Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ !...

Οι οξύτατες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το κυοφορούμενο σχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δεν περιορίζονται, μόνο, στον εργασιακό – συνδικαλιστικό χώρο, αλλά επεκτείνονται και στον κοινοβουλευτικό !

Με μια σκληρή ερώτησή τους ερώτηση που κατέθεσαν για το ασφαλιστικό, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατηγορούν την τρόικα ότι απαιτεί μέτρα εκτός του Μνημονίου, που έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.
Αφού επισημαίνουν πως «…οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντικατάστασή της από ιδιωτικά σχήματα…», ερωτούν τον υπουργό για το «…τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για τα ανωτέρω που βρίσκονται εκτός μνημονίου και εάν η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την σύμβαση και τη ρήτρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας…».
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Βασίλης Γερανίδης, Μιχάλης Τζελέπης, Νίκος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Όλγα Ρενταρή- Τέντε, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Παύλος Στασινός και Γιάννης Αμοιρίδης.
Τα όσα δημοσιεύονται, τελευταία, για τους 14 βουλευτές αποδεικνύουν πως «…για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια, πρόκειται να προέλθει από τη δραματική περικοπή των συντάξεων !...».
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

«…Στο μνημόνιο που υπογράφηκε, ορίζεται, όσον αφορά στην αναλογική σύνταξη, ότι μέσος όρος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης θα είναι το 1.2%. Κατά συνέπεια, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης με την προσθήκη της βασικής σύνταξης, θα φθάνει κοντά στο 63% με 64%. Αν υιοθετηθεί η εκδοχή της τρόικας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 50% και συγκεκριμένα στο 48% για 40 έτη ασφάλισης (1.2% επί 40 χρόνια).

Με δεδομένο ότι δε θα μπορούν όλοι να εξασφαλίσουν 40 χρόνια ασφάλισης, αυτό πρακτικά σημαίνει ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 48%. Σημειώνεται εδώ πως στο ισχύον σύστημα ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από το 70%.

Σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, οι συντάξεις που θα προκύπτουν, θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας. Το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εκτός μνημονίου. Εάν η τρόικα προσπαθεί να προσμετρήσει τις επικουρικές συντάξεις ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης να παρουσιαστούν πολύ υψηλά και να εισηγηθεί τη μείωσή τους, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι εισφορές στις επικουρικές συντάξεις αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους.

Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα εκτός μνημονίου τα οποία αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως η περίπτωση των συντάξεων που δίνονται σε χήρες, που είναι εντελώς ασύμβατα με την ελληνική πραγματικότητα.
Τέλος, όσον αφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο νομικά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Πρέπει να τονιστεί ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει νομολογία ή νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς και άλλους κανόνες. Άλλωστε αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι οι διατάξεις των νόμων υπόκεινται σε έλεγχο και νομική ερμηνεία. Ακόμη και μέσα στο μνημόνιο υπάρχει όρος που αφορά στον σεβασμό των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων…».
Η πρώτη προειδοποιητική βολή, ήρθε και μάλιστα από τον πιο ευαίσθητο χώρο, αυτόν της κοινοβουλευτικής ομάδας !

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ !...
μήπως επιβάλλεται με το ζόρι και χωρίς να μας ρωτήσουν?

Ανώνυμος είπε...

Ναι, συμφωνώ, το γ@μήσι του αιώνα πέφτει. Αλλά, έχουμε τρεις φορές πάνω το χρέος της Αργεντινής που βάρεσε κανόνι. Η διαφθορά μας είναι ίδια με αυτή της Κολομβίας και η νοοτροπία μας ξεπερνά το Καφριστάν. Εναλλακτική λύση θέλω όχι αφορισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Μηπως χρειαζονται ομαδικες νομικες προσφυγές για Συνταγματικά κατοχυρωμένες συμβάσεις που καταστρατηγούνται μονοπλευρα;