Ο ελληνικός λαός ψηφίζοντας στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εξέφρασε το θυμό του για την επίπτωση – πάνω του – των σκληρών μέτρων λιτότητας που πάρθηκαν μέσα στο 2010, στα πλαίσια της, αναγκαστικής, πολιτικής διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία και της εφαρμογής του περιβόητου μνημονίου.
Η λαϊκή αυτή ετυμηγορία έγινε σε μια εκλογική διαδικασία χαλαρής, κατά παράδοση και χαρακτηριστικών, ψήφου, που ανέκαθεν συγκεντρώνει και συμπυκνώνει τις ενδιάμεσες γκρίνιες και διαμαρτυρίες για την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Παρ΄όλα αυτά, όμως, παραμένει μια δημοκρατική διαδικασία αποστολής και καταγραφής μηνυμάτων, όχι πάντα ξεκάθαρων και άμεσα εύληπτων, αλλά, κατά κανόνα σημαντικών και με πολλαπλούς αποδέκτες.
Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ, που, βέβαια, υπήρξαν (αν και οι συγκρίσεις με τ΄ αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009, είναι τελείως αδόκιμες και αυθαίρετες), είναι όχι απλά «δικαιολογημένες», αλλά και λίγες, σε σχέση με την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνησή του, στο χρόνο που πέρασε.
Το γεγονός, πως οι θυμωμένοι και διαμαρτυρόμενοι «πράσινοι» ψηφοφόροι, κατευθύνθηκαν κύρια προς τους «αντάρτικους» συνδυασμούς ή επέλεξαν ν΄ απέχουν, θέτει ένα σοβαρό και σπουδαίο ζήτημα για τα εσωκομματικά τεκταινόμενα και δημιουργεί την ανάγκη και την υποχρέωση της ηγεσίας, για γρήγορη και προσεκτική ενασχόληση με το κόμμα και τη λειτουργία του.
Ταυτόχρονα, όμως, απαγορεύει τους κομπασμούς των λοιπών κομματικών δυνάμεων, περί νίκης τους, μιας και δεν καρπώθηκαν τίποτα από τη χασούρα του ΠΑΣΟΚ !
Κατ΄ αρχήν, σωστή σύγκριση του χθεσινού αποτελέσματος, δεν μπορεί να γίνει αφού αυτοδιοικητικές εκλογές σε επίπεδο περιφέρειας δεν έχουν ξαναγίνει. Κατά δεύτερον, το σύνηθες στις «χαλαρές» ψηφοφορίες (αυτοδιοίκησης ή ευρωβουλευτικές), είναι η άνοδος, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής, σε σχέση με τα ποσοστά τους στις εθνικές εκλογές.
Η Ν.Δ. πήρε, χθες ένα ποσοστό (καθαρά δικό της, χωρίς τις ψήφους του ΛΑΟΣ στις συνεργασίες), αρκετά χαμηλότερο εκείνου, του ιστορικά χαμηλού της, του Οκτώβρη του 2009.
Η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ για εμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και προσέλκυση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του, απέτυχε παταγωδώς.
Προς τι, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί τους ;
Τέλος, την καραμέλα – σωσίβιο για την αποχή, με το περιτύλιγμα της «πρωτοφανούς», ας τη φτύσουν, τόσο οι αλχημιστές των κομματικών επιτελείων, όσο και οι βρωμιάρηδες των ΜΜΕ. Η αποχή στις περσινές ευρωεκλογές έφτασε στο 47% (!), ενώ στις χθεσινές αυτοδιοικητικές είναι πολύ μικρότερη. Προς τι τα κρωξίματα ?…
3 σχόλια:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας. Απόλυτα συμφωνώ με τις διατυπώσεις και διαπιστώσεις σας τόσο για την αναγκαιότητα της εσωκομματικής δουλειάς, όσο και για το πολιτικό κόστος των αναγκαίων (?) μέτρων της Κυβέρνησης.
Κατά τη γνώμη μου εκφράστηκε με την αυξημένη για αυτοδιοικητικές εκλογές αποχή. Αποχή, που μάλλον αγγίζει το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Πόσο, όμως, καλύτερα αποτελέσματα θα είχαμε αν. ..αν...αν.
Αν εσωκομματικά το “επιτελείο” που έκανε τις επιλογές είχε άμεση σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, αν είχε σχέση με τις δημοτικές οργανώσεις, αν στις ανοικτές εκδηλώσεις στήριξης απέφευγε ιδιαίτερα ο Γραμματέας ( Μ. Καρχιμάκης) να βγάζει δεκάρικους λόγους δεκαετίας 80, με ξύλινο λόγο και έπαρση που δεν ταιριάζει στο Κίνημα και δεν αγγίζει ψηφοφόρους που παραδοσιακά ανήκουν σε άλλους χώρους .
Αν ο ίδιος ο Γραμματέας (ο Διευθυντής του και οι λοιποί περί αυτόν) είχαν ανοικτές πόρτες σε όλους όσους ήθελαν την οποιαδήποτε ενημερωτική-πολιτική επικοινωνία μαζί τους.
Αν οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές συμμετείχαν ενεργά ( πχ πού ήταν ο Απ. Κακλαμάνης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Κρ. Αρσένης, ο Σταυρακάκης και τόσοι άλλοι ?).
Αν επικρατούσε η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της επικοινωνιακής τακτικής και της λογιστικής κατά τους τελευταίους 13 μήνες με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό κυβερνά, και αυτό επιβάλλεται να παίρνει και τις πολιτικές – ιδεολογικές πρωτοβουλίες
Αν ο Παπανδρέου δεν κουβαλούσε τόσα βαρίδια Υπουργούς και “προσωπικό περιβάλλον”. Αλήθεια όλοι αυτοί που απέκτησαν πολιτικό ίσκιο χάριν των επιλογών του ΓΑΠ τι έκαναν για την Κυβέρνηση-για την πατρίδα- για τον πολιτικό χώρο που λέγεται ΠΑΣΟΚ ?
Λαμβάνουν και χρεώνουν πολιτικά τον ΓΑΠ. Εκείνοι πιστώνονται κοινωνικά και ο ΓΑΠ τους χρεώνεται, ο Λαός υποφέρει, το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί. Και μην ακούσουμε το περίφημο “δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος”. Γιατί εμείς τόσα χρόνια με προσωπικό-οικονομικό-επαγγελματικό-κοινωνικό κόστος στηρίξαμε και στηρίζουμε το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε εθελοντές και όχι νάρκισσοι επιβήτορες της πολιτικής. Δεν έχουμε βαρύγδουπες οικογενειακές ή κοινωνικές ή επαγγελματικές καταβολές , όπως κάποιοι “πρίγκιπες και κάποια κοριτσάκια” ελέω ΓΑΠ και “μαμάς του”, στο όνομα του ΠΑΣΟΚ μας κυβερνούν (?).
Η απαίτηση, λοιπόν, είναι να φύγουν άμεσα τα βαρίδια από την Κυβέρνηση για να προχωρήσει ο ΓΑΠ απερίσπαστος και χωρίς πισώπλατες μαχαιριές στις τομές-την μεταρρύθμιση-την ανάπτυξη της χώρας. Να απομακρυνθούν όσοι με τις πράξεις τους και τις παραλήψεις τους αντικειμενικά υπονομεύουν την πορεία της πατρίδας και προκαλούν με συμπεριφορές και δηλώσεις του στυλ “όλοι μαζί τα φάγαμε” (αλήθεια πώς πήγε η σύζυγος του κ. Αντιπροέδρου ?).
Πώς να πας να ψηφίσεις όταν :
Ο Παπακωνσταντίνου παραμονές εκλογών μας στέλνει περαίωση- ΕΤΑΚ- εκκαθαριστικό εφορίας- ημιυπαίθριους- ΙΚΑ/ΟΑΕΕ. Ποιος, ο ανιψιός αυτού που πρόδωσε τον Γεώργιο Παπανδρέου (ο Μιχ .Παπακωνσταντίνου) συμπράττοντας με τη Δεξιά, αυτός που προετοιμάζει το προφίλ του για να τεθεί επικεφαλής της κεντροδεξιάς ( τόχει και στο DNA του και οι κύκλοι που τον στηρίζουν του διαμορφώνουν τις συνθήκες). Για ποιόν δουλεύει ? Ποιους εξυπηρετεί ? Αυτός που “κάνει έλεγχο στους Υπουργούς για μείωση δημοσιονομικών δαπανών” πόσα έχει μαζέψει από τους μεγαλοοφειλέτες- μεγαλοεργαλάβους- μεγαλοτραπεζίτες- μεγαλοεκδότες- μεγαλογιατρούς- και τα καρτέλ που λυμαίνονται τον Ελληνικό λαό ? Πόσο αποτελεσματικός είναι?Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου του με τίνος την πολιτική εντολή αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγαλοσχήμονες και κατατρομοκρατουν τον κοσμάκη ? Ποιός θα αξιολογήσει και την αποτελεσματικότητά του και τις προσωπικές πολιτικές του ? Γιατί στις εκλογές δεν πήγε ούτε σε μία συγκέντρωση, αλλά προτίμησε να μιλήσει σε Διεθνές ακροατήριο στην Κύπρο ? Έδωσε ή όχι εντολή στις Τράπεζες που υπό την ιδιοκτησία τους είναι το λιμάνι του Αστακού να σαμποτάρουν την επένδυση του Κατάρ με στόχο να τραβήξει το χαλάκι κάτω από τα πόδια του Παμπούκη ?
(Συνεχίζεται)
Η κα Μπιρμπίλη με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της πόσο έχει βοηθήσει ? Η διακηρυγμένη πράσινη ανάπτυξη πόσο έχει υποφέρει από τους ερασιτεχνικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της?
Πόσες ανακολουθίες-μπρος/πίσω νομοσχεδίων. Πόσα έχει εισφέρει στον κρατικό κορβανά η πολιτική της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ? Ευτυχώς που την παρτίδα δείχνει να τη σώζει με το “Fast track” ο Παμπούκης (από τους λίγους πραγματικά ικανούς του περιβάλλοντος ΓΑΠ) Η φημολογία από κύκλους της για αύξηση από 4 σε 8 των στρεμμάτων για έκδοση στρεμματικών αδειών βοήθησε ή χαντάκωσε τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία ?
Ο μέγας Πριγκιψ του Πολιτισμού, ο Γερουλάνος ? Αφήνει απλήρωτους και εξωθεί τους εργαζόμενους να καταλαμβάνουν παγκόσμια μνημεία και στέλνει την αστυνομία να “καθαρίσει” μιμούμενος αυλικούς αλήστου εποχής. Σε ότι αφορά τους εποπτευόμενους οργανισμούς (πχ ΕΡΤ ) μετά 11 και 12 μήνες τοποθετεί Γενικούς..
Για λόγους σεβασμού του χρόνου των αναγνωστών σας και του χώρου του blog σας σταματώ εδώ. Ελπίζω το μήνυμα να το έχει πάρει ο ΓΑΠ. και να καθαρίσει από πολιτικά βαρίδια και το περιβάλλον του και την κυβέρνηση αλλά και το Κίνημα.
Ολική επαναφορά!!!
Χα!!! Χα!!! Χα!!!
και άλλο ανέκδοτο,
σαν το προηγούμενο με την ολική εξαφάνιση του ελλείμματος.
Δημοσίευση σχολίου