Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ…

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται από χθες και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, η Κοπεγχάγη, που φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες διεθνείς συνόδους στην ιστορία, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Στόχος της Συνόδου της Κοπεγχάγης είναι η υπογραφή μιας νέας διεθνούς συμφωνίας και η θέσπιση νέων -γενναίων- περιορισμών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012-2020, που θα αντικαταστήσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.

Συνολικά 190 χώρες θα λάβουν μέρος στη σύνοδο, ενώ ήδη 105 ηγέτες και αρχηγοί κρατών έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Δανίας να παραστούν αυτοπροσώπως προκειμένου οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν να έχουν πρωτίστως το χαρακτήρα δεσμευτικής διεθνούς πολιτικής συμφωνίας.
>>>Διαβάστε περισσότερα...

Στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα της συνόδου θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο και ο Ινδός ομόλογός του, Μανμόχαν Σινχ.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές τους πλανήτη, αναμένεται να δεσμευθούν τελικά για σημαντικές περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δέσμευση που έχουν ήδη λάβει τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση (μείωση 30% με 40% από τα επίπεδα του 1990), όσο και η Ιαπωνία (μείωση 25%).
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης δεν θα αναλωθεί σε ευχολόγια και θα καταλήξει στην επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνόδου είναι και αυτό της οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παρούσα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης θα είναι η Ελλάδα. Τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός, η υπουργός Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός για θέματα ενέργειας, ενώ θα υπάρξει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με έξι βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Η Ελλάδα επιδιώκει να είναι ανάμεσα στις χώρες που θα πρωτοστατήσουν στις ενέργειες και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να συμμετάσχει ουσιαστικά στη ρύθμιση των θεμάτων και να μην παραμείνει απλός θεατής», επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ενημερώνοντας τους βουλευτές και ευρωβουλευτές που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: