Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΡΕΖΙΛΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ !...

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας για το 2010-2011, που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας υποχώρησε κατά 12 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 83η θέση..
Η έκθεση του WEF, που αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα 139 χωρών απ' όλο τον κόσμο με βάση τους θεσμούς, τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον, την υγεία, την πρωτοβάθμια και την ανώτατη εκπαίδευση, την αποδοτικότητα στις εγχώριες αγορές αγαθών και εργασίας, την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και την τεχνολογική ετοιμότητα, αποδίδει το γκρέμισμα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στην αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος από τη νέα κυβέρνηση και την κρίση χρέους που ακολούθησε.

Δεν πρόκειται, σαφώς, για θετική εξέλιξη και δεν μπορεί ν΄ ευχαριστεί κανέναν η περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και η κάθοδός της στην 83η θέση μεταξύ των 139 κρατών που αξιολογούνται.
Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι να παρουσιάζονται χαιρέκακα και να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι φωστήρες της Νέας Δημοκρατίας πάει πολύ.
Αυτή η διαπίστωση δεν αναφέρεται στο συνηθισμένο και, φυσικά, βασιμότατο επιχείρημα, πως η καραμανλική Δεξιά διέλυσε, μέσα σε μια πενταετία, την οικονομία και τη χώρα, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με την εικόνα που παρουσιάζει η πορεία της ελληνικής ανταγωνιστικότητας – πάντα μέσα από τις αξιολογήσεις του World Economic Forum - τα προηγούμενα 8 χρόνια, δηλαδή από το 2002 μέχρι το 2009.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι εύγλωττος και αποκαλυπτικός :

Διεθνής κατάταξη Ελλάδας ως προς την Ανταγωνιστικότητα (2002-2009)
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ http://www.weforum.org


2002....2003....2004....2005....2006....2007....2008....2009
..33........ 35........37........47.......61........65.......67........ 71

Και καλά, η απώλεια 12 θέσεων από το 2009 στο 2010, είναι μεγάλη, αλλά δικαιολογείται από την κρίση, την εκτίναξη του ελλείμματος και του χρέους, τον αποκλεισμό της χώρας από τον διεθνή δανεισμό.
Η κατρακύλα τριάντα έξι (36) ολόκληρων θέσεων, από το 2003 και μετά, πως δικαιολογείται για τις προκλητικές δεξιούρες ; Αφού, όπως μας πιπίλιζαν, η οικονομία επί των ημερών τους ήταν …ισχυρή και …αναπτύσσονταν, γιατί κατρακυλούσε στο σχετικό πίνακα της ανταγωνιστικότητας ;

Τα ασπόνδυλα πολιτικά ανθρωπάκια που πλαισιώνουν τον Αντωνάκη, δεν ήξεραν αυτό το στοιχείο πριν βγουν και κάνουν τον έξυπνο, κριτικάροντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ;
Και βέβαια τόξεραν και παρ΄ όλ΄ αυτά, αντί να το βουλώσουν και να αντιπαρέλθουν το ζήτημα, επέλεξαν, με τις ευλογίες του αρχηγίσκου φυσικά, να δώσουν την παράστασή τους ρεζιλευόμενοι για μιαν ακόμα φορά !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: