Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ !...

Nέες διαστάσεις για το σκάνδαλο των ομολόγων δίνει με συνέντευξη-βόμβα στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρώην πρόεδρος της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος, Γ. Ζορμπάς. Λίγες ημέρες μετά τις αιχμές που άφησε στην εξεταστική επιτροπή περί πολιτικών και δικαστικών λειτουργών που εμπόδισαν το έργο της Αρχής, ο κ. Ζορμπάς προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δείχνει το τότε υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τον πρώην υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη, ως υπεύθυνο για τη μη ολοκλήρωση των ερευνών του.

Παράλληλα φωτογραφίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως τον πολιτικό χώρο στον οποίο κατευθύνθηκαν χρηματικά ποσά από το παιχνίδι των ομολόγων υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κατηγορία αυτή δεν είναι αυθαίρετη αλλά εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και καταθέσεις.

Η μεθόδευση
Ο Γιώργος Ζορμπάς σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι ήταν αυτοί που έφραξαν τον δρόμο στις έρευνές του στρέφει τα βέλη του προς τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, και τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, λέγοντας ότι «υπήρξε συγκεκριμένη τακτική του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγκεκριμένη δικονομική αυθαιρεσία εισαγγελικών λειτουργών που απετέλεσαν το εμπόδιο της πορείας και της ολοκλήρωσης των προανακριτικών ερευνών της Αρχής. Περί τούτων είναι σαφής η μαρτυρία μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής».

Η αποκάλυψη
Διευκρινίζοντας δε σε ποιον πολιτικό χώρο εννοούσε ότι κατευθύνθηκαν χρηματικά ποσά σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, ο πρώην πρόεδρος της Αρχής δείχνει αυτήν τη φορά ευθέως προς τη Ρηγίλλης και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «η αναφορά στο πόρισμα περί κατευθύνσεως χρηματικών ποσών σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μαρτυρεί το μέτρο που διέπει τη συλλογιστική του συντάκτη του πορίσματος».
>>> Διαβάστε τη συνέχεια…

Ομως ο κ. Ζορμπάς προχωράει με τη συνέντευξή του και σε μια νέα αποκάλυψη εξηγώντας ότι η κατηγορία για την ύπαρξη μαύρου πολιτικού χρήματος τεκμηριώνεται σαφώς από στοιχεία και καταθέσεις που είχε στη διάθεσή της η Αρχή. «Η αναφορά αυτή», λέει, «δεν είναι αυθαίρετη. Εδράζεται επί συγκεκριμένων μαρτυρικών καταθέσεων και στοιχείων που προσδιορίζουν την ταυτότητα του πολιτικού χώρου».

Οι ευθύνες
Αισθανόμενος μάλλον δικαιωμένος από την ολική επαναφορά του θέματος των δομημένων ομολόγων στην επικαιρότητα ο Γ. Ζορμπάς έρχεται σε αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας που έκαναν λόγο για «άκαρπες έρευνες» της Αρχής και για «φούσκα των καταθέσεων». Οπως αναφέρει με νόημα «δεν ευθύνομαι εγώ για την ποιότητα του κειμένου κομματικών ανακοινώσεων. Εκαστος έχει την ευθύνη των λεγόμενων, των πραττόμενων και των εκτιμήσεών του. Προσωπικώς με ενδιαφέρουν περισσότερο οι εκτιμήσεις των απλών ανθρώπων του λαού μας, που δεν υπαγορεύονται από πολιτικά συμφέρουσες κομματικές θέσεις».

O πρώην πρόεδρος της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος με ειρωνική διάθεση μιλάει για συγκάλυψη του σκανδάλου από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και καταλήγει με την ευχή η νέα πολιτική ηγεσία να μην ακολουθήσει τον ίδιο καταστροφικό δρόμο για τη χώρα και τους πολίτες. «Αποτελεί σύγχρονη αμαρτωλή συνήθεια των Νεοελλήνων», λέει ο Γ. Ζορμπάς, «να μεταφέρουν περιουσιακά τους έσοδα, ποικίλης προελεύσεως, σε πρόσφορα εταιρικά σχήματα off shore εταιρειών που φιλοξενούνται σε φορολογικούς παραδείσους, ίσως κάτω από φοινικόδεντρα, ιδίως σε παρθένα ή μη παρθένα νησιά...
Η απληστία πολλών συμπατριωτών μας, που έχει υπερβεί τα όρια, είναι η γενεσιουργός αιτία των πολλών προβλημάτων που μαστίζουν τη σύγχρονη οικονομική ζωή.

Η ανάγκη
Και είναι πλέον καιρός να μην υπάρξει πολιτική ή άλλης μορφής κάλυψη εκείνων που ενέχονται σε πράξεις καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, γιατί αυτές τις άνομες πράξεις καλούνται να πληρώσουν οι απλοί άνθρωποι του λαού μας. Αυτό επιτάσσει η στοιχειώδης πολιτική συνέπεια της ηγεσίας του τόπου. Και αυτό απαιτεί ο δεινώς δοκιμαζόμενος λαός αυτής της χώρας».

Με την κατάθεση την περασμένη εβδομάδα του Γ. Ζορμπά στην Εξεταστική της Βουλής και τη δημοσιοποίηση μετά τρία περίπου χρόνια των πορισμάτων του για τρεις περιπτώσεις δομημένων ομολόγων που ερεύνησε επί των ημερών του η Αρχή, το σκάνδαλο των ομολόγων φαίνεται να επανέρχεται ολοκληρωτικά στην επικαιρότητα.

Από το ΕΘΝΟΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: