Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΝΕΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩ !...

Την ώρα που στο Λουξεμ-βούργο, το συμβούλιο του Eurogroup συμφωνούσε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέ-ρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιή-σουν, αν χρειαστεί, οι χώρες του ευρώ και ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωνε περιχαρής την κατάληξη αυτής της ελπιδοφό-ρας διαδικασίας, μια άλλη εξέλιξη αποκαλύφθηκε, η οποία απειλεί να εξουδετερώσει, πλήρως, το μέτρα του μηχανισμού και να προκαλέσει, έτι περαιτέρω, βύθιση στις διεθνείς αγορές και κυρίως του Ευρώ !

Όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας ετοιμάζεται να μπλοκάρει – με απόφασή του - τη συμμετοχή της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, απαγορεύοντας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις για τα δάνεια ύφους 148 δισ. Ευρώ !

Την προσφυγή στο Δικαστήριο έκανε ένα στέλεχος του κόμματος της Μέρκελ κι όλα δείχνουν, πως παρά τις αντίθετες απόψεις της κυβέρνησης, οι δικαστικοί θα προχωρήσουν στην απόφασή τους !
Κάτι τέτοιο θα βάλει φρένο στον μηχανισμό, πριν καν λειτουργήσει με τη μορφή και τις διαδικασίες που μόλις, χθες, συμφωνήθηκαν κι είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει την αφορμή για νέους τριγμούς στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης !...

2 σχόλια:

Πέτρος Κ. είπε...

Με τα νέα επιτόκια δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας που ανακοινώθηκαν χθες, οδεύουμε προς μια σχιζοφρενή κατάσταση. Αυτοί να μας δανείζουν με (σταθερό) επιτόκιο 5% και οι ίδιοι να δανείζονται με επιτόκιο μεγαλύτερο του 5% ή να το πλησιάζουν.
Η κυρά Μέρκελ μπορεί αρχικά να έκανε τη δύσκολη για να εξασφαλίσει το τοκογλυφικό επιτόκιο που επιζητούσε, παρουσιάζοντας το ως σανίδα σωτηρίας μπροστά στο 20% που ζητούσαν οι αγορές-σκυλόψαρα, πλην όμως η ύφεση δεν δείχνει να έχει σταματημό. Προσπαθεί να την αναχαιτήσει πριν της χτυπήσει την πόρτα και έβαλε μέλος του ΔΙΚΟΥ της κόμματος να κάνει προσφυγή.
Γερμανικές κωλοτούμπες...

Ανώνυμος είπε...

Αν εφαρμοσθεί κανένα οργανωμένο εμπάργκο
κατά των Γερμανικών προιόντων

από τίς ενώσεις καταναλωτών
ολόκληρου του Ευρωπαικού Νότου,
-ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης-

ίσως οι Γερμανοί να το ξανασκεφθούν.