Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ...

ΟΛΑ ΔΥΣΟΙΩΝΑ. Όλα μαύρα. Υπό κατάρρευση η οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα, έκρηξη της ανεργίας, της εγκληματικότητας αλλά και των χρεών. Και για αυτή την τραγική κατάσταση φέρει μεγάλη ευθύνη και η κυβέρνηση η οποία καθημερινά- μέσω των υπουργών της - μας βομβαρδίζει με φράσεις-κλισέ, περί κατάρρευσης ή μη πληρωμής των συντάξεων δημιουργώντας έτσι, μια ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας, που έχει αντίκτυπο και στην αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας είναι η απασχόληση και ο εφιάλτης της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 200.000 ανέργους προσέθεσαν το 2009 στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ η οικονομική κρίση και η απουσία στοχευομένων ενεργητικών πολιτικών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.
Και για το 2010 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 800.000 ανέργους!
Κάθε οικογένεια έχει πλέον και ένα μέλος της άνεργο ή υποαπασχολούμενο. Το 25% της νέας γενιάς είναι άνεργοι, ενώ το 60% του συνολικού αριθμού των ανέργων έχει ηλικία έως 34 ετών.
>>>Διαβάστε περισσότερα...


Αλλά ακόμη και αν εισέλθει ένας νέος στην αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, αφού η ανασφάλιστη εργασία και η εργασιακή ανασφάλεια σημαδεύουν σήμερα την αγορά εργασίας που θυμίζει ζούγκλα με μισθούς πείνας, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, περικοπές εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υπολογίζεται πως μόνο στη Βόρειο Ελλάδα περίπου 25 επιχειρήσεις έχουν επιβάλει σε 3.500
εργαζομένους 4ήμερη απασχόληση, με συνέπεια τη μείωση του μισθού τους κατά 25%.
Είναι γεγονός ότι το πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που βασίστηκε στην ιδιωτική κατανάλωση και τον υπέρμετρο δανεισμό στη φορολογική και εισοδηματική ανισότητα και στη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του κόστους εργασίας (απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων, ευέλικτες και ανασφαλείς θέσεις εργασίας, αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας) έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Έτσι, στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, η προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης απαιτείται να επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως σε νέους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και όχι με τη διαχείριση της ανεργίας και τη διευθέτηση των ανισορροπιών στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ηλίας Γεωργάκης - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: