Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ : THE PARTY IS OVER !...

Οι προθέσεις και οι εξαγγελίες γίνονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία εφαρμοζόμενα, θα πετύχουν – για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά – ένα καίριο πλήγμα στο διαχρονικό έγκλημα της φοροδιαφυγής !
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης, χωρίς περιστροφές, αναγράφει με σαφήνεια, τον κορμό αυτών των μέτρων, τα οποία προβλέπουν :

1. Χρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών, όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αντί της πληρωμής με δόσεις και ειδικών ρυθμίσεων, για τους οφειλέτες που έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την πρόσφατη ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.
2. Παραδειγματισμός με τη δημοσίευση των ονομάτων φοροφυγάδων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης ποινικής διαδικασίας.
3. Οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφορικών συστημάτων που θα παρέχονται ή ελέγχονται από το Υπουργείο Οικονομικών Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν μια καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
4. Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS έτσι ώστε να ανιχνευθεί ύποπτη διακίνηση.
5. Ρύθμιση στους κανόνες πώλησης φαρμάκων έτσι ώστε τα φαρμακεία να δέχονται μόνο συνταγές με bar-code που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ΑΦΜ του γιατρού που τις εκδίδει. Έτσι, θα μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί μια εκτίμηση του αριθμού των ασθενών κάθε γιατρού.
6. Παροχή φορολογικής αμνηστίας στους ιδιώτες ή τις εταιρείες που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.
7. Ηλεκρονικός έλεγχος του πόθεν έσχες των εφοριακών.
8. Συλλογή δεδομένων από τις εταιρείες κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό) και χρήση τους για την διεξαγωγή ελέγχων διασταύρωσης.

Για να δούμε ποιοι άμεσα και ποιοι έμμεσα «ενδιαφερόμενοι» θα βγουν και θα ξαναμιλήσουν για «φοροεπιδρομή» ?...

3 σχόλια:

Χρήστος Κασανής είπε...

Και με το λαθρεμπόριο τι γίνεται:
Καλά όλα αυτά, όμως εγώ βλέπω καθε μέρα στους δρόμους κάτι σκουρόχρωμους τύπους οι οποίοι αραδιάζουν την πραμάτια τους στα πεζοδρόμια και τη πωλούν κάνοντας αθέμητο ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις.
Εκεί είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή. Διότι δεν είναι μόνο αυτοί που πωλούν παράνομα τα εμπορεύματα αυτά χωρίς να αποδίδουν δεκάρα τσακιστή στο κράτος, αλλά είναι και τα μεγάλα ψάρια, αυτοί που τους τα δίνουν.
Τα ποσά που διακινούν είναι τεράστια και κατά συνέπεια τεράστια είναι και τα ποσά από τους φόρους που δεν αποδίδονται.
Βλέποντας να μην γίνεται τίποτα για το θέμα αυτό ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ούτε και από τη σημερινή, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι τα μεγάλα ψάρια του λαθρεμπορίου έχουν συνάψει στενές σχέσεις με την εξουσία.
Για αυτό το λόγο λοιπών, άν δω να δημοσιέυσουν σαν φοροφυγά το όνομα κάποιου επιχειρηματία, μικρού ή μεγάλου, από αυτούς που πλήγονται από το λαθρεμπόριο, εγώ θα του πώ ένα μεγάλο μπράβο!
Αφού το κράτος δεν μπορεί να τον προστατεύσει από τους λαθρέμπορους που στήνονται έξω από το μαγαζί του, ε, τότε καλά κάνει και φοροδιαφέυγει.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ; ΔΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΣΟ ΘΡΟΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΤΡΩΝ ΤΖΑΜΠΑ ΠΙΝΟΥΝ, ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ; ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΖΑΜΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΤΖΑΜΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΛΠ, ΚΛΠ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ; ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ;

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

@Deneb
Θίγεις ένα σημαντικότατο ζήτημα, που πράγματι ταλαιπωρεί, διαχρονικά, τους επαγγελματίες εμπόρους. ΄Εχει πολλές προεκτάσεις, ξεκινάει από παλιά, με τους λογής - λογής πλανόδιους, τα παζάρια κλπ, εντάθηκε δε, σε υπερθετικό βαθμό, με τους ξένους. Δεν έχουμε εντρυφήσει στο πρόβλημα - κάποια στιγμή θα το κάνουμε - εκ πρώτης όψεως, μοιάζει σαν μια "κατά συνθήκη κατάσταση", που βολεύει αυτούς που αποφεύγουν να το αντιμετωπίσουν και να δώσουν λύσεις, δηλαδή, την πολιτεία και τους εκπροσώπους της...