Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ…

Με την εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ. δεν τέλειωσαν οι διεργασίες αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης στο πολιτικό στάτους κβο. Το αντίθετο, τώρα αρχίζουν !...
Το ξεκαθάρισμα της κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, με τις επιλογές και τα μέτρα του νέου αρχηγού, είναι σίγουρο, πως θα οδηγήσει εκτός των τειχών κι άλλα πολιτικά στελέχη, τα οποία θα προστεθούν στην ευάριθμη ομάδα εκείνων των πολιτικών, που έχουν περάσει στην …εφεδρεία.
΄Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για πρώην βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργούς, που προέρχονται και από τα δυο μεγάλα κόμματα, ορισμένοι, δε, εξ αυτών, έχουν ξεκινήσει και από πιο αριστερά… Η ονοματολογία δεν είναι το καίριο, αυτή τη στιγμή, αλλά με τελείως πρόχειρη αναζήτηση, καταγράφονται πάνω από 15 βαρύγδουπα ονόματα…
Το γεγονός, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις διεργασίες, είναι η επικείμενη εισαγωγή και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, καθώς πρόκειται να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην λειτουργία του όλου πολιτικού συστήματος. >>>Διαβάστε περισσότερα...

Πέρα απ΄ όσα έχουν γίνει γνωστά, για τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, εκείνο, που στην προκειμένη περίπτωση έχει μεγάλη σημασία, είναι το γεγονός, πως με το νέο εκλογικό σύστημα, όχι απλώς διευκολύνεται, αλλά καθίσταται σημαντικότατος ο ρόλος μικρότερων κομμάτων, «ειδικευμένων» ή ειδικά συγκροτημένων, για συνεργασίες με τα μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας.
Το γερμανικό μοντέλο, το οποίο αποτελεί και το πρότυπο, του νέου εκλογικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό του, το παραπάνω, ακριβώς, φαινόμενο, με τα ενδιάμεσα κόμματα, (φιλελεύθεροι, πράσινοι κλπ), να διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της μεγάλης αυτής χώρας.

Το όλο σκηνικό, σιγοντάρει και το γεγονός, πως με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, η Ν.Δ. σαφώς μετακινείται, ιδεολογικά και πολιτικά, προς τα δεξιά, αφήνοντας πρόσθετο χώρο προς το κέντρο, ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα.
Οι προσπάθειες για την κατάληψη του χώρου αυτού, είναι σίγουρο πως θα ενταθούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ο σχηματισμός – γέφυρα, ο οποίος θα μπορεί να παίξει, αύριο, το ρόλο του «συνεργαζόμενου», πιο αξιόπιστα και πιο αποδεκτά, απ΄ ότι το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, (το οποίο, σημειωτέο, θα δεχθεί πίεση από τη σαμαρική νεοδημοκρατία), και πιο εύκολα, αλλά και πιο ρεαλιστικά, απ΄ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, (στον οποίο, σίγουρα, θα ενταθούν οι διεργασίες για την απαγκίστρωση του ΣΥΝ…).

Δεν υπάρχουν σχόλια: