Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η ΛΟΥΚΑ ΠΗΡΕ Τ΄ ΟΠΛΟ ΤΗΣ !...

Την εκτίμηση ότι οι τριμηνιαίοι έλεγχοι της τρόικας λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, ειδικά όταν συνδυάζονται με διαρροή φημών και πληροφοριών στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, διατύπωσε η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε κατ΄ ιδίαν συζήτησή της με δημοσιογράφους.

Η εκτίμηση αυτή δημιουργεί μία αλληλουχία δηλώσεων κορυφαίων στελεχών, που δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε μία διαφορετι-κή πολιτική διαχείριση των «ελέγχων προό-δου» κάθε τριμήνου.
Αρχής γενομένης από την προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλω-τή, ο οποίος τόνισε πως « η τρόικα δεν είναι τίποτε άλλοπαρά ένας ελεγκτικός μηχανισμός από τους πιστωτές μας » και ότι « εμείς θέτουμε τις πολιτικές προτεραιότητες », η συνέχεια δόθηκε χθες από την κυρία Κατσέλη.

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της ΝΕΟΓΑΛ και τη φημολογία περί επικοινωνίας της τρόικας με την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η υπόθεση της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης με τους εργαζομένους, η υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε ως πού φθάνει η νομιμοποίηση της τρόικας. Απάντησε ότι σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση η τρόικα δεν νομιμοποιείται για πολλά από όσα κάνει.

Παραφράζοντας την παλαιότερη δήλωσή της ότι « αν δώσεις στις αγορές το ένα χέρι, θα σου κόψουν και το άλλο », η υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι δεν πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι διατεθειμένος να δεχθείς τα πάντα.
Επί της ουσίας της συζήτησης περί πιέσεων για αλλαγή του νόμου και κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, το υπουργείο Εργασίας διατυπώνει την κατηγορηματική θέση ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι καμία τέτοια άποψη δεν έχει διατυπωθεί από την τρόικα. Επισημαίνει δε η ηγεσία του υπουργείου ότι αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη άποψη αλλά κεντρική κυβερνητική θέση και ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο καταρτίστηκε κατόπιν στενής συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και με συνεχή ενημέρωση του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου , ο οποίος φέρεται να είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί.

Οπως διευκρίνισε πάντως η υπουργός Εργασίας, η εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί. Υπογράμμισε δε ότι κατά την άποψή της ο νόμος που έχει ψηφιστεί είναι θετικός για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Πέραν αυτών, η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι στα πεδία της ανεργίας και της κοινωνικής συνοχής το 2011 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά και προσέθεσε ότι γι΄ αυτόν τον λόγο επείγει η ανάληψη των πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν χθες για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικά αναχώματα για την ανεργία.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυρία Κατσέλη εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη διέξοδο που κυοφορείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κρίση του χρέους.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, διαβεβαίωσε ότι η τέταρτη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη και επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους. Ανέφερε δε ότι με την τρόικα θα εξετασθεί η πορεία εφαρμογής του νόμου για τις συμβάσεις και τα μέτρα για το διάστημα 2012-2014 και υπογράμμισε ότι αυτά δεν θα αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Διαβάστε περισσότερα : tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: