Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ !...

Τις τελευταίες πέντε-έξι μέρες στην Ελλάδα λύναμε το … κολοσ-σιαίο πρόβλημα της Νομικής. Ετσι, ελάχιστοι πήραν χαμπάρι οτι κάποιοι άλλοι στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στο Νταβός έλυναν ένα άλλο, δικό μας κι αυτό, πρόβλημα. Για την ακρίβεια προετοίμαζαν τη λύση, έφτιαχναν τη συνταγή, την οποία θα κληθούμε εμείς να εφαρ-μόσουμε σε λίγους μήνες.

Το κακό είναι οτι για όλα αυτά κανένας δικός μας – απο αυτούς που ξερουν, εννοείται- δεν βγήκε να μιλήσει καθαρά. Έμειναν κάτι ψελλίσματα του τύπου «δεν συζη-τάμε αναδιάρθρωση του χρέους». Και τι κατάλαβε ο μέσος πολίτης; Τίποτα. Το πολύ-πολύ να κατάλαβε πως «ο,τι εγινε, έγινε» μέχρι τώρα κι άντε να περάσει ο καιρός, να τη βγάλουμε και φέτος.

Η αλήθεια απέχει παρασάγγας. Διότι θα τη βγάλουμε μεν, αλλά πώς; Εν συντομία, ιδού πώς:

1. Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να το πληρώσουμε. Να πτωχεύσουμε δεν γίνεται, δεν συμφέρει κανέναν.

2. Όσοι κατέχουν το ελληνικό χρέος (κράτη, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες) θα κληθούν να δεχθούν να το πληρωθουν «κουρεμένο» (το ποσοστό «παίζει») και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτο είναι το καλό για μάς.

3. Απο εδώ, όμως, αρχίζουν και τα κακά. Η χώρα θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί κι άλλους, σιδερένιους, κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή κι άλλες μειώσεις μισθών, ίσως και αυξήσεις φόρων, ώστε να μην παράγουμε πλέον ελλείμματα. Πώς μπορούμε να μην τα πάθουμε όλα αυτά μαζί ή να είναι λίγο ελαφρότερα; Μόνο αν τα σαίνια του υπουργείου Οικονομικών πιάσουν φέτος ο,τι δεν έπιασαν τα τελευταία 30 χρόνια: την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.
4. Κι επειδή βλέπω ήδη πολλούς να χαμογελούν (μαζι με πολλούς κλάδους κλασικών φοροφυγάδων, που βρίσκονται στους δρόμους, απαιτώντας να μην αλλάξει τίποτα στα επαγγέλματά τους), ετοιμαστείτε για το κουστούμι. Είναι γερμανικό (διότι οι Γερμανοί αυτή τη φορά πρέπει να εξασφαλίσουν οτι σε λίγα χρόνια δεν θα επαναληφθούν τα ίδια στον «απείθαρχο» Νότο της Ευρώπης), αλλά ο ράφτης θα είναι Έλληνας.

Το αν θα είναι ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου μόνοι τους ή μαζί με κάποιους άλλους, θα το δούμε εκεί κατα τον Μάρτιο, οταν όλα τα χαρτιά θα πέσουν πάνω στο τραπέζι. Εκλογικό ή μη.

Τόγραψε ο Γιώργος Καρελιάς στο aixmi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: