Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !...

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ παρουσιάζει την ελληνική οικονομία σαν μία γερμανική μηχανή αυτοκινήτου, που έχει μπλοκάρει. Η δε λύση που προτείνεται ακούγεται ιδιαίτερα ασυνήθιστη: για να ξεμπλοκάρει η μηχανή, πρέπει να πουλήσουμε μέρος της βενζίνης...!

Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποπληρωμής των δανείων από την αξιοποίηση των παραγωγικών πηγών της εθνικής μας οικονομίας. Είναι μονόδρομος. «Αξιοποιώ» σημαίνει εκμεταλλεύομαι τη δυνατότητα που μου παρέχει κάτι (π.χ. η ακίνητη περιουσία του κράτους), για να αποκομίσω τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση, τα βέλτιστα οφέλη. Πράγμα που σημαίνει ότι, δρώντας υπεύθυνα, συστηματικά και βάσει σχεδιασμού, προβαίνω στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται, έτσι ώστε να δημιουργηθεί υπεραξία.

Ο ντόρος γύρω από τη δημόσια ακίνητη περιουσία έχει να κάνει με το ότι το ελληνικό κράτος κατέχει –ευτυχώς ακόμη!– μια πλούσια πηγή εσόδων: Την αναξιοποίητη τεράστια ακίνητη περιουσία του που όχι μόνο δεν αποδίδει στο βαθμό των δυνατοτήτων της, αλλά –πιασμένη στο δίχτυ της κρατικής αδιαφορίας και της διαπλοκής– επιβαρύνει το Δημόσιο (βλέπε μισθώματα και έξοδα συντήρησης δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών).

Πουλώντας την ακίνητη περιουσία του και, εν γένει, τους αναξιοποίητους πόρους του Κράτους, μπορεί βέβαια να λύσουμε βραχυπρόθεσμα –και μόνον ως ένα βαθμό– το κεφαλαιακό θέμα των σημερινών δυσβάσταχτων δανειακών μας αναγκών. Και αύριο; Τι θα γίνει αύριο; Πώς θα είναι τα πράγματα την επόμενη μέρα;
Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης είναι το κράτος. Αυτό έχει και καλά και κακά. Αν όμως θέλουμε όντως να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία για να λύσουμε τα προβλήματά μας –όπως, άλλωστε, έγινε ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές και μη χώρες–, η νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν διεθνώς αποδεκτές πρακτικές που, ωστόσο, για να εφαρμοστούν στη χώρα μας πρέπει να υπάρξει ένα Κοινό Πλαίσιο Αξιών, πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και ως Κράτος και ως Κοινωνία.

Αν δεν ολοκληρωθεί ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο αξιοποίησης της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας με άξονα τους πυλώνες της Αειφόρου Ανάπτυξης, δεν θα μπορέσουμε ούτε να βγούμε από την κρίση, ούτε και να βάλουμε τις βάσεις για εξυγιάνουμε την παθογένεια του συστήματός μας. Το μόνο που θα «καταφέρουμε» θα είναι να λάβουμε μέτρα που θα απομακρύνουν την αποφασιστική και ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων μας.

Του Αλέξανδρου Περετζή από το CAPITAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: