Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ...

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ που δεν βλέπουμε πια - γιατί κουραστήκαμε ακόμη να ονειρευόμαστε τα ίδια και τα ίδια έχουν σχέση με τον εφιάλτη του δανεισμού από τις τράπεζες.
Κοιμάσαι και το μυαλό σου τριγυρίζει, σαν πεταλούδα γύρω από το φως, στις δόσεις των δανείων, στα επιτόκια και στην ανασφάλεια.
Μετράς και ξαναμετράς και δεν σου «βγαίνουν». Οι αριθμοί έγιναν τύραννοι.
Κάρτες, δάνεια, οφειλές. Η καθημερινότητα έχει μετατραπεί σε έναν Γολγοθά. Ο υπερδανεισμός πλέον αποτελεί τον εθνικό μας εφιάλτη. >>>>Διαβάστε Περισσότερα...

Περνάς έξω από τράπεζα και σε πιάνει ρίγος. Περίπου 150 χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις τους στα καταναλωτικά δάνεια. Από το 2004 μέχρι σήμερα τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 125% (από 52,5 δισ. σε 118,3 δισ. ευρώ). Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν το χρήμα πολύ ακριβότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και σε αυτές της ευρωζώνης ξεπερνά ακόμη και το 5%, καθώς οι πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πληρώνουν τσουχτερά επιτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια αλλά και πιστωτικές κάρτες.
Ενδεικτικό είναι ότι στο πλαστικό χρήμα αλλά και τα ανοιχτά δάνεια, το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 14,31%, έναντι 9,30% του μέσου όρου στην ευρωζώνη.

Γεγονός είναι ότι οι τράπεζες θησαυρίζουν με τα λεφτά μας και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Μας «κλέβουν» με διάφορους τρόπους και ακολουθούν πολιτική λιτότητας ακόμη και στο προσωπικό τους, τους σκληρά εργαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους.
Η παντοδυναμία των τραπεζών με τα προκλητικά golden boys πρέπει να τελειώσει.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να προχωρήσει στην εξάλειψη των αθέμιτων και καταχρηστικών πρακτικών από τις τράπεζες και για τη δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών για όσους υπερχρεωμένους καταναλωτές αποδεδειγμένα αδυνατούν με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Να θέσει τέρμα στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές.
Ο κόμπος έφθασε στο χτένι.
Ηλίας Γεωργάκης - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: