Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΙ !...

Ο ελληνικός λαός υποφέρει από το Μνημόνιο, όλοι, εργαζόμενοι, επαγ-γελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά θίγονται και χτυπιούνται. Είμαστε όλοι …Μνημονιακοί ! (*).
Όλοι ; Μμ… σχεδόν όλοι : υπάρχουν και κάποιοι που δεν θίγονται, ούτε χτυπιούνται, το αντίθετο σιγοντάρονται και ωφελούνται. Και, μάλιστα, ποικιλοτρόπως και βέβαια, σκανδαλωδώς !... Είναι οι έλληνες τραπεζί-τες, οι …Μνημειακοί ! (*).

Το να κάνουμε αναφορές και να δώσουμε παραδείγματα «μνημονια-κών» περιπτώσεων περιττεύει, καθόσον συνηθισμένες και πάμπολλες. Η καταγραφή, όμως, καραμπινάτων «μνημειακών» καταστάσεων είναι υποχρέωση και επιβάλλεται, αν μη τι άλλο, από σεβασμό στα εκατομμύρια του ελληνικού λαού που περνάει το σκοτεινό τούνελ. Είναι, βέβαια και απόπειρα ξεσκεπάσματος της λειτουργίας του συστήματος, καθώς και της ουσίας του έργου των πολιτικών (γενική που αφορά και τις Πολιτικές και τους Πολιτικούς…).

Περίπτωση 1η.

«Την εικόνα μιας πανίσχυρης τράπεζας πρόβαλε η Eurobank, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2010. Το μόνο που παρέλειψαν να αναφέρουν τα κορυφαία στελέχη της, ενημερώνοντας τους αναλυτές στο conference call, είναι πότε σκοπεύει η τράπεζα που ανήκει στον όμιλο του πλουσιότερου Έλληνα να επιστρέψει στο Δημόσιο τις ενισχύσεις κεφαλαίου που έχει λάβει, όπως απέφυγαν, όλως τυχαίως, να αναφέρουν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ρευστότητας που έλαβε το 2010 η Eurobank από το Δημόσιο…

…η Eurobank έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, ότι κατάφερε στη δυσκολότερη χρονιά για τις τράπεζες να παρουσιάσει ικανοποιητικές αποδόσεις (κέρδη 113 εκατ. ευρώ προ της έκτακτης εισφοράς), ενώ η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια έφθασε το εξαιρετικά «άνετο» ποσοστό του 13,1%. Αυτό που έλειπε από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, όμως, παρά τον «άνετο» δείκτη επάρκειας κεφαλαίων, ήταν ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κεφαλαιακών ενισχύσεων που έλαβε η Eurobank από το Δημόσιο και ήταν οι υψηλότερες, με μικρή διαφορά από αυτές της Alpha, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φθάνοντας τα 950 εκατ. ευρώ…
…η διοίκηση της Eurobank απέφυγε να δώσει ακριβή απολογιστικά στοιχεία για το βαθμό εξάρτησής της από ενισχύσεις ρευστότητας από το Δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία 9μήνου, η τράπεζα είχε αξιοποιήσει 7,77 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων για το δανεισμό της από την ΕΚΤ, ενώ είχε λάβει και ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 1,737 δις. ευρώ, για να προχωρήσει σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις… Πλέον αυτών των ενισχύσεων, για την τράπεζα εγκρίθηκαν στο τέλος του 2010 πρόσθετες εγγυήσεις δανεισμού ύψους 4 δις. ευρώ, από το νέο «πακέτο» των 25 δις. ευρώ… Οι συνολικές ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που έχει λάβει ή δικαιούται μέχρι στιγμής να πάρει η τράπεζα ξεπερνά τα 14,5 δις. ευρώ (πάνω από 6% του ΑΕΠ, για να έχουμε μια αίσθηση αναλογιών…).

Τέλος, "…από το επόμενο «πακέτο» των 30 δις. ευρώ, που ήδη ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, η Eurobank δικαιούται θα αντλήσει το ποσό που της αναλογεί, δηλαδή, 5-6 δις. Ευρώ, ακόμα !!!".

Φαίνεται ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα έχουμε τη χαρά να παραμείνουμε …συνέταιροι αρκετά ακόμη, με τον πλουσιότερο Έλληνα μεγιστάνα, (Σπ. Λάτση), στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. (Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ !...).

Περίπτωση 2η.

Μετά το Γ. Κωστόπουλο, την ευρωστία της ALPHA BANK, καθώς και την μοναχική πορεία της, ανέλαβαν να υπερασπιστούν τα (ανώνυμα) στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της, τα οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, λένε πως η αποδοχή της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση θα ισοδυναμούσε με «οιονεί κρατικοποίηση», της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας.

Γράφουν λοιπόν :
"Η πρόσφατη αυτόκλητη πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για συγχώνευσή της με την Alpha Bank κατέστη τελικώς ατελέσφορη, καθώς εκρίθη ασύμφορη για τους μετόχους, από την διοίκηση της Alpha Bank. Εκφράστηκαν αμφιβολίες γιατί, ενώ η πρόταση θα δημιουργούσε μία μεγάλη ελληνική τράπεζα, αυτή θα αντιμετώπιζε αντίξοες συνθήκες και μεγάλες αβεβαιότητες λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους και της στενότητος ρευστότητας που παρατηρείται…

…Πέραν αυτού, όμως, τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα…».

Ισχυρή, λοιπόν, η ALPHA BANK, αλλά στηριζόμενη σε 9 δισ. Ευρώ, εγγυήσεων δανεισμού, από το Δημόσιο και σχεδόν 1 δισ. ευρώ κεφαλαιακών ενισχύσεων !!!

Το δημόσιο και οι κυβερνήσεις του, είναι κατακριτέες και αποδιοπο-μπαίες, επειδή έχουν …χρέος και κουσούρια δυσλειτουργίας, για να δίνουν, όμως, εγγυήσεις και κεφαλαιακές ενισχύσεις, είναι καλές ! Ποιος θάχε αντίθετη άποψη και συμπεριφορά, αν είχε τσεπώσει 10 και πλέον δισεκατομμυριάκια Ευρώ ?...

Μόνο στις δύο από τις τράπεζες υπάρχει ένας χορός δισεκατομμυρίων €, κοντά στα 30, νούμερο που ξεπερνάει το στόχο του Παπακωνσταντίνου για επόμενα μνημονιακά χρόνια ! Κι όμως οι μεν λαμβάνοντες μιλούν και προκαλούν, οι δε δίνοντες ακούν, ανέχονται και δίνουν …κι άλλα !

Η κραυγή αγανάκτησης και αγωνίας της ΟΤΟΕ τα λέει όλα :

«…Η Κυβέρνηση και η Τρόικα «τα δίνουν όλα» στους τραπεζίτες παρεμβαίνοντας με πρωτοβουλίες που καταργούν βασικούς όρους των Συλλογικών Συμβάσεων.

Το 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας μιλά για περαιτέρω περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις Τράπεζες και αναφέρεται σε αμοιβές που έχουν ρυθμιστεί με συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα φανερά bonus των μεγαλοστελεχών και τις αμοιβές των Golden Boys.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Τι θα κερδίσει η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε αν περικόπτονται συνεχώς οι αποδοχές των εργαζομένων και την ίδια στιγμή οι Τράπεζες εξακολουθούν να αρνούνται την ενίσχυση των επιχειρήσεων ?

Τι κέρδισε η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη από τα 50δις της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης και των εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, όταν αυτές διέθεσαν από αυτά μόνο 7,8 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία… έτσι για να έχουν άλλοθι για την κριτική στήριξη που έλαβαν ?

Πόσα νομοθετικά μέτρα σε βάρος της μισθωτής εργασίας πρέπει να ληφθούν από την Κυβέρνηση με διαδικασίες που ακυρώνουν θεσμούς, παραβιάζουν το Σύνταγμα και τελικά νοθεύουν τη Δημοκρατία ?

Τι είδους Δημοκρατία και τι επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης θα υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα, όταν οι λίγοι και ισχυροί παραμένουν σχεδόν ανέπαφοι, προσδοκώντας νέα, ίσως και μεγαλύτερα κέρδη, μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης ?...».


(*) Οι όροι με πιθανή αυθαίρετη μεταχείριση της ελληνικής γλώσσας...

1 σχόλιο:

indick είπε...

Παρ΄ότι διαφωνώ με το blog ιδεολογικά και πολιτικά, δίνω συγχαρητήρια στην προσέγγιση του θέματος και στην δημοσίευση των στοιχείων, που δεν δημοσιεύονται και δεν δημοσιοποιούνται σε κανένα ΜΜΕ, για ευνόητους λόγους !