Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ !...

Ο τρομερός σεισμός της Ιαπωνίας δείχνει πολλά. Κατ’ αρχάς το γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πρέπει να φτιάξει πυρηνικό εργοστάσιο! Όποτε συζητείται αυτό το θέμα, η πιο σοβαρή αντίρρηση είναι ότι μια τόσο σεισμογενής χώρα, όπως η χώρα μας, δεν μπορεί να έχει πυρηνικό εργοστάσιο, για να μην έχουμε δικό μας «Τσέρνομπιλ». Οι Ιάπωνες, βέβαια, είναι πολύ περισσότερο σεισμογενείς από εμάς και παρ’ όλ’ αυτά, το τόλμησαν. Ας ελπίσουμε να μην πληρώσουν πανάκριβα την τόλμη τους- και αυτοί και οι γύρω χώρες.

Κάτι ακόμα που βλέπουμε είναι πως σε αυτό το τρομερό ατύχημα, κινδυνεύουμε να έχουμε τη συνδυασμένη δράση δύο τεράστιων καταστροφικών δυνάμεων. Ο ένας είναι ο εγκέλαδος της τάξης των σχεδόν 9 ρίχτερ, που συνοδεύτηκε με ένα τρομακτικό τσουνάμι που ίσως φέρει απώλειες μεγαλύτερες των 10 χιλιάδων ανθρώπων! Και ο άλλος είναι μια ανθρώπινη δημιουργία, η πυρηνική ενέργεια.

Ο άνθρωπος δεν είναι Θεός. Η ικανότητα του να χειραγωγεί τις δυνάμεις της φύσης είναι σχετική. Και όποτε αυτές οι δυνάμεις είναι υπερβολικά ισχυρές, βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Ένας τεράστιος σεισμός απειλεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες με καταστροφή. Σαν να μην έφτανε δηλαδή η μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι, ενδέχεται να πλήξει και πυρηνικός εφιάλτης τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και της υψηλής τεχνολογίας.

>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Ένα τρίτο που θα ήθελα να επισημάνω είναι το εξής. Εξαιρουμένων των πυρηνικών εργοστασίων, το πάθημα των Ιαπώνων δεν προσφέρεται για περιβαλλοντικά μαθήματα. Αυτή η ερώτηση που κάνουν διάφοροι δημοσιογράφοι: «γιατί έγινε ο σεισμός; Μήπως ο πλανήτης προσπαθεί να μας πει κάτι;» κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς ανόητη. Αν επρόκειτο για άλλου είδους καταστροφές, π.χ. πλημμύρες ή πυρκαγιές, που θα μπορούσαμε να τις αποδώσουμε σε κλιματολογικές αλλαγές που προκαλεί η υπερθέρμανση από τα πολλά καυσαέρια της τεχνολογίας, θα έλεγα «εντάξει». Όμως, τι σχέση έχουν οι σεισμοί και οι υπόγειες πλάκες που τρίβονται μεταξύ τους, με το τι γίνεται στην επιφάνεια του πλανήτη;

Καλό είναι να μη βιαζόμαστε να βγάζουμε χαζά συμπεράσματα. Από την άλλη, όμως, πρέπει να σκεφτόμαστε πόσο τρωτοί είμαστε σε δυνάμεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μια τέτοια σκέψη χρειάζεται- για να μας κάνει λιγότερο αλαζόνες και απρόσεκτους.

Του Γιώργου Σμυρνή από το reporter.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

24ωρη ζωντανή κάλυψη απο Ιαπωνία στα αγγλιά για τους αντιδραστήρες:

http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv

Official NHK WORLD TV live on USTREAM.

NHK WORLD TV is an English language 24-hour international news and information channel

http://www.ustream.tv/channel/nhk-world-tv