Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΛΟΥΚΑ, ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ !...

Δούλεψε τα «πέτρινα χρόνια» στο κόμμα, όσο κανείς άλλος, πάνω στα ζητήματα της νέας οικονομικής πολιτικής, που χρειάζονταν το ΠΑΣΟΚ και η χώρα. Το προεκλογικό πρόγραμμα είναι γεμάτο από τις πινελιές της…
Με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και άρτια επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία, συνετέλεσε καθοριστικά στην ανάλυση των προβλημάτων της οικονομίας και στις θεραπείες που απαιτούνται.
Η υπουργοποίησή της, στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, δεν ήταν καμιά εξυπηρέτηση και καμιά χάρη, αλλά η αναγνώριση της δουλειάς και του αγώνα της.

Δυστυχώς οι εξελίξεις που ακολούθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαμορφώθηκε, έβαλαν στην άκρη τις περισσότερες των επεξεργασμένων πολιτικών κι έδωσαν τη πρωτοβουλία των κινήσεων και των αποφάσεων στους εκπροσώπους των δανειστών, την τρόικα.
Η Λούκα Κατσέλη, όπως και όλοι άλλωστε, αποφάσισε να παραμείνει και να δώσει το νέο αγώνα της, σε αλλαγμένες συνθήκες, σε μετερίζια δύσκολα και πρωτόγνωρα, υποχρεωμένη σε πολιτικές και μέτρα, που αν μη τι άλλο ζόριζαν…

Προσπάθησε να ισορροπήσει, να συνθηκολογήσει, αλλά με όρους και αξιοπρέπεια, πλην όμως, γρήγορα έγινε αντιληπτή και στοχοποιήθηκε : τ΄ αφεντικά την πρόγραψαν τάχιστα και τα τηλεοπτικά όρνια τους, όρμηξαν να την κατασπαράξουν !
Η Λούκα, όμως, ήταν ακόμα ζωντανή και το μόνο που κατάφεραν οι βρωμιάρηδες -μαθημένοι στην πτωματοφαγία, ήταν κάτι γρατσουνιές…

Στο νέο υπουργείο δεν πήγε τυχαία, αλλά με επιλογή του πρωθυπουργού, προκειμένου να περισώσει κι αν μπορούσε ν΄ ανορθώσει, κάποια από τα συντρίμμια που είχε δημιουργήσει στο χώρο της εργασίας, η ασκηθείσα κυβερνητική πολιτική της πρώτης περίοδου.
Είχε και έχει την άποψη, πως ακόμα και η επιδίωξη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μπορεί να γίνει, χωρίς μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά με περιορισμούς στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Η κόντρα της με την τρόικα δεν είναι προσωπική, όταν λέει όχι, στην άνευ όρων και προϋποθέσεων υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών και της εθνικής, δεν επιδεικνύει κάποιο ατομικό πείσμα και νάζι, τις αποφάσεις που έχουν συζητηθεί στο κόμμα και την κυβέρνηση υπερασπίζεται και παλεύει.
Τα χτυπήματα εναντίον της, αυτή τη φορά, θα είναι πολλαπλάσια και δυνατότερα. Τα κρωξίματα του τύπου «ποια είναι επιτέλους αυτή !...» και «πέταξε έξω τη κυράτσω !...» θα δώσουν και θα πάρουν, ήδη οι παρασκηνιακές πιέσεις στο Μαξίμου για το μάζεμά της, είναι ασφυκτικές.
Μέσα σ΄ όλο το μαφιόζικο σκηνικό, ξεχωρίζει η λεχρίτικη άποψη και προτροπή : «αφού διαφωνεί, ας φύγει, ας παραιτηθεί !...». Πρόκειται για την πούστικη έκφραση της νταβατζίδικης συμπεριφοράς και δράσης, μιας και την πλασάρουν με μανδύα παραλλαγής…

Τα ακριβώς αντίθετο, πρέπει να κάνει και να γίνει, να παραμείνει, δηλαδή, στη θέση της. Ακόμα κι αν με άνωθεν παρέμβαση κάνει πίσω στα συγκεκριμένα ζητήματα και περάσει της τρόικας, να μείνει στο υπουργείο και να συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι τέλους !...

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνεις και στηρίζεις την Κατσέλη, το αξίζει. Είναι απ΄τις λίγες που αντιστέκονται στην πλήρη ισοπέδωση.

Ανώνυμος είπε...

Με τα μυαλά που κουβαλάμε
Δέν νομίζω ότι έχουμε ελπίδα.

Αντί να ζητάμε την κεφαλή των καταχραστών επί πίνακι,
την δήμευση των περιουσιών τους,
την φυλάκιση αυτών που φυγάδευσαν
Καραβέλα, Χριστοφοράκο, Φόλκερ Γιουνγκ και λοιπους στο εξωτερικό,
και... και... και...,

μας φταίει η τρόικα.

Ένας λαός τυφλωμένος, ξεπουλημένος
που αν του τακτοποιούσες το παιδί του στο δημόσιο,
έπεφτε και στα τέσσερα.

Τσούγδω είπε...

Το κειμενό σου με εκφράζει απόλυτα.
Τον πόλεμο που έχει δεχτεί η Κατσέλη, δεν τον έχει δεχτεί κανείς άλλος μέσα στην κυβέρνηση.
Ενοχλεί, γιατί τολμάει να έχει άποψη και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Το μισό πρόγραμμα του Πασόκ πάνω στην Κατσέλη έχει στηριχτεί.

Θα της γίνει πολύ μεγάλος πόλεμος, από τους γνωστούς νταβατζοπροσκυνητές.... Προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως γραφική, αλλά δεν τους βγαίνει, γραφικοί καταντάνε οι ίδιοι με το μένος τους εναντίον της.

Από τη στιγμή όμως που ο Παπανδρέου μετακίνησε τη Λούκα στο Εργασίας και πήγε τον Χρυσοχοίδη στο Οικονομίας, όλα μπορώ να τα περιμένω....

Π.Μ. είπε...

O Καραμανλής,ο Αλογοσκούφης,ο Ρουσσόπουλος και τά άλλα τα παιδιά έχουν κρυφτεί και δεν ασχολείται κανείς μεγαλοδημοσιογράφος σαϊνι μαζί τους. Τυχαίο;
Οι δικαστές που τα κάνανε πλακάκια τόσα χρόνια με τους μολυσμένους που βρίσκονται;
Οι εξ΄επαγγέλματος προστάτες του λαού,(Παπαρηγο-Κανελλο-και δεν συμμαζεύεται) που αποδεδειγμένα συμπράξανε την τελευταία πενταετία με την κυβέρνηση Καραμανλή, μόνο λιμάνια ξέρουν να κλείνουν;
Κανένας δεν έβλεπε τον φόνο;
Τώρα που ο Βασιλιάς είναι γυμνός στα μάτια όλων ξαφνικά τούς έπιασε αμνησία;
Οχι.Κρύβονται με την λεία τους,ασθμαίνοντα στην κρυψώνα τους, όπως όλα τα θηρία που τα ταϊζει η νύχτα. Θ΄αφήσουν τ΄άλλα αγρίμια της μέρας να ξεσκίσουν και να βάλουν τάξη στα ήμερα ζώα (μα τι ζώα! κότες και παραταϊσμένα σκυλιά χωρίς ένστικτο) και μετα θα ξαμολυθούν να ξαναφάνε πτώματα και γονατισμένους.
Υπάρχει ελπίς;

Ανώνυμος είπε...

Η Λούκα ό,τι κέρδισε στη ζωη της το κέρδισε με την αξία της, όχι φιλώντας κατουρημένες ποδιές. Γι΄αυτό και την πολεμάνε οι διάφορες δήθεν "υπεύθυνες" φωνές και οι "σοβαροί" δημοσιογράφοι. Θέση στο οικονομικό επιτελείο κέρδισε, επειδή είναι διεθνούς φήμης οικονομολόγος κι εκτός αυτόυ έχει και guts.
Κανονικά θα έπρεπε να είναι στη θέση του Παπακωνσταντίνου και να διαπραγματευεται αυτη με την τρόικα. Κανέις ποτε δεν κατάλαβε γιατι δεν έγινε Υπουργός Οικονομικών κι έγινε απο το πουθενα ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι εμφανές οτι δεν κάνει για τη θέση, απλά κανει ο,τι λέει η τρόικα χωρίς να διαπραγματεύεται.
Την κατάπτηστη διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις την υπέγραψαν ο Παπακωνσταντίνου και ο Λοβέρδος, οι κατα τ' άλλα "ικανοί" και "σοβαροι" Υπουργοί.
Αν ο ΓΑΠ θέλει να συνεχισει μόνο με αυτούς ας συνεχίσει, μόνο που θα συνεχίσει μόνος του

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να μου πει τι ακριβώς έχει πετύχει η κα Κατσέλη στην προηγούμενη θέση της; Γιατί το μόνο που θυμάμαι είναι να τσακώνεται με τον Παπακωνσταντίνου γιατί δεν έγινε αυτή υπουργός οικονομικών κ άλλα τέτοια χαριτωμένα.


