Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο ΜΥΘΟΣ ΠΕΡΙ «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΤΕ» !...

Τα πρόθυμα (και αναγκασμένα) ΜΜΕ, να προωθήσουν, με κάθε τρόπο, την πρόταση του κ. Σάλλα, εκτός από τον, υπέρμετρο, εκθειασμό αυτής καθεαυτής της πρότασης, αποδίδονται και σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να απαξιώσουν την Αγροτική Τράπεζα και να την εμφανίσουν προβληματική, με αβέβαιη τη βιωσιμότητά της και το μέλλον της.
Η θλιβερή αυτή προπαγανδιστική προσπάθεια, εκτός από το χαστούκι που έλαβε, μόλις πρόσφατα, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, (ο οποίος αναβάθμισε την ΑΤΕbank), έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τα οικονομικά δεδομένα της Τράπεζας, έτσι όπως αυτά εμφανίζονται στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις, για τη χρήση του 2009, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010.

Η χρήση του 2009 παρουσίασε λειτουργικά κέρδη της τάξης των 400 εκατ. €, που μετατράπηκαν σε ζημιές, επειδή η διοίκηση Πανταλάκη επέλεξε να εγγράψει στις προβλέψεις για επισφάλειες ένα υπέρογκο ποσό, που άγγιξε τα 825 εκατ. €. (Για το 2008, το αντίστοιχο ποσό ήταν, μόλις, 204 εκατ. € !).

Το πρώτο τρίμηνο του 2010, με την κρίση σε πλήρη εξέλιξη, τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου της ΑΤΕbank ανήλθαν στα 79 εκατ. €, αυξημένα κατά 64% (!), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Κι αυτά, όμως, μετατράπηκαν σε ζημιές, μιας και στις προβλέψεις για επισφάλειες εγγράφηκαν 98 εκατ. €, ποσά αυξημένα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2009, κατά …70% !!!
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο δείκτης κάλυψης των επισφαλών δανείων με προβλέψεις, διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2010, στην Αγροτική, στο 70, 4%, δέκα, ολόκληρες, ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το Μάρτιο του 2009 κι είναι ένας από τους μεγαλύτερους στο τραπεζικό σύστημα !

Η μετατροπή των λειτουργικών κερδών της ΑΤΕ σε ζημιές, γίνεται αφ΄ ενός λόγω της εγγραφής υπέρογκων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και αφ΄ ετέρου λόγω των απομειώσεων των κρατικών ομολόγων, που κατέχει η Τράπεζα. Και τα δυο είναι συγκυριακά φαινόμενα !

Για ποιο προβληματικό χαρτοφυλάκιο μιλάνε, λοιπόν και για ποια προβληματική ΑΤΕ ;

Το αποτέλεσμα των stress-tests, έδωσε στους παπαγάλους των καναλιών την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις αυθαιρεσίες τους περί «προβληματικότητας της ΑΤΕ», πλην όμως ατύχησαν, μιας κι όλα δείχνουν πως το «κόψιμο» της κρατικής τράπεζας, στο …αλλαγμένο, την τελευταία στιγμή, σκληρό σενάριο προσομοίωσης, ήταν από παράξενο, έως …επιθυμητό – επιδιωκόμενο !
Δεν είναι, δα και τόσο απλά εξηγήσιμο, το γιατί η Αγροτική, η οποία στα πιο εύκολα σενάρια ήταν πάνω από ορισμένες άλλες τράπεζες, στο σκληρότερο, "έπεσε", μόνον αυτή !

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, η συμμετοχή, πλέον, του δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτική Τράπεζας, έγινε εκ των ου άνευ και θα γίνει και με τη βούλα της Ε.Ε., αφού αυτό επιβάλλουν οι δικοί της κανόνες !
Τυχαίο ; Δεν νομίζω !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: