Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ !...


Σειρά εξελίξεων των τελευταίων ημερών οδήγησαν αμερικανούς οικονομολόγους να επισημάνουν πως υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη χρεοκοπία μιας χώρας της Ευρωζώνης, σε λίγες ημέρες ή το πολύ, λίγες εβδομάδες !

Κι ενώ το μυαλό όλων, διαβάζοντας αυτή την εκτίμηση πάει στην Ελλάδα, η καμπάνα χτυπάει για άλλους : την Ιταλία ή την Ισπανία. !

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Γουϊλιαμ Μπούιτερ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας μιας χώρας, όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας, η οποία – όπως είπε – "θα προκαλούσε οικονομική καταστροφή ικανή να συμπαρασύρει σε κατάρρευση το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα αλλά και τις ΗΠΑ.

Σήμερα το πρωί η διαφορά απόδοσης των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας και της Ισπανίας έφτασε σε νέo ιστορικό ρεκόρ έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση χρέους εξαπλώνεται στον "πυρήνα" του ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι άντλησε 3,563 δισ. ευρώ από τις αγορές διαθέτοντας κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο το οποίο έφθασε το 6,975%.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο επιδείνωσης της πιστοληπτικής τους βαθμίδας εάν η ευρωπαϊκή κρίση βαθύνει και εξαπλωθεί και πέρα από τις 5 προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, σημειώνει η Fitch.

"Εάν η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν επιλυθεί έγκαιρα και με ελεγχόμενο τρόπο, τότε οι προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών μπορεί να χειροτερέψουν ανακοίνωσε χθες ο ίδιος οίκος αξιολόγησης"

Οι ανίκανοι ηγετίσκοι των ευρωπαϊκών χωρών, σε συνεργασία με τους μονόχνοτους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, κατάφεραν να οδηγήσουν την κρίση στα ενδότερα της Ευρωζώνης και στα κράτη - κεντρικά στηρίγματά της, βολοδέρνοντας και παλινδρομώντας, με την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

΄Οσο κι αν η εξέλιξη αποτελεί δικαίωση αρκετών εγχώριων εκτιμήσεων, το δυστύχημα είναι πως τα γεγονότα αυτά δεν προδικάζουν ευνοϊκότερες αντιμετωπίσεις της Ελλάδας, αλλά , μάλλον, σκληρότερες !...

1 σχόλιο:

ακυβέρνητος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος όταν η Ελλάδα μπήκε στο μηχανισμό στήριξης (που μόνο στήριξης δεν αποδείχθηκε) δανειζόταν με επιτόκιο 6% για τα 10ετή ομόλογα.
Σήμερα η Ισπανία δανείστηκε με 7% και προχθές η Ιταλία με 7,5%. Κάτι φήμες που ακούγονται για Γαλλία μένει να αποδειχθούν.
Κατά τα άλλα η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος και έπρεπε να πάρει σκληρότατα μέτρα και να σταματήσει τις αλόγιστες σπατάλες.
Και τώρα - για να το καταλάβω - η Γερμανία είναι αυτή που από μόνη της συγκρατεί το ευρώ; Ή μήπως η Μάλτα;
Νομίζω πάντως ότι σε κανα 3μηνο ο νέος πρωθυπουργός κ. Αντώνιος Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου, της δανειακής σύμβασης και του εφαρμοστικού νόμου.
Να΄ναι καλά ο άνθρωπος...!