ΥΓ. Α, ναι κ το μπάχαλο στο λιμάνι με την cosco κ τους "αγωνιστές" λιμενεργάτες.

ΣΧ

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, αλλά απο τη στιγμή που η κυβέρνηση συμφώνησε στους όρους της Τρόικας, η κα. Κατσέλη μπορεί - και ίσως πρέπει - να διαφωνεί, αλλά είναι υποχρεωμένη να το πράττει ιδιωτικώς.

Δημοσίως, είναι υποχρεωμένη ως ενεργό μέλος της κυβέρνησης και μάλιστα σε πολύ νευραλγικό πόστο να εργάζεται πυρετωδώς για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων. Και να το εκφράζει απερίφραστα.

Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό για λόγους ηθικούς, πρακτικούς, ιδεολογικούς ή ότι άλλο, είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί ΑΜΕΣΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμε 15:18 & 17:35

Η Κατσέλη μέσα σε 11 μήνες στο Υπ Οικονομίας, έφερε 2 νόμους για τις τράπεζες, την άρση του καμποτάζ, απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, αλλαγή του ΕΣΠΑ κ.α Επίσης είχε έτοιμο τον αναπτυξιακό νόμο, την αλλαγη του κανονισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την απλοποιηση της αδειοδότηση ςεπιχειρήσεων τα οποία δεν πρόλαβε να ψηφίσει και τα οποία σχεδον 3 μήνες μετα τον ανασχηματισμό αγνοούνται απο το διάδοχο της.
Εγω ουδέποτε θυμάμαι όσο ηταν στο Υπ Οικονομίας να τσακώθηκε δημοσίως με τον Παπακωνσταντίνου, μάλλον ο Παπακωνσταντίνου λόγω κόμπλεξ και ανασφάλειας την πολεμούσε μέσω των φίλων του δημοσιογράφων. Στις δημόσιες σχέσεις πιάνει πουλια στον αερα στα άλλα....

Η Ελληνική Κυβέρνηση σαφως απο τη στιγμη που υπογραφει το μνημόνιο, ξέρει οτι δε μπορεί να αποφύγει καποια επώδυνα μέτρα. Αλλο αυτο και άλλο το να δέχεται ότι της λένε. Εν προκειμένω η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας δεν έχει κανένα νόημα, δεν οφείλεται εκεί η ελλειψη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει, πράγμα που η Κατσέλη προσπαθεί να αποδείξει με επιχειρήματα και όχι με τσιτατα και χαρακτηρισμούς .
Το να διαπραγματευόμαστε δεν είναι κακό.
Εξάλλου η Ελλάδα ως ιδρυτικο μέλος του ΔΝΤ, καταβάλλει εισφορές εδω και 60-65 χρόνια, δε μας τα χαρίζουν στο κάτω-κάτω και οι χώρες που μας δανείζουν(Γαλλία, Γερμανία κ.α) δανείζονται με 2%-3% επιτοκιο απο τις αγορές και μας δανείζουν με 5%, δηλαδή κερδίζουν.

Μου φαίνεται πολύ ΣΚΑΙ βλέπετε και μιλάτε σαν τον Μπάμπη Παπαδημητρίου και τον Παπαχελά

Καλά ο πρώτος είπε το κορυφαίο εχτες, ότι η Κατσέλη κάνει πλάτη στο ΣΕΒ , γιατι η καταργηση των συλλογικών συμβάσεων ευνοεί τις μικρες επιχειρήσεις....

Ανώνυμος είπε...

@19.42

Το ότι ψηφίστηκαν κάποια νομοσχέδια δε λέει κ πολλά πράγματα. Το θέμα είναι τι πρακτική εφαρμογή έχουν αυτά κ αν έχουν προσφέρει στην πράξη κάτι στη χώρα. Το ΕΣΠΑ πάντως εξακολουθεί να είναι κολλημένο κ όσο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρίας ας μη το σχολιάσω γιατί εμπίμπτει στο νόμο περί ασέμνων.

Ειδήσεις δε βλέπω πια γιατί με πιάνει αναγούλα να βλέπω τα μεγαλολαμόγια να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον φτωχό, αγνό κ αθώο ελληνικό λαό που ποτέ δε φταίει σε τίποτα κ να προσβάλλουν την λογική μου με το χυδαίο λαϊκισμό τους κ τη σχιζοφρενική αντιμετώπιση των πραγμάτων (π.χ κλαίνε ταυτόχρονα για τό ότι η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη κ ο έλληνας "αναγκάζεται" να κόψει τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, δλδ πλέον στο περίπτερο πηγαίνει με τα πόδια κ να "ματώσει" οικονομικά ενώ παράλληλα κλαίνει κ για τα βενζινάδικα που κλείνουν).

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα ήθελε να δεί να καταργούνται συλλογικές κ κλαδικές συμβάσεις εργασίας,ως πρώην εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα κ νυν άνεργη,έχω ζήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία στο πετσί μου, γι αυτό κ δεν ανέχομαι να μου πουλάει αντίσταση η κα Κατσέλη που έκατσε σούζα στους "αγωνιστές" του ΟΛΠ κ σε όλους τους αργόμισθους κ αργόσχολους των ΔΕΚΟ (όπως κ πολλοί άλλοι συνάδελφοί της υπουργοί)που έβαλαν το χεράκι τους για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε


ΣΧ

Ανώνυμος είπε...

Δεν αμφιβάλλει κανείς για την επιστημονική κατάρτιση της Κατσέλη, αλλά για την αποτελεσματικότητα της. Τα νομοσχέδια για τις τράπεζες τα έφερνε και τα ξαναέφερνε για μήνες, μέχρις να καταλήξει κάπου. Το ΕΣΠΑ, που ήταν αρμοδιότητα της λιμνάζει και έχει εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα. Τα καρτέλ και τις αυξήσεις στα τρόφιμα δεν μπόρεσε να τα περιορίσει. Το νομοσχέδιο για το καμποτάζ είναι αμφισβητήσιμο ως προς την αποτελεσματικότητα του. Γενικά είναι καλή για πανεπιστημιακός, αλλά δυστυχώς στην πράξη έχει γενικά αποτύχει και η κρίση δεν δίνει περιθώρια για αστοχίες ή χάσιμο χρόνου. Και σίγουρα γι' αυτό δεν της φταίει ο Παπακωνσταντίνου.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα ό,τι και να λέγαν οι Κασσάνδρες δε θα καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις , αλλα υπο αυστηρες προϋποθεσεις. Αυτο για οσους δεν ξέρουν τι θα πεί διαπραγματευση..
Οσο για το ΕΣΠΑ η απορροφιτηκότητα του δεν εξαρτάται μόνο απο το Υπ Οικονομίας, εξαρταται απο τα Υπόλοιπα Υπουργεία και φορείς που σχεδιάζουν εργα και ζητούν να ενταχθουν στο ΕΣΠΑ και απο το Υπ Οικονομικών, που δίνει την Εθνική Συμμετοχή για τα διάφορα εργα.
Φετος οι δαπάνες για το Προγραμμα Δημοσιων Επενδύσεων μειωθήκαν μειωνοντας και την απορροφιτηκότητα του ΕΣΠΑ. Επίσης η απορροφιτηκότα του έχει ανέβει πολύ σε σχέση με ένα χρόνο πριν που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ.
Οσο για τις τιμές δε φταίει η αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων για την αύξηση τους, όλοι το παραδέχονται.
Οι τιμές γιατι δεν πέφτουν απο τότε που ανέλαβε ο Χρυσοχοΐδης ενω είχε πει οτι θα πέσουν 30%.
Τελος δεν καταλαβαίνω τα περι σούζας στους λιμενεργάτες
Μηπως προτιμάτε τον Παπακωνσταντίνου και το Λοβέρδο(τους ναι σε όλα); ειδικα ο τελευταίος αποδείχθηκε σήμερα τελείως ανεπαρκης, γιατι δε μπορεσε να διαπραγματευτει σωστα τις εργασιακές σχέσεις πράγμα που καταφερε η Κατσέλη εκ των υστ΄ςρων

Ανώνυμος είπε...

Ο Χρυσοχοϊδης έχει μόλις 2 μήνες και αποτελέσματα θα φανούν αργότερα και σίγουρα μετά τον Φεβρουάριο. Είναι εύκολο να τα ρίχνεις στο ΦΠΑ, ενώ παράλληλα οι μισθοί έπεσαν τουλάχιστον 20%,για να κρύβεις την αναποτελεματικότητα σου με τα καρτέλ. Το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων φέτος δεν μειώθηκε. Έμεινε στα 8,5δισ, ακριβώς για να καλυφθεί η συμμετοχή στο ΕΣΠΑ. Υπεύθυνη παρακολούθησης και συντονισμού ήταν η Κατσέλη στο ΕΣΠΑ, όπου και υπάρχει φοβερή υστέρηση. Και εν τέλει ναι, οι Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδος εμπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε παραγωγή έργου.