Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ !...


Ακρως ανησυχητικές είναι οι θέσεις που διατυπώνουν όλο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με τις οποίες είναι διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι υποστηρικτές αυτών των αρνητικών προτάσεων επιμένουν ότι υπάρχει ένα στοιχείο ηθελημένης υπερβολής στις επαπειλούμενες επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας και τονίζουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι δυνατή χωρίς να υπάρξει χιονοστιβάδα εξελίξεων».

Οι ίδιοι αναλυτές επικαλούνται τα ευρήματα εκθέσεων που πιστοποιούν ότι οι ζημίες τις οποίες θα υποστούν οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι καταστροφικές. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ εσκεμμένα υπερεκτιμούν τους κινδύνους μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, διακινώντας κινδυνολογικά σενάρια και μεταθέτοντας το βάρος της ελληνικής διάσωσης στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Δηλαδή, υποστηρίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας κινδυνεύει με κατάρρευση, αυτές οι ελίτ προσπαθούν να εκμαιεύσουν μια «πολιτική» λύση στο ελληνικό πρόβλημα προκειμένου να μη θιγούν τα προνόμια και τα κέρδη των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το θέμα αυτό έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή κόντρα μεταξύ της Γερμανίας, που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και της Γαλλίας που την απορρίπτει.


Ωστόσο, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου το μόνο βέβαιο είναι ότι η σπέκουλα περί της ανάγκης πρόσθετου «κουρέματος» ερμηνεύεται αντιφατικά από τις αγορές σχετικά με την αξιοπιστία της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως έχει φτάσει η «ώρα της αλήθειας» για το ευρώ, και η 18η Οκτωβρίου, όταν θα συνέλθει σε επίπεδο ηγετών η Ευρωζώνη θα δείξει κατά πόσο οι «17» είναι σε θέση να κάνουν την υπέρβαση από τη νομισματική ένωση στα πρώτα στάδια της οικονομικής ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: