Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ !...

Αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποι της τρόικας συζητούν με το υπουργείο οικονομικών τις βασικές κατευθύνσεις και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού για το 2011. Πέρα από τις επί μέρους καταγραφές στοιχείων και τους υπολογισμούς, εκείνο που έπεσε στο τραπέζι ως βασικός στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος, ήρθε από την πλευρά της κυβέρνησης και έγινε αποδεκτό από τους ξένους τεχνοκράτες.

Ο νέος Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει αναθεώρηση βασικών προβλέψεων του Μνημονίου, όπως είναι το ύψος του χρέους, καθώς και του ελλείμματος !
Κόντρα σ΄ όλες τις Κασσάνδρες, σ΄ όλα τα παπαγαλάκια και σ΄ όλους τους χαιρέκακους καιροφυλακτούντες καταστροφολό-γους, η αναθεώρηση δεν θα είναι προς το χειρότερο, αλλά προς το καλύτερο !
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η άνετη προσέγγιση των στόχων, για τα δυο βασικά μεγέθη και κυρίως για το έλλειμμα, μέσα στο 2010, δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθούν το 2011, καλύτερα αποτελέσματα απ΄ αυτά που έχουν καταγραφεί, με τη βελτίωση στο, μεν, έλλειμμα κατά 0,5 έως 1 ποσοστιαία μονάδα, στο δε χρέος από 5 έως 10 μονάδες !

Το σημαντικό είναι πως η ευχάριστη αυτή εξέλιξη δεν προϋποθέτει νέα περιοριστικά μέτρα, απλά στηρίζεται στην απόδοση των ήδη ληφθέντων, τόσο στον τομέα των δαπανών, όσο και σ΄ εκείνον των εσόδων, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση τους υπόλοιπους μήνες του 2010, αλλά κι ολόκληρο το 2011.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Η όλη προετοιμασία του Προϋπολογισμού γίνεται προσεκτικά και συντηρητικά, τα δε στοιχεία που διέρρευσαν κι αφορούν την προς το καλύτερο αναθεώρηση των στόχων για χρέος και έλλειμμα, είναι παρμένα από το συντηρητικό σενάριο κι όχι από τo αισιόδοξο.

Η ελληνική κυβέρνηση, η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σχεδιάζουν και επιθυμούν ο υπερφαλαγγισμός των στόχων του Μνημονίου να κάμψει τις αντιστάσεις και τους δισταγμούς των αγορών και να γίνει μπορετή και επιτυχημένη η έξοδος της Ελλάδας, ξανά, σ΄ αυτές, ακόμα και μέσα στο 2011.

Υ.Γ. Παράλληλα με τα παραπάνω μία ακόμα θετική εξέλιξη βρίσκεται στα σκαριά και είναι από τα κύρια αντικείμενα των επαφών και των συζητήσεων του έλληνα πρωθυπουργού στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης η οποία μελετάται σοβαρά και ενδεχόμενα να μην αργήσει η ανακοίνωσή της !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: