Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο "ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΒΑΤΙΟΣ"...

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΒΑΤΙΟΣ είναι ο πολιούχος άγιος του Μάαστριχτ, ένας από τους τρεις «Αγίους του Πάγου», οι οποίοι ονομάστηκαν έτσι επειδή τις ημέρες που εορτάζουν, ημέρες της άνοιξης, ένας απροσδόκητος παγετώνας απλώνεται στις βόρειες χώρες.
Ο Φλαμανδός κ. Σερβάς Ντερούζ, παρ΄ ότι εορτάζει στις 13 Μαΐου, άπλωσε αιφνιδίως «παγετώνα» στην Ελλάδα όταν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία, εκτάσεις γης και δημόσιες επιχειρήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ(!) ως το 2015! Δεν πωλούνται πλέον τα «ασημικά» αλλά το ίδιο το ακίνητο.

Πρόκειται ίσως για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεως στην Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών (συγκρίνεται μόνο με αντίστοιχα προγράμματα των πρώην κομμουνιστικών χωρών!) με εξαιρετικά αμφίβολη έκβαση αφού κατ΄ ουσίαν πρόκειται για αναγκαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας που πρέπει να πραγματοποιηθεί με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα σε περίοδο διεθνούς χρηματο-οικονομικής κρίσης ! Το μειονέκτημα που και στελέχη της τρόικας αναγνωρίζουν (υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς...) είναι ότι υπό τις παραπάνω συνθήκες οι εκπτώσεις επί της αρχικής αξίας αναμένεται να είναι υψηλές.


«Ναι, να πουλήσετε το Ελληνικό, ναι, να πουλήσετε τη ΔΕΗ»
είπε ανεπιφύλακτα ο κ. Ντερούζ κατά τη διάρκεια συζήτησής του με το «Το Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Ντερούζ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται παγίως κατά των ιδιωτικοποιήσεων για λόγους πολιτικούς και πολιτισμικούς αλλά ταυτοχρόνως τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβαλε οποιοδήποτε αντεπιχείρημα.
Ο υπουργός Οικονομικών σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και χωρίς να ενημερωθούν τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, ούτε ασφαλώς η αξιωματική αντιπολίτευση, συμφώνησε στην εκτέλεση του προγράμματος ενώ δεν ζητήθηκε «πίστωση χρόνου» προκειμένου αυτό να τύχει μεγαλύτερης κυβερνητικής επεξεργασίας και να ανακοινωθεί αργότερα ως «κυβερνητική πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η στρατηγική της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών ήταν η πρόκληση ενός «θετικού σοκ» στις αγορές με την ελπίδα ότι εκείνες, μόλις διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα προσφέρει «μεγάλες ευκαιρίες», θα αρχίσουν εκ νέου να την εμπιστεύονται.

«Εχετε τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος που πρέπει πρώτα να πουλήσετε δημόσια περιουσία για να το μειώσετε και στη συνέχεια να ζητείτε οποιουδήποτε άλλου είδους διευκολύνσεις» είπαν προς «Το Βήμα» στελέχη της τρόικας επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η τρόικα προτείνει και η κυβέρνηση συμφωνεί το «κούρεμα» των περιουσιακών στοιχείων της χώρας να προηγηθεί οποιουδήποτε προγράμματος αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
Ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκάλυψε ότι ένας «κατακλυσμός ιδιωτικοποιήσεων» είναι εκείνο που επίμονα ζητούν από τον ίδιο μεγάλοι επιχειρηματίες, κορυφαίοι τραπεζίτες, διακεκριμένοι οικονομολόγοι και στελέχη «δεξαμενών σκέψης» της Αθήνας. «Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής μου έχουν πει επανειλημμένως τους τελευταίους έξι μήνες “κάνεις λάθος και χάνεις τον στόχο, το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνο της καθολικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας”» λέει.

Ο κ. Ντερούζ απορρίπτει την εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος της δημόσιας γης αποτιμάται μόνο θεωρητικά αλλά είναι πρακτικώς αδύνατον να πωληθεί αφού είτε προστατεύεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία (Νatura) είτε εντάσσεται σε αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες είτε απλώς ουδείς επιθυμεί να την αποκτήσει (π.χ., ένα βουνό στη μέση του πουθενά...). «Η ελληνική τουριστική υποδομή είναι απαρχαιωμένη» αντιτείνει. «Πουλήστε παραλίες για να αναπτυχθεί ο τουρισμός και η τουριστική κατοικία» προσθέτει και προαναγγέλλει ότι θα ακολουθήσουν πολλές επισκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο και να «ξεμπλοκάρει» όλα τα θέματα των χρήσεων γης με ταχύτητες «fast track».


ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !


Ο κ. Σερβάς Ντερούζ είναι εξίσου «καταιγιστικός» όταν αναφέρεται στις τράπεζες λέγοντας με νόημα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σημειώσει ταχύτατη πρόοδο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες που ελέγχει», ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των επιχειρησιακών πλάνων τους και να μειώσουν τα χρέη τους (deleveraging), εννοώντας την εξάρτησή τους από την παροχή ρευστότητας με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ που αγγίζει σωρευτικά σχεδόν τα 100 δισ. ευρώ.«Αν η κυβέρνηση της πατρίδας μου, του Βελγίου, έκανε το λάθος να κρατικοποιήσει τη Fortis, σήμερα το Βέλγιο θα είχε τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα και την Ιρλανδία» υποστηρίζει ο κ. Ντερούζ και υπενθυμίζει ότι η βελγική κυβέρνηση μεθόδευσε την πώληση της τράπεζας (στην ΒΝΡ Ρaribas) με αποτέλεσμα να έχει σήμερα εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό. Κοντολογίς, το «νεύμα της τρόικας» είναι ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές και για να γίνει αυτό οφείλουν να εργαστούν για τη μετατροπή τους σε θυγατρικές ευρωπαϊκών μεγαθηρίων και οι έλληνες τραπεζίτες (που κατά τα άλλα ζητούν πιεστικά από τον κ. Ντερούζ ιδιωτικοποιήσεις των πάντων...) να αποδείξουν την αξία τους ως υπαλλήλων των γερμανών, γάλλων και αμερικανών συναδέλφων τους.
ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

man8os είπε...

Εκλογες εδω και τωρα! Δεν δικαιουτε κανεις να πουλησει δημοσια περιουσια χωρις να το εχει στο προεκλογικο προγραμμα του!

Ανώνυμος είπε...

ta parapona sas kurie man8os, stous ellines polites pou to 2007 psufisan ton katallilotero !
kai ton rousopoulo !!!
o protos tempelis kai o deuteros koutoponiros amatheis agrammatos kai akatergastos aplistos thruskodoulos doulos ton afentadon tou, pou tous dosane sta xeria tous tis tuxes tis elladas !
auta einai ta apotelesmata tis politikis tous !!!

otan mathoume na ergazomaste gia to kalo tis elladas kai oxi tis partus mas tote tha paei kalutera i ellada !
os tote tha pluronoume to kostos !

a nai min ksexaso otan fonaze o giorgos to 2007 gia to mellon tis elladas,itan stin apaksiosi !!!

tora skaste kai trabate koupi !!!!

maria

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 18:43
Ευτυχώς που μας άνοιξες τα μάτια και μάθαμε τι φταίει για την κατάντια μας!
Και μου είχε διαφύγει αυτή η λεπτομέρεια ότι για όλα φταίει ο thuskodoulos Ρουσόπουλος!
Πολιτικός αναλυτής του BBC είσαι;