Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ...

Βγήκε τις προάλλες δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη νέα στρατηγική του Ελληνικού Αγροτικού Τομέα. Αντιγράφω από το κείμενο :

Η πιο σημαντική πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ είναι η ένταξη των αγροτών στη διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία και βιολογικά απόβλητα.
..
Στην νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ οι βασικές προτεραιότητές μας, οι οποίες και θα πρέπει να διασφαλιστούν, είναι:
..
ενσωμάτωση της αγροτικής δραστηριότητας με εκείνη της πράσινης ενέργειας, κυρίως με τη διαχείριση της βιομάζας, των βιολογικών αποβλήτων, των βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, των φωτοβολταϊκών, της γεωθερμίας και άλλων φιλικών στο περιβάλλον καινοτομιών.

Ουσιαστικά λοιπόν η σημαντικότερη πρόταση της νέας στρατηγικής είναι η μετατροπή μέρους της αγροτικής παραγωγής σε ενεργειακή παραγωγή. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό αν δεν επηρεάζεται η κάθε αυτού αγροτική παραγωγή αλλά περά από τα ευχολόγια και τις «καινοτομικές» προθέσεις το κείμενο δεν έχει καμία ουσιαστικη πρόταση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο συνδυασμός παραγωγής ενέργειας - τροφίμων.

Θα δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά? Σε ποιες περιοχές και σε τι ποσοστό της αρόσιμης γης?

Θα χρησιμοποιηθούν υποπροϊόντα αγροτικής παραγωγής για βιομάζα ίσως? Πως θα γίνεται η απορρόφηση και ποιος θα τα εκμεταλλεύεται? Σε ποια τιμή?

Θα γίνει καλλιέργεια πρώτων υλών για βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς? Ποιος θα τα πάρει αφού με το ζόρι επιβιώνουν οι εταιρίες που παράγουν βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς? Εξαγωγή στις ΗΠΑ ?
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Ωραία τα μεγάλα λόγια αλλά το παιχνίδι στην ενέργεια δεν παίζεται ετσι. Η ενεργειακή εξάρτηση είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα σε κάθε χώρα που θέλει να είναι ανεξάρτητη. Κάποιοι θα έχετε ακούσει τον όρο υδραυλικός δεσποτισμός. Αναφερόταν στην δυνατότητα ελέγχου της παροχής νερού στην αρχαιότητα. Αν ήθελε ο ελέγχων να ασκήσει πίεση απλά έκλεινε τα κανάλια και οι κάτοικοι της άνυδρης περιοχής εκλιπαρούσαν για έλεος. Τώρα ο Όρος αφορά κάθε περίπτωση όπου κάποιος κατέχει αποκλειστικά ένα αγαθό που είναι απόλυτος αναγκαίο για την επιβίωση των υπολοίπων.
Έχουμε νοιώσει τον υδραυλικό δεσποτισμό στο πετσί μας όταν μας έκλισαν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης και μας εξανάγκασαν να δεχτούμε τους όρους του ΔΝΤ. Στη σύγχρονη εποχή το «ρευστό» είναι από τα βασικότερα αγαθά υδραυλικού δεσποτισμού.

Το δεύτερο και ίσως ακόμα σημαντικότερο από τα χρήματα είναι η ενέργεια. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας ξεπερνά το 75% και αυτό την κάνει ιδανικό θύμα για υδραυλικό δεσποτισμό στην ενέργεια καθώς και εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε εξωγενή πραγματική ή τεχνητή ενεργειακή κρίση. Επιβάλλεται να μειώσουμε αυτό το ποσοστό με σχέδιο και όχι με ασαφή μεγάλα λόγια ειδικά τώρα που είμαστε τόσο ευάλωτοι.

Αγγελική Δ.


1 σχόλιο:

dimitris είπε...

Πρωτα θα παρουν αδειες σκοπιμοτητας οι ισπανογαλλοαμερικανικοι ομιλοι, με τους εδω συνεταιρους και μετα θα δωσουν αν δωσουν στους μικροεπενδυτες. Ειναι τα σκουπιδια και η ενεργεια το καινουργιο τρενο πλουτισμου των ισχυρων, βεβαια για την αφαλατωση που λειτουργει στην Ηρακλεια, κουβεντα[οχι απο εσενα, ολο το εγχειρημα το εκανε το Μετσοβιο]... Ανανεωσιμες πηγες ενεργειας που ειναι στο τραπεζι προς συζητηση δεκαδες χρονια και εκει, το καθυστερουν μεχρι να δεσουν τα προγραμματα και τους ορους οπως θελουν.