Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ… Ε, ΚΑΙ ?...

Στην ειδησεογραφία μιας και μόνο ημέρας, της χθεσινής, αποκαλύπτεται η προβληματικότητα στη λειτουργία, ενός ακόμα θεσμού, από τους κορυφαίους της Δημοκρατίας.
«Εισαγγελική παρέμβαση για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία της χώρας», γνωστοποιεί η πρώτη είδηση, αναφέροντας πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Τέντες, ζήτησε «…τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων σε πολύ υψηλές τιμές από τα νοσοκομεία της χώρας ζήτησε από τους κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών…».

Ο κ. Τέντες ζήτησε, εάν διαπιστωθούν περιπτώσεις προμηθειών σε υψηλές τιμές σε νοσοκομεία, να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.
Πρόσφατα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου είχε διατάξει την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το ζήτημα αυτό, αλλά μόνο για τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ευαισθησία της Δικαιοσύνης απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και διαφθοράς, σ΄ έναν νευραλγικό χώρο, αυτόν της Υγείας ; Κατ΄ αρχήν θετικό γεγονός…

Να όμως που η δεύτερη είδηση έρχεται να περιορίσει την όποια ικανοποίηση : Το Δημόσιο χάνει 30 δισ. στα δικαστήρια !... «…Έσοδα της τάξης των 30 δισ. ευρώ, χάνει το δημόσιο από τις φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν στα δικαστήρια. Πολλές από τις υποθέσεις αυτές χάνονται λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίξουν επαρκώς στα φορολογικά δικαστήρια τα συμφέροντα του Δημοσίου…».
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Με την τρίτη είδηση επέρχεται ο μαρασμός και η απογοήτευση, καθώς μεταφέρεται το συμπέρασμα της εμπειρίας ενός ανθρώπου, που λειτουργεί σε κρίσιμο πόστο κι είναι σε θέση να γνωρίζει πολλά : ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για την ετήσια έκθεση του 2009, πέταξε τη βόμβα του, εν είδη ερωτήματος, «έχετε δει κάποιον επώνυμο να δικάζεται ;».
Ο κ. Ρακιντζής, δήλωσε, ότι οι 450 διώξεις, που έχει στείλει στον εισαγγελέα, δεν γνωρίζει «σε ποιο στάδιο βρίσκονται» και πάντως «καμία δεν έχει τελειώσει οριστικά».

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, ένας, ακόμα, πυλώνας του πολιτεύματός του φαίνεται να παρουσιάζει ρωγμές και οι δυσλειτουργίες του, έρχονται να προστεθούν στα νοσηρά φαινόμενα της πολιτείας μας.
Η σημασία και η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Θεσμού, ήταν που προκάλεσε – πάντα στη χθεσινή ημέρα - την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως «…«το κράτος έχει τους μηχανισμούς του, αλλά και η δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της. Είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας, αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θέλει…».
Βαριές κουβέντες, που πρέπει, όμως, να συνοδευτούν κι από βαριές κυβερνητικές πράξεις, αντιμετώπισης της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: