Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΕΓΩΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΨΙΑ !...

Το σημαντικότερο, ίσως το μοναδικό κίνητρο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων είναι η υπέρμετρη φιλοδοξία και ο εγωισμός των επιχειρηματιών. Χωρίς αυτά τα ψυχολογικά "ελαττώματα" κανείς δεν έγινε μεγάλος επιχειρηματίας. Αυτά τα ίδια όμως είναι που στη συνέχεια ευθύνονται και για την καταστροφή των μεγάλων επιχειρηματιών.

Η απόρριψη της πρότασης της Εθνικής από τη διοίκηση της Alpha, δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί με οικονομικά κριτήρια. Η μόνη ερμηνεία που ευσταθεί, είναι ψυχολογική.
Κάποιοι λένε ότι “δεν μπορεί να πουληθεί η Alpha προς 5,8 ευρώ ανά μετοχή". Μα δεν πωλείται, ανταλλάσσεται με μετοχές της Εθνικής οι οποίες αξίζουν σήμερα μόνο 7,5 ευρώ. Συνεπώς ο μέτοχος της Alpha έχει και πάλι το περιθώριο ανόδου από τις μετοχές της Εθνικής που θα πάρει. Άρα αυτό το επιχείρημα της ιστορικά χαμηλής τιμής δεν ευσταθεί αφού και η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλές τιμές.

Εξάλλου, τέτοιου είδους συμφωνίες γίνονται μόνο σε εποχές χαμηλών τιμών και εξωτερικής πίεσης. Δεν υπάρχει περίπτωση όταν οι τιμές των μετοχών είναι στα ύψη, όταν τα υπερβολικά ακριβοπληρωμένα στελέχη των διοικήσεων μετράνε ποιός έχει το μεγαλύτερο κότερο και όταν ο εγωισμός εκτοξεύεται από το ταβάνι σαν πύραυλος, να γίνει καμία σημαντική και σοβαρή συμφωνία όπως είναι αυτή που προτείνει η διοίκηση της ΕΤΕ στην Alpha.

Το δεύτερο “επιχείρημα” –που διαρρέεται ανεπισήμως αφού επισήμως δεν υπάρχει καμιά εξήγηση - οτι μια βελτίωση του τιμήματος της τάξης του 10% θα έλυνε το πρόβλημα, είναι προφανώς αστείο. Το 10% ποτέ δεν ήταν λόγος να μην γίνει μια συναλλαγή και ειδικά σε αυτή την περίπτωση, που η άνοδος της τιμής των μετοχών θα προσφέρει αυτόματα πολύ υψηλότερο κέρδος στους μετόχους. Αντίθετα, αν δεν γίνει το deal, οι μέτοχοι της Alpha έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν.
Το τρίτο “επιχείρημα” που διαρρεέται εντέχνως, είναι ότι αν γίνει haircut στα ομόλογα του δημοσίου, η Alpha θα χάσει λιγότερα απο όσα η Εθνική, αφού η Εθνική έχει πολύ περισσότερα ομόλογα απο την Alpha. Συνεπώς δεν συμφέρει τους μετόχους της Alpha αυτή η συμφωνία, σε περίπτωση Haircut.
Η αλήθεια είναι οτι πράγματι η Εθνική έχει πολύ περισσότερα ομόλογα και θα χάσει πολύ περισσότερα λεφτά. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αν γίνει haircut, ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα θα περάσει στα χέρια του Δημοσίου και οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι της Alpha θα εξαφανισθούν.

Η Εθνική θα είναι η μόνη τράπεζα που τελικά θα υπερισχύσει, παρά τις πολύ μεγάλες απώλειες από αυτή την ιστορία – αν γίνει haircut. Το λογικό λοιπόν θα είναι οι μέτοχοι της Alpha, αν εκτιμούν ότι θα γίνει το haircut, να σπεύσουν να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής και μάλιστα με μεγάλο κέρδος όπως τους προτείνεται σήμερα.
Αν δεν δεχτούν την πρόταση της Εθνικής, οι μέτοχοι της Alpha θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν αύξηση κεφαλαίου και να επιστρέψουν τα 900 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, παίρνοντας πίσω τις προνομιούχες μετοχές που πήρε το Δημόσιο για να ενισχύσει την Alpha.
Αν δεχτούν την πρόταση δεν χρειάζεται να κάνουν αύξηση κεφαλαίου, αλλά θα κάθονται και θα απολαμβάνουν την αύξηση της τιμής της μετοχής τους. Η διοίκηση της Εθνικής εκτιμά (υπερβολικά ίσως) ότι το κέρδος των μετόχων της Alpha θα είναι συνολικά της τάξης του 60-70% και ότι η νέα υπερτράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως ακόμη και το ενδεχόμενο ενός γενναίου haircut.

Σε κάθε περίπτωση οι εξηγήσεις από τη διοίκηση της Alpha, γιατί απέρριψε μια τόσο δελεαστική πρόταση, πρέπει να δοθούν. Αλλιώς θα μείνουμε με την εντύπωση οτι ο μόνος λόγος της απόρριψης είναι ένας ιδιότυπος και ανεξήγητος εγωισμός και υπεροψία ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, που θεωρούν ότι πρέπει και να τους πληρώσουν όλοι οι άλλοι και να τους πουν και “ευχαριστώ”.
Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που πριν από δέκα χρόνια, τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, απέρριψαν ανάλογη πρόταση της Εθνικής τράπεζας για συγχώνευση.
Του Γρηγόρη Νικολόπουλου από το REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: