Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ?...


Υποτίθεται, πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου, παίζουν όλα τα ρέστα τους, στην αναμενόμενη εξέλιξη για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την εφαρμογή στη χώρα του νέου "σχεδίου Μάρσαλ". Οι αποφάσεις της Ε.Ε., επιβεβλημένες και από την ανάγκη της αντιμετώπισης της γενικότερης κρίσης, στην Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, προσδοκούνται, ως η λυτρωτική παρέμβαση, που θα προσδιορίσει, αφ΄ ενός τον "πάτο του βαρελιού" κι αφ΄ ετέρου, το "φως στο τούνελ" !

΄Οπως ήταν φυσικό, η ελληνική κοινή γνώμη, εν τη απελπισία της, έκανε αποδεκτή, τελικά, την προοπτική της "ελεγχόμενης χρεοκοπίας", η οποία, αρχικά, δαιμονοποιούνταν και αφορίζονταν, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας το haircut (κούρεμα) του χρέους, εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς, ενασχόλησης και επικέντρωσης, του ενδιαφέροντος όλων.

Ακόμα και το ύστερο σφαγιαστικό χτύπημα στο εισόδημα, τις περιουσίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς, έχει ενταχθεί, εν πολλοίς, ως αναγκαίος "Γολγοθάς", προοίμιο μιας διαδικασίας, (έστω και μακρόσυρτης), "Ανάστασης"...

Κι ενώ έτσι είχαν και έχουν τα πράγματα και το "κούρεμα" έπαιζε μόνο, ως προς το ύψος του, έρχεται ο ...Σάλλας ! Χωρίς, άκαιρες, εντρυφήσεις, στο "ποιος", "από που" και "γιατί", κρατάμε απλά την ιδιότητα του τραπεζίτη και επικεντρώνουμε στα λεγόμενα - καταγγελίες του : "...ένα haircut του ελληνικού χρέους κατά 50%, δεν πρόκειται να ωφελήσει τη χώρα, παρά, μόνο, 10 έως 15 δισ. € !...". Ο Πρόεδρος της Πειραιώς είναι κατηγορηματικός, τονίζοντας πως οι οπαδοί, στην Ελλάδα του επί πλέον, haircut "...δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο, ούτε, καν, περί ποίου «κουρέματος» πρόκειται..." !

Η ξαφνική δημόσια παρέμβαση του τραπεζίτη συνοδεύτηκε και από αναλυτικά στοιχεία, που, επιχειρούν, να στηρίξουν το συμπέρασμά του, δηλαδή, πως ένα haircut κατά 50% θα επιφέρει μηδαμινή μείωση του συνολικού χρέους, που θα κυμαίνεται γύρω στο ...5% !!!

Την ίδια χρονική στιγμή είδε το φως της δημοσιότητας και μια έκθεση της UBS, στην οποία γίνονται εκτιμήσεις για το όφελος που θα προκύψει από ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50% και η διεθνής αυτή εταιρεία συμπεραίνει πως η μείωση, που θα προκύψει για την Ελλάδα, θα είναι της τάξης του 22%, δηλαδή γύρω στα 80 δισ. €.

Πρόκειται, βέβαια, για πολύ πιο αισιόδοξη άποψη, από κείνη του Σάλλα, πλην όμως, είναι κι αυτή ανατρεπτική της εντύπωσης που έχει δημιουργηθεί, ότι "κούρεμα" κατά 50%, σημαίνει και μείωση του χρέους στο μισό !...
Δ
εν κάνουμε παιχνίδι με τα ποσοστά και τα δισεκατομμύρια, αλλά προσπαθούμε να διερευνήσουμε και να εκτιμήσουμε την "επόμενη μέρα", αυτή, που θα ξημερώσει και - κυρίως - θα διαμορφωθεί, μετά τις πολυαναμενόμενες, ριζικές, ολοκληρωμένες και τελειωτικές, (κατά τις δηλώσεις των ηγετών της), αποφάσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για το ελληνικό χρέος και την πορεία της Ελλάδας.

Είναι αναπόφευκτο, το όποιο αποτέλεσμα, να συγκρίνεται και να μετρηθεί, με τις θυσίες και τα δεινά, που υπέστησαν και υφίστανται οι έλληνες πολίτες και κυρίως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, από την σφαγιαστική πολιτική της λιτότητας, που οι ίδιοι, αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις, επέβαλλαν, μέσω της τρόϊκας κι ανέλαβε να υλοποιήσει, σχεδόν αδιαμαρτύρητα, η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της αντίληψης, για τη "σωτηρία της χώρας".

Το δυστύχημα είναι, πως με όλα όσα έγιναν μετά το καλοκαίρι, με την εξελισσόμενη, ακόμα, "Βενιζελική επέλαση", με τα τυφλά χαράτσια, τις ληστρικές φορολογίες και τις εξοντωτικές περικοπές των μισθών και των συντάξεων, ο πήχης των προσδοκιών - ανταλλαγμάτων, έχει ανέβει κατά πολύ κι αυτό που θα προκύψει από τις αποφάσεις των ευρωπαίων θα μετρηθεί και θα αξιολογηθεί με ιδιαίτερα απαιτητικό τρόπο.

Αν αυτά που υποστηρίζει ο Σάλλας επαληθευτούν τότε, δεν το συζητάμε, καν, θα γίνει ο χαμός, ενώ ακόμα και οι εκτιμήσεις της UBS να βγουν αληθινές, τα πράγματα θα ζοριστούν αρκετά, μιας και το σύνθημα "πολύ κακό για το τίποτα", (που σίγουρα θα ριχτεί...), θα βρει πρόσφορο έδαφος να πιάσει και να περάσει και τότε "Κύριος οίδε" τι θα φέρει η σύντηξη της νέας και καίριας απογοήτευσης, με την επιβεβαιούμενη απελπισία και την υπάρχουσα, συσσωρευμένη, οργή των εξαθλιωμένων πολιτών !

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καραγκιοζάκο ΤΕΛΟΣ - ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός πρέπει να ζητήσει την παρέτηση του Βενιζέλου!
Μαρία