή και τον Aλογοσκούφη υπήρξαν από τους πιο ενθουσιώδεις οπαδούς του "ιρλανδικού θαύματος", καθώς το μέγεθος της Iρλανδίας τους έκανε να νομίζουν πως, αυτό το μοντέλο, μ΄ αυτή την ξέφρενη ανάπτυξη, ταίριαζε και σε μια χώρα όπως η Eλλάδα.

Ο κ. Καραμανλής δεν είχε κρύψει ποτέ πως θαύμαζε την πορεία της Ιρλανδίας και την είχε ως πρότυπο της πολιτικής του. Να τι έλεγε το 2004, αμέσως μετά τη δημιουργία της κυβέρνησής του, μιλώντας στο ΣΕΒ : «…Σε αντίθεση με τη χώρα μας, η Iρλανδία είχε το θάρρος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και πέτυχε να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα από το 84,1% του μέσου κοινοτικού όρου το 1994 στο 120,6% το 2003».
Στην ομιλία του εκείνη, ο φρέσκος, τότε πρωθυπουργός, εξήγησε πως εκεί, στην Ιρλανδία, είχαν εφαρμοστεί πολιτικές, που διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία. Mε γνώμονα το ιρλανδικό παράδειγμα, ο κ. Καραμανλής, είχε περιγράψει τις βασικές αρχές της νέας οικονομικής πολιτικής, που θα εφάρμοζε από το φθινόπωρο του 2004 και την οποία παρουσίασε να "…στηρίζεται σε μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, με μείωση των φορολογικών συντελεστών σε 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σε 20% για τις μικρές, με νέο αναπτυξιακό νόμο, με λιγότερο κράτος…".

Παράλληλα με τον αρχηγό και ο ιθύνων νους της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. κ. Αλογοσκούφης, δεν έχανε ευκαιρία να μην εκθειάζει τις εξελίξεις στην Ιρλανδία τονίζοντας, (εκδήλωση στον ΙΟΒΕ, 11/4/2006 ), πως «…η Ιρλανδία είναι πολύ κατάλληλο υπόδειγμα για την Ελλάδα… και η πολιτική της Κυβέρνησης σε μεγάλο βαθμό έχει στόχο, μέσα στα ελληνικά πλαίσια βεβαίως, να αξιοποιήσει διδάγματα από το ιρλανδικό μοντέλο. Γι' αυτό και οι μεταρρυθμίσεις μας έχουν να κάνουν με την μείωση των δημοσίων δαπανών, με τον έλεγχο των ελλειμμάτων και τη μείωση της φορολογίας….».

Με το που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το καλοκαίρι, που μας πέρασε, η ιρλανδική οικονομία κατέρρευσε πλήρως, αποδεικνύοντας ότι επρόκειτο για μια... «χώρα-φούσκα» σαν την Ισλανδία ! Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη χώρα …θαύμα, ανήλθε το 2008 στο... 6,3%, ενώ η Κομισιόν προβλέπει πως το 2009 θα κατρακυλήσει στο βάραθρο του 11% και το 2010 στην άβυσσο του 13% !!!

Πως προσεγγίζουν, σήμερα, τα γεγονότα στη χώρα – μοντέλο τους, οι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ; Απολαυστικός ο διάλογος στο πρεςς-ρουμ, πρόσφατα, ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο :

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ : «…η ιρλανδική οικονομία είναι η μόνη που βρίσκεται σε πιο επώδυνη θέση σε σχέση με την ελληνική, μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κοινοτικών κρατών. Στην Ιρλανδία αποφασίζεται ένας τύπος μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, για τον οποίο θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης και βεβαίως τη βούλησή της να εφαρμόσει ανάλογα μέτρα…».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ : «…Κάθε χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Έχει τις δικές της εσωτερικές δομές, έχει τη δική της διαδρομή την οποία έχει ακολουθήσει τις τελευταίες δεκαετίες… εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συγκρινόμαστε με καμία άλλη χώρα…».

Μ΄ άλλα λόγια, δηλαδή, «…δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις, υποφέρω κι υποφέρεις…».
Πρόκειται, σαφώς, για σοβαρότητα που σπάει κόκαλα !

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ. ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΝ. ΜΑΥΡΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ, ΛΑΜΟΓΙΟ, ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΕΙΜΑΙ ΨΗΦΟΦΌΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ, ΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΒΛΑΚΑΣ, ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΊΖΩ ΣΑΝ ΠΙΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΏ, ΛΟΓΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ - ΜΑΛΑΚΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ!!!

11-03-2009



Η γαλάζια διακυβέρνηση του «καταλληλότερου» (sic) αφού βόλεψε:

· Τους γαλάζιους κουμπάρους.
· Τα γαλάζια παιδιά.
· Τους/ις γαλάζιους/ες συζύγους, μέχρι και η γυναίκα του «καταλληλότερου» (sic) κα ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΖΑΪΤΗ ορμώμενη από την Επανομή, έγινε από βρεφονηπιοκόμος χειρούργος ιατρός η αθεόφοβοι.
· Τα γαλάζια χρυσά αγοράκια και κοριτσάκια.
· Τα γαλάζια «παπαγαλάκια».
· Τους νταβατζήδες σύμφωνα με τη ρήση του «καταλληλότερου» (sic) τρομάρα του θεομπαίχτη.
· Τους κάθε λογής διαπλεκόμενους.

Τώρα πήραν σειρά οι γαλάζιοι μπατζανάκηδες.

Οι γαλάζιες συννυφάδες δεν πρέπει να ανησυχούν, ο «καταλληλότερος» (sic) και τα «σαΐνια» του, στον ελάχιστο χρόνο που τους απέμεινε θα σπεύσουν να τις τακτοποιήσουν και αυτές.

Ο ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αποδεικνύεται πως στην πιο βασική τους λειτουργία ως κυβέρνηση, οι νεοδημοκράτες, αντέγραφαν ένα ξένο πρότυπο, το οποίο και προσπαθούσαν να το εφαρμόσουν, σώνει και καλά, στην Ελλάδα. Ιδού, λοιπόν, τώρα, τ΄ αποτελέσματα !

Ανώνυμος είπε...

Για να λεχθεί όλη η αλήθεια, ως προς το ζήτημα που θίγει το άρθρο, θα πρέπει να τονιστεί, πως εραστές των συμβαινόντων, τότε, στην Ιρλανδία, υπήρξαν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά στην ομάδα των εκσυγχρονιστών, που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια της περιόδου Σημίτη.

Ανώνυμος είπε...

@aristos. Φίλε μου, έχεις απόλυτο δίκαιο στην διαπίστωσή σου και το συμπλήρωμά σου.Απλά να προσθέσω, πως μετά την ανάληψη της αρχηγίας από τον Γ. Παπανδρέου, υπήρξε μια διαμάχη με την Ν.Δ., επειδή το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να φλερτάρει με το σουηδικό μοντέλο, ενώ οι νεοδημοκράτες επέμεναν στο ιρλανδικό...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάσατε τι επικρατεί σήμερα στην Ιρλανδία ; Πέρα των άλλων, οι πολίτε έχουν πάρει με τις τομάτες τους τραπεζικούς, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις επενδυτικές φούσκες !

Ανώνυμος είπε...

Ας φανταστούμε, πως αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τους πελάτες της Citybank, οι οποίοι επένδυσαν τα λεφτά τους στη Lehman Brothers και τάχασαν, στην Ιρλανδία έγινε με την συντριπτική πλειοψηφία των αποταμιευτών ! Καταλαβαίνεται τι κατάσταση έχει διαμορφωθεί...

Ανώνυμος είπε...

これは、不合理な(無理、理由なし)と呼ばれ、軽薄な( 、空、コンテンツなしに空

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος 14:20 - Αν δεν έγινε κατά λάθος, είναι έξυπνο...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος καθιέρωσε τον όρο «Ιρλανδικό μοντέλο»; Μα φυσικά ο Σημίτης και τα άλλα λαμογια του ΠΑΣΟΚ…
Όσο για το «Σουηδικό μοντέλο» του ΓΑΠ…είναι άλλη μια κοτσάνα το παιντιού που δεν ξέρει τι του γίνεται…

Ανώνυμος είπε...

Βγάζει γλώσσα ακόμη κι ο Αλογοσκούφης


Και για όσους δεν είχαν καταλάβει, ήρθε ο τέως υπουργός Οικονομίας να απευθύνει… συστάσεις στον πρωθυπουργό. Αν υπήρχε σχέδιο και είχε κρατηθεί μυστικό από τον Γ. Αλογοσκούφη, θα το ήξερε κατά πάσα πιθανότητα ο Δ. Αβραμόπουλος, κι ας μη μετέχει στην κυβερνητική επιτροπή. Κάτι θα είχε ακούσει επ’ αυτού και ο Γ. Παπαθανασίου, που ανέλαβε το βάρος να το υλοποιήσει, κι εν πάση περιπτώσει θα το είχε αντιληφθεί ο αμετανόητος μάντης κακών Κ. Μητσοτάκης, ώστε να θεωρήσει περιττή την εκ μέρους του προσφορά νεοφιλελεύθερων συνταγών σωτηρίας.

Με λίγα λόγια, ο τέως τσάρος της Οικονομίας υπερασπίστηκε τη δική του πολιτική και συνέστησε να τη συνεχίσουν οι διάδοχοί του. Ασκώντας κριτική στα μπρος-πίσω που κάνει η πανικόβλητη κυβέρνηση, τάχθηκε κατά των νέων φόρων και είπε ότι τα μόνα φορολογικά μέτρα που δικαιολογούνται είναι όσα διευρύνουν τη φορολογική βάση και αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή. «Καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί υπαναχωρήσεις», πρόσθεσε αποδοκιμάζοντας τη στροφή που έκανε η κυβέρνηση στο αφορολόγητο των μικρομεσαίων.

Σκληρότερος, αν και με το γάντι, ήταν στην κριτική του προς τον πρωθυπουργό και τον άτυπο τσάρο της Οικονομίας, Γιώργο Σουφλιά. Είπε ότι η επιλογή των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι υπόθεση της χώρας μας κι όχι της Κομισιόν ή του Συμβουλίου (σαφέστατη αιχμή για τη δικαιολογία του Κ. Καραμανλή ότι τα σκληρά μέτρα αποτελούν μονόδρομο λόγω Βρυξελλών) και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη δεκαετία του ’50 και του ’60 για να βασίζει την ανάπτυξή της αποκλειστικά στις δημόσιες επενδύσεις «όπως υποστηρίζει η οπισθοδρομική ματιά της αντιπολίτευσης» (έμμεση αιχμή κατά του Γ. Σουφλιά, που πριν τον ανασχηματισμό είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων).