Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ "ΣΦΑΛΜΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ"...

Στην οικονομία υπάρχει το λεγόμενο «σφάλμα σύνθεσης». Πότε συμβαίνει;
Το Σφάλμα Σύνθεσης συμβαίνει όταν δεχόμαστε ότι εκείνο το οποίο ισχύει για τα άτομα ισχύει αναγκαστικά και για το σύνολο της οικονομίας! (Το σφάλμα σύνθεσης είναι σφάλμα λογικής).

Από τη στιγμή, που το ΠΑΣΟΚ έγινε Κυβέρνηση, με διαφορά 10,5 μονάδων, πολλά κατευθυνόμενα ΜΜΕ, ελληνικά και ξένα (μηδέ εξαιρουμένων και αυτών του διαδικτύου), έχουν αναγάγει σε επιστήμη το «σφάλμα σύνθεσης».
Στην απόπειρά τους να αποδομήσουν την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, «εξαγγέλλουν» σκληρά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα.
Δεν μας λένε, όμως, σε ποιους απευθύνονται αυτά τα μέτρα.
Μήπως στους «έχοντες και κατέχοντες» ; Μήπως σε όλους αυτούς, που χρόνια τώρα θησαυρίζουν σε βάρος όλων μας ; Μήπως σε αυτούς, κατ’εντολήν, των οποίων αρθρογραφούν και οι οποίοι γνωρίζουν, ότι ο Παπανδρέου (που σε κανέναν απ’αυτούς δεν χρωστάει) δεν υποκύπτει – δεν «συνεργάζεται»;
>>>Διαβάστε περισσότερα...

Και πράγματι τα σκληρά μέτρα είναι προ των πυλών. Αλλά για τους «έχοντες και κατέχοντες».
Δεν καταλαβαίνω, για παράδειγμα την ιερή αγανάκτηση «κονδυλοφόρων» και ραδιοτηλεοπτικών σχολιαστών για το ότι πρέπει να ζητάμε αποδείξεις και τιμολόγια από όσους παρέχουν υπηρεσίες ή πωλούν προϊόντα. Δεν είναι αυτονόητο αυτό ;
Όταν η φοροδιαφυγή αγγίζει σχεδόν το 40% του ΑΕΠ, ποιοι έχουν την δυνατότητα να το πράττουν ; Πάντως όχι μισθωτοί και συνταξιοιούχοι.
Ποιοι είναι αυτοί, που εξαιτίας της ψυχολογίας, που αυτά τα ΜΜΕ διαμόρφωσαν, έστειλαν στις Ελβετικές και όχι μόνον τράπεζες, 10 δις Ευρώ (κατά τα δημοσιεύματα του τύπου) το τελευταίο διάστημα ;
Ποιοι είχαν αυτή τη δυνατότητα ;
Ποιοι είναι αυτοί (οι ντόπιοι βοηθοί των Αλμούνια και Τρισέ) που πολιτικά εγκληματούν κατά της Εθνικής Οικονομίας ;

Επιλέξτε να ακούσετε τις ειδήσεις των 8 στα ιδιωτικά κανάλια. Συναγωνίζονται στο ποιος από όλους θα «βουλιάξει» την οικονομία με την ψυχολογία και το κλίμα που διαμορφώνουν. Μέσω «διαρροών και έγκυρων πληροφοριών» διαμορφώνουν σενάρια. Στη συνέχεια οι «έγκριτοι» οικονομολόγοι-δημοσιογράφοι, αφού τα σενάρια τα θεωρούν ως γεγονότα, υφαίνουν τον ιστό της αράχνης και διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα και ψυχολογία.
Καιρός να αντισταθούμε. Καιρός να καταλάβουν ότι οι συχνότητες, από τις οποίες εκπέμπουν είναι «δημόσια αγαθά». Να «υποχρεωθούν» να φιλοξενήσουν το σύνολον των απόψεων, εφόσον δεν χαμπαρίζουν από δεοντολογία και αντικειμενικότητα. Να λειτουργήσουν με κανόνες.
Δεν μπορούν να παίζουν με την οικονομία, με το μέλλον του τόπου.

Του Δημ. Σκουτέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: