Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΑ «ΜΠΑΡΑΖ» ΚΑΙ ΤΙΣ «ΘΥΕΛΛΕΣ» ΣΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ !


Kαι οι κρίνοντες (θα πρέπει να) κρίνονται. Στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος, ουδείς αναμάρτητος. Oύτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βεβαίως. Oι ευθύνες για τον τρόπο παρουσίασης κρίσιμων θεμάτων είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητες. Kι όμως, ενώ τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, μερικές «αξίες» επικοινωνιακής υφής λες και παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Παράδειγμα, οι καταλήψεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. H έναρξή τους πριν από ένα μήνα συνοδεύτηκε από φράσεις-κλισέ, όπως «κύμα καταλήψεων», «μπαράζ κλεισίματος των σχολών», «θύελλα αντιδράσεων στα πανεπιστήμια», «νεκρώνουν τα ιδρύματα».

Aν δεν υπήρχε η πρωτοφανής για τα ελληνικά μεταπολιτευτικά δεδομένα κίνηση χιλιάδων φοιτητών για ανοιχτά πανεπιστήμια, η επικίνδυνη κοινοτυπία θα περίσσευε. Aυτές τις μέρες, ωστόσο, τα «κάστρα» πέφτουν το ένα μετά το άλλο και οι φοιτητές που σιωπούσαν, παίρνουν το λόγο. Eλάχιστα έρχονται όμως στο φως για το πώς αυτό γίνεται κατορθωτό, πόσο δύσκολο είναι να ψηφίσουν καθώς συχνά η τρομοκρατία των παρατάξεων παίζει κρίσιμο ρόλο, τι μηχανεύονται τα κομματικά υπο-επιτελεία στις σχολές για να ακυρωθούν συνελεύσεις ή να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.

Kι όμως. Aντί να βάλουμε μυαλό, συνεχίζουμε το ίδιο βιολί. Tώρα έχουμε «μπαράζ καταλήψεων στα σχολεία», «λουκέτα στα σχολεία», «οι μαθητές στα βήματα των φοιτητών». Bέβαια και εδώ το γυαλί ραγίζει γιατί αρχίζουν να αποκαλύπτονται ποιοι κάνουν τις καταλήψεις, αρχίζει να γίνεται καταμέτρηση των καταστροφών σε ορισμένα σχολεία, γονείς και καθηγητές -συχνά ενάντια στις αγκυλώσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων- ζητούν ανοιχτά σχολεία. Mόνο που οι αντιδράσεις αυτές συχνά παρουσιάζονται ως... βιαιοπραγίες και εξισώνονται με τους βανδαλισμούς στις αίθουσες.

Eπίσης αποσιωπάται η έντονη κομματική δραστηριότητα για τη στήριξη αυτών των καταλήψεων. Γενικά αν και η διάταξη του ασύλου καταργήθηκε με τον τελευταίο νόμο-πλαίσιο, τα κόμματα εξακολουθούν να χαίρουν ιδιαίτερα στους χώρους σπουδών άκρας... ασυλίας. Aκόμα και σήμερα, συνεπώς, το επικοινωνιακό ισοζύγιο για τις σχολικές καταλήψεις γέρνει υπέρ των «εξεγερμένων»...



Oι επικοινωνιακές λαθροχειρίες λειτουργούν συχνά ως μεγεθυντικός φακός στις συγκεντρώσεις των ολίγων στο κέντρο της πόλης, που πλέον καθημερινά είναι νεκρό κυκλοφοριακά και εμπορικά. H επιτυχία άλλωστε μιας πορείας δεν μετριέται από τη συμμετοχή αλλά από τα τηλεοπτικά πλάνα. Aλήθεια, στις πρόσφατες «καταλήψεις» των υπουργείων γιατί δεν έγινε κάτι απλό- να καταμετρηθούν πόσοι είναι αυτοί που κλείνουν ένα υπουργείο, πόσοι αποκλείουν κάθε τόσο έναν κεντρικό δρόμο; Γιατί άλλο «μεγαλειώδης συγκέντρωση» και άλλο σύναξη κάποιων που καίνε μπροστά στις κάμερες τα εκκαθαριστικά τους- και η ωραία ατμόσφαιρα λήγει μόλις ληφθούν τα πλάνα.

Aν πράγματι δεχόμαστε ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα, το ίδιο πρέπει να αποδεχτούμε για τις άχρηστές εδώ και χρόνια επικοινωνιακές μας συνήθειες. Aς τολμήσουμε επιτέλους να απαλλαγούμε από φράσεις-κλισέ και πομπώδεις τίτλους στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Aς δώσουμε τολμηρά το λόγο στους νέους-αλλά, επιτέλους, και αρκετοί καθηγητές-, που θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια. Aς στηρίξουμε τη Δικαιοσύνη στη δίωξη της ανομίας. Aς κάνουμε και κανένα ρεπορτάζ -την ώρα των διαδηλώσεων στο κέντρο- σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, εκεί που οι εργαζόμενοι δουλεύουν λόγω κρίσης δωδεκάωρα και βάλε, με συμπιεσμένους μισθούς, εκεί όπου η όποια εργασιακή «παρέκκλιση» τιμωρείται με απειλή απόλυσης ή απόλυση, καθώς δεκάδες περιμένουν στην ουρά για την ίδια θέση και μάλιστα με μικρότερες αποδοχές.

Aς ενθαρρύνουμε κάθε πολιτικό που τολμά στις μέρες μας να λέει αλήθειες αντί να συνεχίζουμε να προκαλούμε στα πάνελ τους «συνήθεις υπόπτους». Eίναι αλήθεια ότι βήματα γίνονται το τελευταίο διάστημα, καθώς συνειδητοποιούμε καθημερινά και ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει. Aλλά λείπει η τόλμη για το μεγάλο άλμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα (4/10) στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ με παρουσιαστή τον κ. Αρβανίτη και σε ζωντανή σύνδεση με τη Βέροια και κάποιον κ. Ασλάνογλου, εκπρόσωπο ενός τοπικού κινήματος τύπου "Δεν πληρώνω", το κρατικό κανάλι μετέδωσε ότι κάποιοι "αλληλέγγυοι" πολίτες επανασυνδέουν το ρεύμα που κόβει η ΔΕΗ λόγω οφειλών.

Θεωρώντας την προβολή αυτού του θέματος από το κρατικό κανάλι (!) τουλάχιστον προκλητική, αναίσχυντη αν όχι και καθοδηγούμενη, θα ήθελα ρωτήσω τους αρμοδίους μερικά πράγματα:

α) Με ποιά αρμοδιότητα, κάποιοι επανασυνδέουν το κομμένο λόγω οφειλών ρεύμα, χωρίς ποινικές κυρώσεις;
β) Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει στο νομό Βέροιας ατιμωρητί και κάτω από τη μύτη της ΔΕΗ και της δικαιοσύνης, γιατί εφεξής όλοι μας να μην επιλέξουμε να αφήσουμε απλήρωτους όλους τους λογαριασμούς, γνωρίζοντας ότι κάποιοι καλοί Σαμαρείτες θα μας επανασυνδέσουν αμέσως και χωρίς κυρώσεις και έξοδα όλες τις κομμένες μας παροχές; (Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για πόσες κομμένες παροχές ρεύματος μιλάμε, ο κ. εκπρόσωπος προτίμησε να μην απαντήσει για να "μην αρχίσει να τους κυνηγάει η ΔΕΗ")
γ) Από πότε ο νομός Βέροιας αυτοανακηρύχθηκε ως ο πλέον αναξιοπαθών νομός της Ελλάδος στον οποίο για το λόγο αυτό, οι νόμοι του κράτους μπορεί και να μην εφαρμόζονται; ΄Οσοι ζούμε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα είμαστε πλουσιότεροι ή απλά ηλίθιοι που πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα ότι χαράτσι μας επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόϊκα;
δ) (και σημαντικότερο)
Το κρατικό κανάλι της ΝΕΤ με ποιό δικαίωμα δίνει βήμα σε εκπροσώπους τέτοιων ακτιβιστικών πρωτοβουλιών; Αυτό δεν είναι έμμεση προτροπή σε απείθεια στους νόμους, τη στιγμή που η έτοιμη λύση της "επανασύνδεσης" με τη βοήθεια των κάθε λογής επαναστατών και τζάμπα μαγκών του "Δεν πληρώνω" προβάλλεται, άρα προσφέρεται στο πιάτο;
στ) Αν όλοι οι έλληνες πολίτες συνεννοηθούμε να μην ξαναπληρώσουμε κανένα φόρο, καμμιά έκτακτη εισφορά, κανένα χαράτσι, οι εργαζόμενοι στο κρατικό κανάλι θα συνεχίσουν να πληρώνονται; Με τίνος τα χρήματα;

(συν..)

Ανώνυμος είπε...

(συν.)

Δεν νομίζω να υπάρχει έλληνας πολίτης αυτή τη στιγμή που να μη στενάζει κάτω από το βάρος των έκτακτων φόρων που του έχουν επιβληθεί με τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με το κουτσούρεμα των εισοδήματων του στο μισό και παραπάνω ούτε και κανείς που να πιστεύει ότι όλα αυτά είναι δίκαια ή ότι πρόκειται να σώσουν την κατάσταση. Αυτό όμως που είναι εξοργιστικό είναι η λυσσαλέα αντίδραση στο έκτακτο τέλος της ΔΕΗ από τους φραγκάτους παπαγάλους των ΜΜΕ, με τις χλιδάτες βίλλες (και τα εισοδήματα) των εκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες ναι μεν δεν πλήρωσαν μέχρι στιγμής φράγκο στην εφορία (offshore γαρ), δεν σκέφτηκαν όμως να μην τις ηλεκτροδοτήσουν μέσω της ΔΕΗ, και έτσι τους τσίμπησε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, κι αυτούς ο νόμος.
΄Οταν τα οριζόντια μέτρα της έκτακτης εισφοράς, των αλλεπάλληλων περικοπών μισθών και συντάξεων κ.ο.κ. έπεφταν σαν πέλεκυς στα κεφάλια των μισθωτών και συνταξιούχων μόνο, αυτοί οι κύριοι και κυρίες δεν επέδειξαν τον ίδιο ζήλο να υπερασπιστούν τους πτωχούς και αδυνάτους, μια κι αυτούς δεν τους άγγιζαν. Τώρα που τους ζητήθηκε να βάλουν το χέρι στη τσέπη να πληρώσουν μερικά ψωροευρώ (όχι παραπάνω από κανα δυό Louis Vuitton τσαντούλες ή κανένα ρόλλεξ) βγήκαν στα κεραμίδια, δήθεν υπέρ των απόρων, ανέργων και λοιπών αναξιοπαθούντων που δεν μπορούν να πληρώσουν, ξεχνώντας ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μη μπορώντας ποτέ να κρύψουν τίποτε εκτός από τα έκτακτα χαράτσια, έχουν προηγουμένως δει και τα εισοδήματα τους να πετσοκόβονται στο μισό.

Για να μην αναφέρω και την αμέριστη συμπαράσταση των ίδιων φερέφωνων και προς τους ελεύθερους επαγγελματίες για την έκτακτη εισφορά των 300 ευρώ που τους επιβλήθηκε (σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου) την ίδια στιγμή που οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν από τη μια μεριά τα εισοδήματα τους να κόβονται στο μισό και από την άλλη να τους επιβάλλονται σχεδόν καθημερινά έκτακτοι φόροι χιλιάδων ευρώ.

Σαν βαριά φορολογούμενος και νομοταγής έλληνας πολίτης, απαιτώ σήμερα κιόλας η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο το οποίο έχουν δημιουργήσει τα μέσα, οι διάφορες «ανθρωπιστικές» οργανώσεις, μερικοί χασοδίκες και τα γνωστά γκρουπούσκουλα σχετικά με το τι θα ισχύσει για την πληρωμή ή μη (;) των τελευταίων έκτακτων φόρων. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υποβόσκει στην κοινή γνώμη η υποψία ότι και πάλι τα επιτήδεια γνωστά λαμόγια θα φοροαποφύγουν χωρίς να τιμωρηθούν εν γνώσει και με την ανοχή της πολιτείας ενώ τα συνήθη υποζύγια που δεν έχουν συνηθίσει να παρανομούν θα φορτωθούν και πάλι όλη τη ζημιά σαν ηλίθοι μ…..ες.