Κυριακή, 13 Ιουνίου 2010

ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ !

Οι βαθιές ρίζες του συστήματος εκμετάλλευσης, κάθε κοινωνικής ανάγκης, της διαφθοράς και της κλεψιάς, συντελούν στο να παρουσιάζονται ανυπέρβλητα εμπόδια στις απόπειρες αντιμετώπισης καταστάσεων, όπως αυτή με τις προμήθειες στα νοσοκομεία, καθώς και με τιμές των φαρμάκων.

Το τι γίνεται, χρόνια τώρα, στις προμήθειες ιατρικών και νοσηλευτικών υλικών και μηχανημάτων, έχει γραφτεί κατά κόρον κι έχουν αποκαλυφθεί πάμπολλες περιπτώσεις υπερκοστολόγησης, υπερτιμολόγησης κλπ, πράγμα που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα τα ελληνικά νοσοκομεία να προμηθεύονται τα περισσότερα των υλικών σε τιμές, όχι διπλάσιες, αλλά πολλαπλάσιες εκείνων του εξωτερικού. (Μέχρι κι εδώ η Siemens είχε αλώσει τα πάντα !...).

Με το που άρχισε η προσπάθεια λήψης κάποιων μέτρων (αλλαγές στις διαδικασίες προμηθειών), να η αντίδραση : χωρίς υλικά τα νοσοκομεία !

Στο χώρο του φαρμάκου, ο ολιγοπωλιακός χαρακτήρας των επιχειρήσεων, καθόριζε ανέκαθεν τις τιμές, κατά το δοκούν, δηλαδή, κατά τις ορέξεις των μεγαλοβιομηχάνων. Οι δαπάνες για το φάρμακο είναι από τις κύριες αιτίες της χρεοκοπίας του ασφαλιστικού συστήματος : το σύστημα πλασάρει στον κοσμάκη, πολλά φάρμακα και σε υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα τα δισεκατομμύρια να κάνουν χορό, αλλά στην αυλή κάποιων ολίγων !

Μόλις πάρθηκαν κάποια μέτρα περιορισμού της ανεξέλεγκτης χορήγησης και αποθήκευσης (στα νοσοκομεία) των φαρμάκων, καθώς και μείωσης των τιμών ορισμένων βασικών, ήρθαν αντίποινα : ελλείψεις φαρμάκων, κόψιμο της πίστωσης κ.α.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Στο κόλπο είναι, δυστυχώς, όλοι κι όχι μόνο οι μεγαλοβιομήχανοι, στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Είναι και οι διαχειριστές των νοσοκομείων, είναι και οι γιατροί (αυτοί κι αν είναι…), είναι και οι φαρμακοποιοί… Είναι όλοι !...
Οι βρωμιάρηδες της ενημέρωσης, σμίγοντας μ΄ όλον αυτόν τον συρφετό της διαφθοράς και της κλεψιάς, ωρύεται για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, παρουσιάζοντας δακρύβρεχτα ρεπορτάζ για την αδυναμία τους να λειτουργήσουν τα χειρουργεία τους και τις άλλες μονάδες τους. Τσιμουδιά για τα αίτια αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, κουβέντα για τα δισεκατομμύρια, που πέταξαν από τους ασφαλισμένους, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το κράτος και θρονιάστηκαν στις τσέπες και τους λογαριασμούς των λαμόγιων του συστήματος.

Όλα οφείλονται, στα «…πειράματα και τον ερασιτεχνισμό των αρμόδιων υπουργείων…», κατά τους απατεώνες, αφεντικά και παρακατιανούς, αλλά και τους συνοδοιπόρους τους, που σιγοντάρουν την αντίδρασή τους, είτε από ιδιοτέλεια, είτε από άγνοια και βλακεία !...

3 σχόλια:

Πέτρος Κ. είπε...

Το σύστημα έχει αναπτύξει δικλείδες άμυνας και αυτοπροστασίας. Είναι σχεδόν αδύνατο να νικηθεί. Διακινείται τέτοιος πακτωλός χρημάτων, μαύρου κυρίως χρώματος, που δεν αρκούν οι εξαγγελίες, οι προθέσεις, ακόμη και τα νομοσχέδια μιας κυβέρνησης για να μπει φραγμός.

Στο παρελθόν οι προμήθειες των Νοσοκομείων γίνονταν από κεντρικό όργανο του (τότε) Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας. Αποδείχτηκε διεφθαρμένο το σύστημα και άλλαξε, στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Τα Νοσοκομεία ήσαν πλέον αυτά που αναλάμβαναν τις προμήθειες, τη σύναψη συμβάσεων, τις παραγγελίες εξοπλισμού, φαρμάκων και μηχανημάτων. Αποδείχτηκε ότι και αυτό το σύστημα έμπαζε από παντού, είχε τεράστια προβλήματα, ήταν διεφθαρμένο. Τώρα επιχειρείται να μπει μια τάξη (;) και να αλλάξει ο τρόπος προμηθειών. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, το κύκλωμα άρχισε την περιχαράκωση των συμφερόντων του, σαν να μην θέλει να καταλάβει ή να αδιαφορεί για το που βρίσκεται η οικονομική κατάσταση της χώρας και των Ασφαλιστικών Ταμείων, εξακολουθώντας την ίδια καταστροφική πολιτική.

Για να λειτουργήσει η ορχήστρα απαιτούνται τα κατάλληλα όργανα. Αν κάποια από αυτά λείψουν, τότε το έργο δεν θα εκτελεστεί σωστά και θα το καταλάβουν ακόμη και οι έχοντες ελάχιστη μουσική παιδεία. Χρειάζονται επομένως και οι σωστοί «οργανοπαίχτες». Εταιρείες φαρμακευτικού υλικού και (πανάκριβων) μηχανημάτων, φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί, ιατρικοί επισκέπτες, νοσοκομειακοί γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι (με χρόνια πολλά στην ίδια καρέκλα) και (οι του χεριού τους και του κυκλώματος) δημοσιογράφοι, ο καθένας από τη θέση του και χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτει, πιέζει, «ξεσηκώνεται», αντιδρά και το χάος …είναι εδώ.

Όπως πάντα, η ατιμωρησία είναι αυτή που γεννάει και εκτρέφει τα λαμόγια. Όσο δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο παραδειγματικής-εξοντωτικής τιμωρίας, δεν θα αλλάξουν ούτε τα μυαλά, ούτε οι νοοτροπίες.

Και σε λίγους μήνες θα είμαστε πάλι εδώ να λέμε τα ίδια…

Ανώνυμος είπε...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας του συστήματος διαφθοράς και εκμετάλλευσης, σωστά και συνοπτικά παρουσιαζόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, το μάρμαρο και γι αυτές τις κλεψιές και τις λεηλασίες, θα τις πληρώσουμε οι εργαζόμενοι,μέσω του νέου ασφαλιστικού !