Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΄65 ΚΑΙ ΤΟ ΄93 !...


Στα πλαίσια των εξελίξεων της προπερασμένης εβδομάδας, με την απόπειρα επίτευξης ευρύτερων κομματικών συνεννοήσεων, τον ανασχηματισμό και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, κάποιοι βγήκαν και μίλησαν για «μέρες του 1965», με αφορμή τις διαφοροποιήσεις και τις παραιτήσεις βουλευτών. Προκλήθηκαν αντιδράσεις και η εκτίμηση λοιδωρήθηκε ως υπερβολική και ανερμάτιστη…

Πράγματι δεν επρόκειτο, ούτε πρόκειται (οι διεργασίες και οι φυγόκεντρες συμπεριφορές, δεν τελείωσαν…), για μέρες του 1965, (Μητσοτάκηδες), αλλά ούτε καν για μέρες του 1993, (Σαμαράδες). ΄Εχουμε να κάνουμε με κάτι χειρότερο, ως προς τις επιπτώσεις και τις συνέπειες !
Και το 65 και το 93 παίχτηκε, με διαδικασίες στα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας, η εναλλαγή κομματικών σχηματισμών στην κυβερνητική εξουσία, φαινόμενο συχνό και σύμφυτο με την αστικοδημοκρατία και τις συνήθεις εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο πολιτικό και κομματικό γίγνεσθαι εσωτερικών ή εξωτερικών κέντρων και παραγόντων.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά : δεν παίζεται καμιά κομματική εναλλαγή στην κυβέρνηση, αλλά η χρεοκοπία ή όχι της χώρας ! (Δεν είναι του παρόντος, ούτε χρειάζεται ειδική μνεία στο τι σημαίνει αυτή η χρεοκοπία…). Γι αυτό οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι !…

Οι βουλευτές που προβληματίζονται για το αν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, σαφώς και δεν είναι Μητσοτάκηδες του 65, ούτε Σαμαράδες του 93. Φυσικά δεν άγονται και δεν φέρονται από εξωθεσμικά κέντρα οικονομικής ή άλλης εξουσίας, αλλά, πιθανά, από την συσσωρευμένη, στη συνείδησή τους, αντίδραση στην πολιτική που ασκεί το κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ, αντίδραση, που δημιουργείται από την πίεση της κοινωνίας και των ψηφοφόρων τους. Το «πιθανά» αναφέρεται στην εκτίμηση, πως είναι τα μελλούμενα κι όχι τα παρελθόντα, εκείνα που προσδιορίζουν τις ανησυχίες και καθορίζουν τη στάση αυτών των βουλευτών. Και τα μελλούμενα έχουν να κάνουν με τους σχεδιασμούς των προσωπικών τους διαδρομών στην πολιτική σκηνή.
Αλήθεια, τι νόημα και τι περιεχόμενο μπορεί να έχει μια ατομική πολιτική πορεία, σε μια χώρα χρεοκοπημένη ;

Καλώς ή κακώς το δίλημμα έχει ξεκαθαρίσει και τίθεται αμείλικτο : ή περνάει το μεσοπρόθεσμο και κλειδώνει η, περαιτέρω, βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ή ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως !
Αν επιχειρήσουμε να φανταστούμε την «επόμενη μέρα», θα οδηγηθούμε πανεύκολα στη διαπίστωση, πως τα «πως» και τα «γιατί» επήλθε το μοιραίο, δεν θάχουν καμιά, σοβαρή, θέση στη σκέψη, τα σχόλια και τη γνώμη του πτωχευμένου λαού, καθώς οι καταστάσεις που θα διαμορφωθούν δεν θ΄ αφήνουν περιθώρια για λεπτομερείς και σε βάθος αναλύσεις και απολογισμούς : οι ένοχοι θα επισημανθούν, κυρίως, μεταξύ αυτών που θάχουν ανοίξει την τελευταία κερκόπορτα !...

Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα και η παραχώρηση στο κόμμα της ευχέρειας και της δυνατότητας να περάσει την πολιτική του, φαντάζει σαν η πιο καθαρή λύση και σαν η πιο αξιοπρεπής στάση οποιουδήποτε επιλέξει την διαφοροποίηση…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΄65 ΚΑΙ ΤΟ ΄93", αλλά σαφώς καλύτερα από τον Μάϊο του 2010. Και εξηγούμαι:
΄Οταν η κυβέρνηση τον Μάϊο του 2010 "διέσωσε" τη χώρα από την χρεωκοπία προσφεύγοντας εν μια νυκτί στο ΔΝΤ, πράγμα το οποίο μέχρι τότε ισχυριζόταν ότι ήταν η έσχατη και απευφκτέα λύση, το σοκ και το δέος του μνημονίου παρέλυσε το σύμπαν. Η πλειοψηφία πίστεψε ότι η κυβέρνηση σύρθηκε σ΄αυτή τη λύση απο τους διεθνείς κερδοσκόπους (εν μέρει σωστό) και έστω και με κάποιες αντιδράσεις στην αρχή της έδωσε μια πίστωση χρόνου και μια στοιχειώδη ανοχή, ελπίζοντας σύντομα σε καλύτερες μέρες. Τα τρομοκρατικά σενάρια εξακολουθούν σήμερα ένα χρόνο μετά να είναι εξίσου επίκαιρα, με μια μόνο διαφορά: τα σημεία και τέρατα που βγήκαν στην επιφάνεια σε σχέση με τις πραγματικές αιτίες του ελλείμματος και οι ενέργειες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μείωσης του (όλες λάθος), έχουν οπλίσει τον κόσμο με γνώση (που του έλειπε πριν) και το κυριώτερο: τον απάλλαξαν από τον φόβο του 2010 και τα ψευτοδιλήμματα περί χρεωκοπίας.
Πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση στο χείλος της χρεωκοπίας να αποσπάσει εθνική συναίνεση, ομοψυχία και ανοχή όταν προσπαθεί με παλαιοκομματικές μεθόδους να δαμάσει ένα έλλειμμα-τέρας; Πώς είναι δυνατόν να προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα με φόρους επί φόρων επί των δικαίων μόνον - αφήνοντας πάντα στο απυρόβλητο τους αδίκους, τα λαμόγια που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και τους αργόμισθους του δημοσίου που οι μισοί και παραπάνω από αυτούς ζουν παρασιτικά εις βάρος του συνόλου; Πώς είναι δυνατόν μια ολόκληρη χώρα να τελεί υπό την ομηρεία πότε του Φωτόπουλου, πότε του Κουλουμπαρίτση, πότε του κάθε αχρείου και αστοιχείωτου συνδικαλιστή που παλεύει για τη διαιώνιση του πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνου εισοδήματός του (χωρίς μάλιστα ποτέ να δουλεύει) και η κυβέρνηση να ασχολείται επί ένα χρόνο με το πώς "δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος"; Πώς είναι δυνατόν να απαιτεί από έναν χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο των 8.000 ευρώ έκτακτη εισφορά για να συμπληρώσει το είσόδημα των Φωτόπουλων; Πώς είναι δυνατόν ένα εκατομμύριο και βάλε κόσμος να καταλήξει στα συσσίτια την ίδια στιγμή που η προνομιούχα τάξη των ΔΥ είδε απλώς μια μείωση 10% σ΄ένα μισθό των 2 και 3 χιλιάδων ευρώ, και διαμαρτύρεται κι από πάνω; Πώς είναι δυνατόν να εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη δεκάδες άχρηστοι φορείς και οργανισμοί του δημοσίου που ανακαλύφθηκαν μόνο και μόνο για να "στεγάσουν" τους πελάτες τους;
΄Ασχετα αν κάποιοι ασήμαντοι Μαυρογυαλούροι επιλέξουν για προσωπικούς λόγους να κάνουν ηρωική έξοδο καταψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο, πράγμα που μας είναι παντελώς αδιάφορο, και η υπερψήφισή του δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να αποτρέψει την χρεωκοπία. Ακόμη κι αν απαιτήσουν το 100% των μισθών και συντάξεων να καταβάλλονται σαν φόρος, αν δεν κόψουν το καρκίνωμα που λέγεται δημόσιο (είτε απολύοντας τους μισούς είτε μειώνοντας τους αμέσως κατά 50% τους μισθούς), όσα μεσοπρόθεσμα κι αν περάσουν, θα είναι μια τρύπα στο νερό. Η τρομοκρατία, το δούλεμα και η κινδυνολογία αυτή τη φορά δεν πείθουν καθόλου.

Σπύρος είπε...

Ας αφήσουμε την μεμψιμοιρία και την μιζέρια. Η Ελλάδα οφείλει να πορευθεί προς το ευρωπαικό της μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα. Είμαστε σε Πόλεμο και στον πόλεμο δεν φυγομαχείς ούτε οπισθοχωρείς! Απλά θυσιάζεσαι για το μέλλον των παιδιών σου! Όποιος δεν αντέχει το βάρος,την πίεση και το κόστος, είναι φυγόπονος και δειλός! Είτε είναι πολιτικός,είτε πολίτης. Η πατρίδα κινδυνεύει και ο λαός ασχολείται με την επιστροφή φόρου από τις αποδείξεις και τον ΦΠΑ στις ταβέρνες. Αφύπνιση τώρα πριν την καταστροφή! Οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τη σωτηρία της χώρας επειδή φοβούνται την οχλοκρατία ή επειδή επιζητούν το κομματικό όφελος επί των ερειπίων της πατρίδας,ανεξαρτήτως κόμματικής προέλευσης,δεν είναι απλά κατώτεροι των περιστάσεων...Είναι Προδότες!

Ανώνυμος είπε...

@Σπύρος
Φίλε ασε τις πατριωτικές κορώνες,δεν πείθεις κανέναν και ειδικά σοβαρούς και εχέφρονες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν προσδοκούν οποιοδήποτε κομματικό οφελος.
Το πράγμα έχει βρωμίσει και δεν πάει άλλο.Εάν νομίζουν οι Μαυρογυαλούροι της πολιτικής (σε αυτό περιλαμβάνω όλα τα κόμματα) ότι θα συνεχιστει το πελατειακό πάρτυ μετά απο αυτή την κρίση είναι πολύ γελασμένοι.
Οταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός και λέει ότι εάν δεν πάρουμε την δόση θα κλείσει το σύστημα υγείας (που σημειωτέον περιθάλπτει 6000 αφρικανές πουτάνες με AIDS κατά δήλωση Λοβερδου μαζί με την άλλη σπατάλη) και παρόμοιες κινδυνολογίες τι να περιμένει κανείς.
Οχι κ.Πρωθυπουργέ. Θα μπορούσες κάλιστα να απολύσεις τους Φωτόπουλους και Κουλουμπαρίτσιδες να διαλύσεις τη Δημοτική αστυνομία που δεν προσφέρει τιποτε ,να απολύσεις τους μισους δημοτικούς υπαλλήλους κατά δήλωση Μπουτάρη και Καμίνη,να κλείσεις οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και ..και...και..Οσο για υπόλοιπους 30% μείωση αποδοχών .Τόσα έχει το κράτος ,τόσα δίνει.
Επί πλέον όλες τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές.Επιβολή φορολογίας σε τράπεζες και επιχειρήσεις επί του τζίρου και όχι των κερδών όπως έκανε ο δεξιός Ούγγρος,κλείσιμο φυλακή μερικούς ελεύθερους επαγγελματίες με τριπλασιασμό των τεκμηρίων και απόλυτη πρόσβαση στις τραπεζικές καταθέσεις κλπ.
Η τρομοκρατία δεν περνάει πλέον.

Ανώνυμος είπε...

o antonakis ine ivri. sporoc toy mpen akhc.

Ανώνυμος είπε...

Αν τα σχόλια αυτά αντανακλούν ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, τότε καλύτερα να το κλείσουν το μαγαζί, να συγχωνευθούν με τη ΔΗΣΥ και να βάλουν τη Ντόρα αρχηγό.
Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι πριν από κάθε οικονομική χρεοκοπία εμφανίζεται παντού και πάντα μία πολιτική χρεοκοπία.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με απίστευτα διαφορετικά στρατόπεδα από εκείνα του παρελθόντος. Αυτό είναι το σημαντικό που δύσκολα μπορούν να καταλάβουν πολιτικοί και πολίτες στην Ελλάδα.
RYaN

ΠΜ είπε...

Αυτές οι φάτσες που πρωτοστατούν στην Τηλεόραση κατά του μνημονίου (οι γνωστοί ηθοποιοί που υποκρίνονται τους δημοσιογράφους, οι πολιτικοί της δεξιάς που υποκρίνονται τούς κομμουνιστές και οι κουκουέδες που υποκρίνονται τους αριστερούς) όλοι τους μα όλοι τους, τρέμουν μην δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και χάσουν την βολή τους.Εκτός από τους δικαιούχους των δισεκατομμυρίων που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και παρακαλούν με χίλια να πτωχεύσει η χώρα, για να την αγοράσουν μπίρ-παρά.Απύθμενη τυχοδιωκτική θρασύτης στην πλάτη της χώρας.Όπως στοιχηματίζει ο γνωστός Ψωμιάδης με το πούρο,σε στημένα παιχνίδια, έτσι στοιχηματίζουν και αυτοί στα ξεσκίδια της Ελλάδας.
Και οι χρήσιμοι ηλίθιοι (τα ξεσκίδια της Ελλάδας)χτυπάνε τις κατσαρόλες έξω απο την βουλή αμέριμνοι για την τύχη τους.Αντί να λιθοβολήσουν τους πραγματικά υπαίτιους της κατάντια τους,ξεκινώντας απο τους ηθοποιούς που κάνουν τους δημοσιογράφους, στρέφονται ενάντια σ΄αυτόν που προσπαθεί να τους σώσει. "Σαν το κοπρόσκυλο που είναι δεμένο στον ήλιο και αυτόν που πάει να του βγάλει τις αλυσίδες,τον δαγκώνει"(Κ Βάρναλης)Τ΄ακούς κυρά Αλέκα;