Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΚΑΝΤΕ ΛΙΑΝΑ, ΔΥΟ – ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ !...

Η Ιρλανδία μαντρώθηκε κι αυτή στο μηχανισμό στήριξης κι έτσι η «ανάδελφη» Ελλάδα, βρήκε, τουλάχιστον έναν …συγκρατούμενο. Για άλλους λόγους, μεν, (φαλίρισαν οι Τράπεζες εκεί), οι πολίτες της χώρας που προβλήθηκε, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ως το οικονομικό θαύμα της Ευρώπης, καλούνται τώρα να δοκιμάσουν κι αυτοί «τι εστί βερίκοκο…».
Παίρνουν λιγότερα από εμάς, (γύρω στα 85 δισ. €), τα παίρνουν ακριβότερα, με επιτόκιο γύρω στο 5,8 με 6%, αλλά για περισσότερα χρόνια (σχεδόν τα διπλά) και με περίοδο χάριτος !
Οι …μεγαλόψυχοι δανειστές μας, καταλαβαίνοντας πως οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και η γκρίνια επί θύραις, άρχισαν τις τσιριτσάντζουλες, τα καλοπιάσματα και τις υποσχέσεις : η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. € του προς την Ελλάδα δανείου, κρίθηκε απαραίτητη και δίκαιη ! Πάμε κι εμείς για τα 11 χρόνια, απ΄ ό, τι φαίνεται, κάτι που είναι καλό, κατ΄ αρχήν, αλλά τα ερωτηματικά που υπάρχουν, ακόμα, αναπάντητα, επιβάλλουν συγκράτηση και υπομονή.

Η εξίσωση ως προς τα χρόνια αποπληρωμής των δανείων, θα γίνει με το επιτόκιο της Ελλάδας να παραμένει ίδιο ή θα εξισωθεί και αυτό ; Η επιμήκυνση, η δική μας, θα περιλαμβάνει περίοδο χάριτος ή όχι ; Για τους Ιρλανδούς, έγινε γνωστό πως δόθηκαν 4 χρόνια (!), σε μας, τίποτα ;
Και τώρα το κυριότερο και για τους δυο, αλλά περισσότερο για την καμπούρα μας : η επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής των 110 δισ. €, μήπως σημαίνει, με οποιονδήποτε τρόπο και επιμήκυνση ισχύος του υπάρχοντος ή κάποιου ανανεωμένου Μνημονίου ;
Αυτό το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που καθορίζει τα πάντα μας και φέρνει κάθε τρεις και λίγο τους ελεγκτές της τρόικας για την «κωλομέτρηση», λήγει, όπως έχει διατυμπανιστεί το 2013 ή πάει για παραπέρα και ως πότε ;

Λίγους μήνες πίσω ακούγαμε τα ίδια, σχεδόν προκαταρκτικά, «συμφωνήθηκε η ενίσχυση - στήριξη της Ελλάδας με 110 δισ. €, με όρους που θα συζητηθούν και θα συμφωνηθούν…». Οι όποιες χαρές κι ανακουφίσεις πήγαν περίπατο με το που έγινε γνωστό το περιεχόμενο του Μνημονίου.
Και τώρα για κάτι «όρους» που θα συμφωνηθούν, είπαν… Κρατούμε τα κεφάλια μέσα και περιμένουμε, πνίγοντας, εν τη γενέσει της, κάθε τάση για πανηγυρισμούς !...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

agapimene mou, auton pou exeis stin foto ton exei katsikosei o kinezos.
me poianou to meros les esu na einai!
na se boithiso ligo,pantos oxi me ton ergazomenon,gi auto kai polemane ti alli, pou meso proedrou perase auto pou eixe uposxethei stin prosfati proeklogiki periodo. gia idiotika sumferonta milame tora etsi?
an tous pernage tha ekege o kinezos ton proedro !!!
ela sou omos pou o proedros exei ton tropo tou.
kai mexri tora metrao duo fores mia me to mnumonio pou den afise na perasei apo predriki upografi kai mia tora . kai kata sumptosi kai tis duo tis exoun bgalei oti einai se polemo me ton proedro !!!!
re ta giosoufakia !!!

Ανώνυμος είπε...

Η επιμήκυνση σε εμάς θα σημάνει αύξηση επιτοκίου, αλλά πιστεύω από το 5,2 σήμερα να πάει βαριά στο 5,5, κάτι που ούτως ή άλλαως συμφέρει, καθώς είναι μεγάλος βραχνάς η εξόφληση περίπου 70 δισ το 14 και το15 και μάλλον και ανέφικτο. Θα χρειαστούμε πιστεύω και δεύτερο δάνειο το 13 από την Τρόικα, σαφώς όμως μικρότερο και με καλύτερο επιτόκιο (γιατί θα δανειστούμε παράλληλα και από τις αγορές αλλά με επιτόκιο πέριξ το 6) και χωρίς τόσο σοβαρά μέτρα, γιατί το ζητούμενο θα είναι πλέον η ανάπτυξη και όχι μόνο σε εμάς αλλά και στις άλλες χώρες του Νότου. Αν όλα πάνε καλά (μακάρι) και φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα το 17, τότε έχουμε το πάνω χέρι και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Τα πράγματα βλέπω να εξελλίσσονται σχετικά θετικά, αλλά δυστυχώς θα υπάρχει πρόβλημα σε μερίδα του ελληνικού λαού λόγω ανεργίας και χαμηλών μισθών. Πάντως το βλέπω σαν καλή ευκαιρία για δημιουργία μελλοντικά εξωστρεφούς οικονομίας, που να μη στηρίζεται στο δημόσιο, ενώ και τα οικονομικά μεγέθη στον λαό τότε θα ξαναρχίζουν να αυξάνονται.
Αυτές είναι οι προσωπικές μου απόψεις κι ελπίζω να μην μείνουν ευσεβείς πόθοι.