Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ : ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ !...

Ως την ευκαιρία και τη δυνατότητα επανάκτησης της αξιοπιστίας της πολιτικής της και της ανανέωσης της εμπιστοσύνης του λαού, μετά το σοκ των σκληρών μέτρων, πρέπει να δει η κυβέρνηση τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τα περιθώρια για άλλους αιφνιδιασμούς κι άλλες διαψεύσεις προσδοκιών έχουν εξαλειφθεί !...
Οι πολίτες περιμένουν να γίνουν πράξη δύο πράγματα, που τόσο έχουν προπαγανδιστεί από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι το χτύπημα, επιτέλους, της φοροδιαφυγής, το στρίμωγμα των φοροφυγάδων και η παραδειγματική τιμωρία των φοροκλεπτών.
Το δεύτερο, είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, με την καθαρή και σαφέστατη επιβάρυνση, για τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μόνο των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων περιουσιών.

Υπάρχει, όμως κι ένα τρίτο ζητούμενο, το οποίο καθίσταται, όσο ποτέ άλλοτε, απαραίτητο, μετά το πάγωμα των μισθών και την πενιχρή εισοδηματική πολιτική : η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων, κύρια των μισθωτών, αλλά όχι μόνο…
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Το φορολογικό σύστημα, είναι ένα πολυεργαλείο, με το οποίο μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις σ΄ όλα τα επίπεδα, γι αυτό χρειάζεται ο προσεκτικός χειρισμός του, με σαφή προσανατολισμό και καθαρή στόχευση, προκειμένου να υλοποιηθούν εκείνα, που το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει και ο λαός περιμένει.
Εδώ, στον τομέα των εσόδων, οι νεοφιλελεύθεροι επιτηρητές μας δεν μπορούν να απαιτήσουν πολλά, μιας κι εξ αρχής, δεν τον θεωρούσαν, ως πρωτεύοντα, ρίχνοντας το βάρος των πιέσεών τους στον περιορισμό των δαπανών. Παρ΄ όλ΄ αυτά, απαιτείται προσοχή, στο βαθμό, που παραδοσιακά, οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού διακηρύσσουν τη μείωση της φορολογίας, μόνο που τη μείωση αυτή, την επιζητούν όχι, απλά, για όλα τα εισοδήματα, αλλά κυρίως για τα μεγάλα και δει, τα προερχόμενα από επιχειρηματικά κέρδη.

Δίκαια, λοιπόν, τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, για το φορολογικό, οι οποίες αναμένονται στην αρχή της εβδομάδας, που έρχεται, όπως και δικαιολογημένη είναι η αγωνία όλου, σχεδόν, του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ψηφοφόρων, για το μήνυμα που θα εκπεμφθεί : θα δείξει, πως η υιοθέτηση των σκληρών μέτρων στο εισοδηματικό και το συνταξιοδοτικό, ήταν μια αναγκαστική παρένθεση, η οποία άνοιξε υπό το βάρος των πιέσεων και των εκβιασμών ή θα επιβεβαιώσει μια βαθύτερη στροφή της κυβέρνησης, προς τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές ; ΄Ιδωμεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: