Στο ετήσιο Συνέδριο της Google «Zeitgeist» στο Λονδίνο μίλησε χθες ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, σε Ελλάδα και Ευρώπη, προσθέτοντας αρκετά ενδιαφέρουσες ειδήσεις, αλλά και συγκροτημένες απόψεις για το μέλλον.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε από τη θέση του Πρωθυπουργού για τη σωτηρία της Ελλάδας. «Εξαρχής είχα τονίσει ότι ως Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των αποτυχιών μας, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκό… Πάλεψα για να ανταποκριθεί η Ευρώπη, η οποία το έκανε με αλληλεγγύη στους Έλληνες και στους άλλους λαούς, με νέους θεσμούς, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία και με το μεγαλύτερο "κούρεμα" χρέους στην ιστορία», τόνισε, ωστόσο, όπως επισήμανε «οι αγορές αντί να ηρεμήσουν παραμένουν ανήσυχες, επιθετικές και κερδοσκοπικές, γιατί η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο που αναδεικνύει την ενυπάρχουσα αδυναμία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα καθώς και τα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αντιμετωπίζει τις αγορές».
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «η ελληνική κρίση έφερε στο προσκήνιο μερικές από τις ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, καθώς έχουμε κοινό νόμισμα χωρίς, την ίδια στιγμή, να έχουμε κοινό "ταμείο" και εναρμόνιση σε βασικές πολιτικές», ενώ σημείωσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, που είναι το κύριο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις αναδυόμενες αγορές».
«Οι δημοκρατίες μας δεν μπορούν να δείχνουν ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο εντός των εθνικών συνόρων» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να «εκδημοκρατίσουμε και να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση», διότι διαφορετικά «οι πολίτες θα θεωρήσουν ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αδύναμοι και αυτό θα τους οδηγήσει να ψάξουν να βρουν σωτήρες, να στραφούν στον φονταμενταλισμό ή σε απόλυτες ιδεολογίες, στην απάθεια ή στη βία αντί στη δημοκρατική, δημιουργική συμμετοχή μέσα στις κοινωνίες μας».
Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλλει η Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη» και επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα για ένα διαφανές τραπεζικό σύστημα, δημοκρατικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, προσπάθεια σταματήματος των «φορολογικών παραδείσων» και μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές.
Διαβάστε εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας ΕΔΩ !
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη
Λονδίνο, 21 Μαΐου 2012
Σημεία ομιλίας στο Ετήσιο Συνέδριο της Google "Zeitgeist" με θέμα την κρίση στην Ευρώπη, στην οποία συμμετεíχε επίσης ο Niall Fergusson, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συντόνιζε η Stephanie Flanders, δημοσιογράφος του BBC
- Εξαρχής είχα τονίσει ότι, ναι, ως Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των αποτυχιών μας. Ωστόσο, είπα επίσης ότι, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό. Έχουμε πρόβλημα στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Γι’ αυτό πάλεψα για να ανταποκριθεί η Ευρώπη. Και το έκανε. Με αλληλεγγύη στους Έλληνες και στους άλλους λαούς, με νέους θεσμούς, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία. Με το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία. Παρά ταύτα, η καταιγίδα δεν έχει κοπάσει. Οι αγορές, αντί να ηρεμήσουν, παραμένουν ανήσυχες, επιθετικές και κερδοσκοπικές. Γιατί; Η απάντηση είναι προφανής: η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο. Αναδεικνύει την ενυπάρχουσα αδυναμία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα καθώς και τα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αντιμετωπίζει τις αγορές.
- Ακόμα κι αν υπάρχουν δυσκολίες, αρκεί αυτό για να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή και ίσως παγκόσμια κρίση; Την στιγμή που η ελληνική οικονομία είναι η μισή της οικονομίας του Λονδίνου (μόλις 1.8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και 0.47% του παγκόσμιου ΑΕΠ όπως μας λένε τα στοιχεία του ΔΝΤ). Μπορούμε να θεωρηθούμε υπεύθυνοι για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας;
- Η ελληνική κρίση έφερε στο προσκήνιο μερικές από τις ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος. Μια αρχιτεκτονική με την οποία έχουμε κοινό νόμισμα χωρίς, την ίδια στιγμή, να έχουμε κοινό «ταμείο» και μια προσπάθεια να αναπληρώσουμε το τελευταίο με συντονισμένες δημοσιονομικές και σε μεγάλο βαθμό δομικές πολιτικές οι οποίες, όμως, δε δούλεψαν όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε. Έλλειψη εναρμόνισης σε βασικές πολιτικές, όπως η φορολογία, το εργατικό δίκαιο, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η υγεία και τα επιδόματα ανεργίας. Αυτό ξεπερνά το μύθο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα λύσει όλα τα προβλήματα. Η δημοσιονομική προσαρμογή δε θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, που είναι το κύριο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις αναδυόμενες αγορές.
- Η οικονομική δραστηριότητα και τα κεφάλαια φεύγουν προς την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, σε μέρη του κόσμου με χαμηλότερους μισθούς, φθηνά εργατικά χέρια, σε χώρες όπου δεν ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχουν συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, δεν υπάρχει μια ασπίδα προστασίας έναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
- Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με την στήριξη του κράτους, σε μερικές περιπτώσεις, έχουν δώσει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στις περιοχές αυτές, φέρνοντας μεγάλο πλούτο στις εκεί κοινωνίες, όχι πάντα με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, και υπονομεύοντας τον κοινωνικό ιστό που είχαμε στις δυτικές κοινωνίες.
- Ποιο είναι λοιπόν το δίλημμα που έχουμε στις ανεπτυγμένες χώρες; Μπορούμε να ανταγωνιστούμε με αυτούς τους όρους; Μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες οικονομίες κάτω από αυτές τις συνθήκες; Μπορούν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί να επιβιώσουν μέσα σ’ αυτές; Πιστεύω όχι. Αλλά πιστεύω ότι και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, αργά ή γρήγορα, δε μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη με αυτούς τους όρους. Ο πλανήτης μας δε μπορεί να προσφέρει, δε μπορεί να αντέξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης.
- Αλλά αυτό είναι και κρίση δημοκρατίας. Τα κεφάλαια δε φεύγουν από τις ανεπτυγμένες χώρες μόνο προς τις αναδυόμενες αγορές αλλά και προς τους φορολογικούς παραδείσους, στη χρηματοπιστωτική αντί στην πραγματική οικονομία, στερώντας από τα κράτη φορολογικά έσοδα και δημιουργώντας βαθιές ανισότητες στις κοινωνίες μας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα.
- Δύναμη και πλούτος συσσωρεύονται πέραν των εθνικών συνόρων. Και με αυτή τη συσσώρευση πλούτου, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί κυριεύονται από ειδικά συμφέροντα τα οποία επεκτείνουν τα προνόμιά τους.
- Οι δημοκρατίες μας δε μπορούν να δείχνουν ότι, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο εντός των εθνικών συνόρων.
- Η αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση θα είναι περισσότερος λαϊκισμός, ρατσισμός, ακόμα και νεοφασισμός στις κοινωνίες μας. Εάν δεν εκδημοκρατίσουμε και εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση, οι πολίτες θα θεωρήσουν ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αδύναμοι. Ότι δε μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και στις δυνατότητές τους. Αυτό θα οδηγήσει τους πολίτες να ψάξουν να βρουν σωτήρες, να στραφούν στον φονταμενταλισμό ή σε απόλυτες ιδεολογίες, στην απάθεια ή στη βία αντί στη δημοκρατική, δημιουργική συμμετοχή μέσα στις κοινωνίες μας.
- Εδώ είναι που πρέπει να συμβάλει η Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη είναι σημαντική. Παρότι σήμερα μοιάζει αδύναμη, να τρικλίζει, πολύπλοκη, αργή στις αντιδράσεις, ένας λαβύρινθος. Πρέπει να πατήσουμε διαγραφή; Η άποψή μου είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.
- Μια Ευρώπη η οποία έχει την δυνατότητα για ένα διαφανές τραπεζικό σύστημα. Με δημοκρατικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης. Μία Ευρώπη που προσπαθεί να σταματήσει τους φορολογικούς παραδείσους. Με μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές με παράδειγμα τα CDS. Για μια Κεντρική Τράπεζα περισσότερο επεμβατική, πιο πολύ σαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία να είναι επιφορτισμένη να αντιμετωπίσει την ανεργία. Το μοντέλο μας για βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη πρέπει να εδράζεται στην ποιότητα και όχι στην ανισότητα. Για ευρωομόλογα και ένα Φόρο επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, που μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του χρέους και να δημιουργήσουν αποθέματα για επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Πρέπει να συμπληρώσουμε τις εθνικές πολιτικές για δημοσιονομική πειθαρχία με ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης. Φαίνεται να υπάρχει λίγο φως από τη πρόσφατη συνάντηση των G8 και τις πολιτικές αλλαγές σε χώρες όπως η Γαλλία.
- Η ενωμένη Ευρώπη είναι κάτι μοναδικό. Βγήκε μέσα από τον τρόμο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεπήδησε μέσα από την τρομακτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα ειρήνης. Είναι ένα δημοκρατικό οικοδόμημα, ένα κοινωνικό οικοδόμημα, ένα οικοδόμημα ανάπτυξης, ένα οικοδόμημα ασφάλειας. Στο τέλος ή στην αρχή, η Ευρώπη είναι μια οικογένεια αρχών: δημοκρατία, ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, ανοχή, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, ανοικτές αγορές αλλά με κοινωνικό πρόσωπο, διαφάνεια, διαφορετικότητα με σεβασμό για όλους.
- Είναι ένα οικοδόμημα όπου εμείς, διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές ιστορίες και παραδόσεις, βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στέγη, ενοποιώντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να είμαστε πιο δυνατοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, είτε είναι η οικονομία, είτε η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, οι συγκρούσεις, η μετανάστευση. Ενώνουμε τις δυνατότητές μας. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη μπορεί να γίνει ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τόσες άλλες περιοχές.
5 σχόλια:
Ε βεβαια εξω τα ειπε ο ανθρωπος. Αν τα ελεγε μεσα ποιος θα τα καταλαβεινε?? Ο Τσιπρας, ο Στρατουλης, ο Παναγιωτακοπουλος του Πασοκ ή η σαβουρα που μετακομησε στον Συνασπισμο αφου εφαγε τον αγλεορα και αδειασε τα κρατικα ταμεια και τις ΔΕΚΟ??
Επ'έυκαιρια θελω να κανω ενα σχολιο. Μα ειναι τοσο μα τοσο κουτοι αυτοι οι πολιτικοι μας??? Ειναι τοσο ανοητοι?? Αφου βρεθηκε ενα καμικαζι να παιξει κορωνα γραμματα το πολιτικο του μελλον αφου ητανε διατεθιμενος να διαλυσει αυτο το σαπιο κρατος και πολιτικα παρασιτα γιατι δεν τον αφησαν να παρει ολο το ρισκο που αποφασισε να αναλαβει και να ελθουν να βρουνε καθαρο το περιβαλλον και να κυβερνησουν σαν ευρωπαιοι??? Εχασαν την ευκαιρια και θα το πληρωσουν. Ηδη αρχησε η πληρωμη στις 6/5 θα συνεχιστει στις 17/6 και μετα φωτια στα μπαζακια τους.
Ουτε το ονομα δεν αναφερουν πλεον,ειναι απαγορευμενη λεξη,δειχνει την πολιτικη τους γυμνια την ελλειψη ηθους ,γενικα ειναι πολυ μικροι για να συγκριθουν μαζυ του γιαυτο τον ανετρεψαν για να παιξουν τα συνηθισμενα τους παιχνιδια.Ο κοσμος ομως τους μαυρισε και θα τους αποτελειωσει στις επομενες εκλογες .Πασοκ χωρις Γαπ δεν υπαρχει GAP KEEP WALKING.
Είναι ο μόνος που ασκεί πολιτική σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για την χώρα, το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό απλά τροφοδοτεί την παραπολιτική.
Ο Γίωργος,μπορεί να συγκριθεί με τον Καποδίστρια!
Φιλε ΧΚ, ειναι και αυτο που λες αλλα ειναι κατα την γνωμη μου κατι πολυ πιο σοβαρο που τον εφυγαν. Για να καταλαβεις αρκει να σκεφτεις που βρισκεται η υποθεση Ελβετια και που και σε ποιους μονο περιοριστηκε η τιμωρια για μιζες. Νομιζεις οτι μονο σε λιγα ατομα περιοριζεται??? Ε! τον σταματησαν πριν ειναι αργα, καταλαβαινομαστε νομιζω και αυτο για ενα λογο. Ο ΓΑΠ ειναι πεντακαθαρος, τιμιος και πατριωτης και ειχε σκοπο να τους αλλαξει τον αδοξαστο αλλα.....
Δημοσίευση σχολίου