Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΝΔΡΕΑ !...

Σήμερα κλείνεις τη συμφωνία και ταυτόχρονα τον κύκλο σου Ανδρέα. Καλός Δήμαρχος, πλέον, άντε και περιφερειάρχης !...

Το ασφαλιστικό είναι χρόνιο και ακανθώδες πρόβλημα, πέρασε από σαράντα κύματα, μελετήθηκε από …σαράντα επιτροπές, άλλαξε με …σαράντα νόμους και νομοσχέδια, έφαγε …τριάντα εννιά υφυπουργούς και υπουργούς : ο τεσσαρακοστός θάσαι εσύ !

Πίστεψες πως η όλη αναμπουμπούλα βοηθάει και ξετύλιξες τον αμοραλισμό σου, (αμοραλισμός : το ύστερο στάδιο του εκσυγχρονισμού…), σ΄ όλο του το μεγαλείο, επιλέγοντας τον μονόπλευρο και αδίστακτο σφαγιασμό, κάθε κατάκτησης και κάθε δικαιώματος, του έλληνα εργαζόμενου στην αξιοπρεπή σύνταξη !

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεις το «έργο σου», βάζοντας την ταφόπλακα στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, κόβοντας συντάξεις, προσθέτοντας χρόνια, αυξάνοντας εισφορές, (και μην τολμήσεις να βγεις και να πεις πως δεν τις αυξάνεις !...), κι ανοίγοντας το δρόμο για την επιδρομή των ιδιωτικών εταιρειών ! >>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Δεν πάνε, παρά λίγοι μήνες, που τάλεγες διαφορετικά, ως προς τα αίτια των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, (για να μην πάω τι έλεγες κι εσύ και οι άλλοι σύντροφοι, πριν γίνετε κυβερνητικοί…). Η χρόνια λεηλασία των αποθεματικών του, οι τεράστιες απώλειες από την εισφοροδιαφυγή, ο πολυκερματισμός, με τα πολλά συμβούλια και τα πολλά έξοδα, η μη σωστή εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων, η δράση των κλεφτών και των λαμογιών !...
Όλα αυτά, πήγαν στράφι, ε ; Όλα ξεχάστηκαν και τα τρία ΔΕΝ, έγιναν τρία ΝΑΙ : στη μείωση των συντάξεων, (τι μείωση πετσόκομμα είναι !...), στην αύξηση των ορίων ηλικίας, (άντε και καλά 70 !...), στην αύξηση των εισφορών, (για 40 χρόνια πια !...).

Ανδρέα Λοβέρδο, μπορεί, εν μέρει νάταν γραφτό, πλην όμως συνετέλεσες κι εσύ, καθοριστικά, σ΄ αυτή την εξέλιξη : θάσαι, ο πρώτος «ψεύτης τσοπάνος», (ξέρεις εκείνος με το «λύκος στα πρόβατα»…), που θα φαγωθεί, αυτός, από το «λύκο» κι όχι τα πρόβατά του !

7 σχόλια:

Π.Μ. είπε...

Συμφωνώ.Οχι γιατί μπορούσε να κάνει αλλιώς.Δεν το γνωρίζω, αλλά γιατί απεκρύβη εξ'αρχής η αλήθεια και γιατί σήμερα έχει εμπεδοθεί η εντύπωση οτι μπορούσε να υπερασπίσει βασικά πράγματα και δεν το έκανε.Αυτό λέγεται αποτυχία,οπως και να το δεί κανένας.

Ανώνυμος είπε...

΄Οσοι είναι για πέταμα, θα τους βάλει, λένε, Δημάρχους και περιφερειάρχες !

Ανώνυμος είπε...

Γιατί στοχοποιείτε παιδιά τον Λοβέρδο;
Μόνος του είναι; Δικό του μαγαζί έχει;
Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη;
Αν κάνει του κεφαλιού του γιατί δεν τον αδειάζουν; Γιατί δεν του τραβούν το αυτί;
Το πιθανότερο, και φαίνεται από όλα τα σχετικά σχόλια, τον προορίζουν για εξιλαστήριο θύμα, για Ιφιγένεια, για να σωθούν αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη, δηλαδή ο ΕΝΑΣ που δεσμευόταν ότι θα εγγυόταν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για την ευημερία, τη εργασιακή ασφαλιστική και κοινωνική ειρήνη του Έλληνα.
Δυσυχώς όμως αυτά, last year.

Ανώνυμος είπε...

Μία παρατήρηση για το ασφαλιστικό.
Το ασφαλιστικό είναι καθαρή υπόθεση μεταξύ Κυβέρνησης, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Δεν εμπλέκονται άλλες δυνάμεις, όπως οι κεφαλαιούχοι (Η εισφοροδιαφυγή από επιχειρηματίες ακόμα και μηδενική να ήταν δεν σωζόταν η κατάσταση). Έπεσε έξω. Ναι, αλλά γιατί; Επειδή και οι 3 φορείς Κυβ.-συνδ.-εργ. κινήθηκαν όλα τα χρόνια προς τη λάθος κατεύθυνση, δηλ. την ανορθολογική αύξηση των συντάξεων και το χειρότερο ανισομερώς. Συντάξεις ΔΕΚΟ και στρατιωτικών εξωφρενικές. Επικουρικά ταμεία επαγγελματιών χωρίς αντίκρυσμα, που ήξεραν ότι θα πέσουν έξω και θα τα καλύψει η κυβέρνηση. Συντάξεις με μόλις 15 ή 20 ή 25 έτη δουλείας. Το 1/3 των ελευθέρων επαγγελματιών δεν δίνει εισφορές. Ξέρει κανείς την λέξη ανατοδοτικότητα; Να πω κι άλλα; Οι συνδικαλιστές πρότειναν όλα αυτά τα "λογικά", η κυβέρνηση έλεγε ναι, γιατί θα ίσχυαν μετά τη θητεία της, οι εργαζόμενοι ευχαριστημένοι. Όλοι καλά σε μία πλασματική πραγματικότητα, όπου κανείς από τους 3 φορείς δεν αναρωτήθηκε αν ένα τέτοιο μοντέλο και με το δεδομένο της γήρανσης του πληθυσμού είχε ελπίδα μακράς επιβίωσης. Κι αν κάποιος τολμούσε να ψιθυρίσει κάτι (έκθεση Στράους από Γιανίτση), τον έπαιρναν με τις πέτρες. Ο εχθρός του λαού και ο νεκροθάφτης των κεκτημένων της εργατικής τάξης μας χάλαγε το όνειρο. Στρουθοκαμηλισμός και μακαριότητα ή μήπως και πτωχοί τω πνεύματι; Και ξαφνικά μία ημέρα πάμε να πληρώσουμε συντάξεις και δεν υπάρχει σάλιο. Φοβερό, ανήκουστο, ανεπίτρεπτο. Δεν μας είχε πει κανείς τίποτα ψελλίζει ο ανυποψίαστος λαός. Αυτά είναι κόλπα των εχθρών του λαού (δηλ. της κυβέρνησης) διατρανώνουν οι, έμπειροι σε τέτοια κόλπα των ιθυνόντων, συνδικαλιστές, που βέβαια μετείχαν στα συμβούλια των ταμείων, των οποίων οι πρόεδροι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα. Και αρχίζει ο πόλεμος κατά της ανάλγητης εξουσίας, που έφαγε τον κόπο του κοσμάκη. Όλοι ανήξεροι και αδαείς. Ακόμα και στο χείλος της καταστροφής, που ενδόμυχα ξέρουμέ, ότι λίγο-πολύ είχαμε όλοι βολευτεί, ψάχνουμε το εξιλαστήριο θύμα, που τώρα λέγεται Ανδρέας, αντί να δούμε, αν υπάρχει κάτι στραβό. Αυτό θα πει υγιής αντίδραση: No passaran, λοιπόν! No passaran κι ας πέσουμε στον γκρεμό, αφού δεν μπορούμε να δούμε ούτε τη μύτη μας.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

@Ανώνυμο 6.02
Θίγεις πολλές από τις αιτίες του προβλήματος και γενικά συμφωνώ. Παραλείπεις κάποιες βασικές, π.χ. τη μακρόχρονη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων από το κράτος (δέσμευσή τους από την Τ.Ε. και χορήγησή τους ως δάνεια - αγύριστα - στους μεγαλοκεφαλαιούχους). Μην υποτιμάς, επίσης την εισφοροδιαφυγή, αποτελεί την κύρια αιτία των ελλειμμάτων του ΙΚΑ...
Τώρα για τον Ανδρέα : εγώ κι εσύ δεν μπορουμε ν΄ αντέξουμε - λόγω αξιοπρέπειας - ν΄ αλάζουμε θέση και άποψη, μήνα με το μήνα ! Υπάρχει ζήτημα πρωτόφαντο, όχι στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια : κόβονται συντάξεις ! ΄Οχι από μελλοντικούς, αλλά από ήδη συνταξιούχους !
Η μομφή στον Λοβέρδο έχει να κάνει και για την στρατηγική του (σε μεγάλο ποσοστό είναι δική του...), και για την τακτική του.
Τα περί κυβέρνησης και συλλογικής ευθύνης δεν είναι απόλυτα σωστά. Ο πρωθυπουργός δίνει την κατεύθυνση, δεν δίνει το δρόμο, ούτε τις παρακάμψεις, ούτε τα στενά ! Κι οι υπουργοί που ψηφίζουν, σε περιπτώσεις σαν κι αυτές, για άλλους λόγους το κάνουν κι όχι γιατί συμφωνούν με το νομοθετικό κατασκεύασμα.
Τι να κάνουμε, λοιπόν, εμείς, οι σφαγιαστικά θιγόμενοι, να σκεφτούμε και να φερθούμε σαν τους υπουργούς, βάζοντας μπροστά την καρέκλα μας ή έστω τη συνοχή της κυβέρνησης ; Για πιο λόγο ;

Ανώνυμος είπε...

Λογοπλόκε,
Θεωρώ, ότι χρησιμοποιείς τα ίδια επιχειρήματα, που επικαλούνται και οι εργαζόμενοι:
1. Κόβονται συντάξεις από ήδη εργαζόμενους. Δηλ. θεωρείς σωστό ο μηχανοδηγός του ΟΣΕ με 35 έτη να παίρνει σύνταξη 2850 Ευρώ και το ίδιο ή παραπάνω της ΔΕΗ με έξοδο στα 55 και με εφάπαξ 180.000 Ευρώ; Νομίζεις, ότι πλήρωναν παραπάνω από τους υπολοίπους συνταξιούχους των 1200 Ευρώ και μάλιστα, όταν τα επικουρικά τους υπάρχουν, μόνο για να δικαιολογούν τα χρήματα, αφού τα ίδια έχουν πέσει έξω; (Τα λεφτά που σου λέω ισχύουν και ίσψς είναι και λίγα). Η δε πτώση στα 1200 Ευρώ θα είναι γύρω στα 80 Ευρώ βάση του νέου ασφαλιστικού και για λιγότερα ακόμα λιγότερη. Αυτό για απόδοση της αλήθειας.
2. Λεηλασία των ταμείων μέσω της μη απόδοσης στην Τ.Ε. Σωστό αλλά εν μέρει, γιατί με τα χρήματα αυτά μέσω δανείων κινήθηκε και η οικονομία και επεστράφησαν στην κοινωνία σε πολλαπλάσιο βαθμό μέσω της ανάπτυξης.
Και επιπλέον μαζί με τα χρήματα, που δίνει το κράτος από τον προϋπολογισμό εδώ και 10 έτη για συντάξεις, ενισχύοντας έτσι τα ταμεία, και θα συνεχίσει να δίνει, έχει αποσβεστεί το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας από το πάγωμα της Τ.Ε.
3. Το μεγαλύτερο μέρος της εισφοροδιαφυγής είναι από
Ι. από τους χιλιάδες ελεύθερους μικροεπαγγελματίες του ΟΑΕΕ, που για οικονομικούς λόγους δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους, δηλ. από τους ίδιους τους εργαζόμενους
ΙΙ. Από την ανασφάλιστη εργασία, που πάλι είναι θέμα αντιμετώπισης προσωπικής κυρίως του εργαζομένου
Δηλ. είναι μικρό το ποσοστό που προέρχεται από τους εργοδότες, που δεν δίνουν τις εργοδοτικές εισφορές και που εύκολα ελέγχονται εξ ου και οι διακανονισμοί με το ΙΚΑ.
Επομένως η εισφοροδιαφυγή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εργαζόμενο (σ’ αυτόν που έχει μαγαζί και δεν δίνει τις δικές του εισφορές, σ’ αυτόν που δουλεύει κατ’ επιλογικό εξαναγκασμό ανασφάλιστος).

Τελειώνοντας τα αίτια κατάρρευσης δεν είναι ούτε ή μη εκμετάλλευση ούτε η εισφοροδιαφυγή αλλά αυτά, που σου ανέφερα πριν και δυστυχώς είχαν δομικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και η κατανόηση της ανατροπής τους απαιτεί αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας του πολίτη.

Μακάρι να μην ήταν έτσι και με την εισφοροδιαφυγή να λύναμε το πρόβλημα. Αλλά δυστυχώς δεν ισχύει.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Κατ΄ αρχήν να δηλώσω, βέβαια, πως είμαι εργαζόμενος και από την σκοπιά μας βλέπω το ζήτημα...
Με τη λογική σου, το κανάκεμα, από τις κυβερνήσεις (κύρια του ΠΑΣΟΚ)των ΔΕΚΟ επιστράφηκε με την στήριξή τους σ΄ αυτές.
Κάνεις λάθος ως προς τις εισφορές : μέχρι και 11,5% πλήρωναν στα ταμεία σύνταξης, ενώ στο ΙΚΑ ήταν 6,67% !
Κάνεις επίσης λάθος αν πιστεύεις πως με το ασφαλιστικό του Λοβέρδου, θίγονται οι μεγάλες συντάξεις. Αυτοί το πλαφόν έπαιρναν, το παλφόν θα πάρουν, έστω μειωμένο κατά το ΛΑΦΚΑ.
Οι μεσαίες συντάξεις σφαγιάζονται και ξέρεςι γιατί ; Γιατί εκεί είναι ο πληθυσμός και τα λεφτά, για να εξοικονομηθούν ! Η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, δεν είναι χάρη : είναι βασική προϋπόθεση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης !...
Τέλος, τα αποθεματικά των ταμείων, στις δεκαετίες 50, 60 και 70, πήγαν για την χρηματοδότηση και τη δημιουργία της μεγαλοαστικής τάξης, στην Ελλάδα, τα μέλη της οποίας ευθύνονται, σχεδόν αποκλειστικά, για τα ελλείμματα και το χρέος. Επ΄ αυτού, όμως, θα υπάρξει ειδική ανάρτηση...