Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ !...

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους λίστες με ονόματα και ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους για να εντοπίσουν φοροφυγάδες που καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι αυστηρές και οι ελεγκτές θα φτάσουν μέχρι το «πόθεν έσχες» ακόμα και εκείνων που προσφάτως έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, καθώς και εκείνων που τα είχαν καταθέσει σε ξένες τράπεζες παλιότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει συγκεντρώσει ήδη πλήθος στοιχείων για όσους κατοικούν μόνιμα στη χώρα μας και έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Ονοματεπώνυμα καταθετών και ποσά τόκων που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους βρίσκονται στα «χέρια» της γραμματείας, η οποία θα τα διασταυρώσει με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν στην Ελλάδα οι καταθέτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί Ελληνες που έχουν ήδη εντοπισθεί με καταθέσεις μεγάλου ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό είναι επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι.

Σε πρώτη φάση, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν και απέφυγαν τη φορολογία.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Αμέσως μετά, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία έτη.

Με βάση τα στοιχεία για τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του εξωτερικού, τους οποίους διατηρούν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, θα διαμορφωθεί μια άλλη βάση δεδομένων με στοιχεία για τα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι φορολογούμενοι αυτοί στους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Στη συνέχεια, τα κεφάλαια αυτά θα συγκριθούν με τα ποσά των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει οι καταθέτες του εξωτερικού, προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις με μεγάλη αναντιστοιχία. Αν η προέλευση των χρημάτων μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω των φορολογικών δηλώσεων, τότε οι καταθέτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ακόμη και για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι για τους οποίους θα διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλου ύψους καταθέσεων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η δήλωση πάρα πολύ χαμηλών εισοδημάτων στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικούς ελέγχους «πόθεν έσχες».

Ποσά τα οποία οι καταθέτες δεν θα κατορθώσουν να δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους θα θεωρηθούν ως αδήλωτα εισοδήματα και θα φορολογηθούν αναδρομικά από τον χρόνο κατάθεσής τους στις τράπεζες. Οι καταθέτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και υπέρογκα πρόστιμα. Παράλληλα θα γίνει έλεγχος και για τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (ΙΧ, σκάφη, εξοχικά κ.λπ.) που έχουν στην Ελλάδα οι καταθέτες του εξωτερικού.

Στη μάχη για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων μπαίνει και το νέο «πόθεν έσχες», που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται τα εισοδήματα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πλέον το βάρος της απόδειξης της προέλευσης των χρημάτων θα πέφτει στον φορολογούμενο και όχι στις φορολογικές Αρχές. Τα στοιχεία που θα ζητούνται από τους φορολογουμένους θα είναι αναλυτικά και θα απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών, που θα πιστοποιούν την προέλευση των χρημάτων, με τα οποία έγιναν αγορές μεγάλων αγαθών ή ακινήτων.

Επαναπατρισμός
Το υπουργείο Οικονομικών που σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό στους καταθέτες του εξωτερικού προσφέρει ως εναλλακτική λύση τις ευνοϊκές και -χωρίς «πόθεν έσχες»- ρυθμίσεις του επαναπατρισμού κεφαλαίων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας των έξι μηνών (σ.σ.: λήγει στα τέλη Οκτωβρίου), «οι ελληνικές Αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταθέσεις που έχουν πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα σε τράπεζες της αλλοδαπής».
Μ.Β
Από την Ημερησία...


Δεν υπάρχουν σχόλια: