Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η ΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΔΙΡ ΤΗΣ Ν.Δ. !...

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση (Public Issue) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν κυρίως λόγο: Όχι διότι καταγράφει σοβαρή κάμψη του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως διότι την κάμψη αυτή την συνοδεύει μια εικόνα της ΝΔ όπου βρίσκεται κυριολεκτικά στο ναδήρ.

Αυτή τη περίοδο (πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε περισσότερα από όσα αναμένονταν) η κυβέρνηση Παπανδρέου πέρναγε την χειρότερη φάση της : Οι διαρθρωτικές αλλαγές είχαν βαλτώσει, ενώ οι εταίροι και δανειστές μας διέρρεαν την έντονη δυσαρέσκεια τους, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες ότι η χώρα κινδυνεύει από τα χειρότερα. Παρά όμως το ισχυρότατο αυτό πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα, όπως δείχνει η Public Issue, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν κερδίζει έδαφος, αλλά καταγράφει, σε όλους τους ουσιαστικούς δείκτες, τα χειρότερα ποσοστά του!

Είναι αναλυτικά διατυπωμένη η εκτίμηση μου για τη μεθοδολογία της «εκτίμησης ψήφου», που ενώ προσέγγισε τα ποσοστά του 2004 και 2007, τώρα πλέον δεν είναι χρήσιμη, όπως απέδειξαν οι εκλογικές μάχες του 2009. Άρα, δεν θα σταθώ στην πρόθεση ψήφου, που ούτως ή άλλως δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με μειωμένη, αλλά άνετη διαφορά. Ως τάση πάντως, από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει 3%, η ΝΔ υποχωρεί επίσης με 2%. Τα ουσιώδη όμως (και αδιαμφισβήτητα) ποιοτικά στοιχεία βρίσκονται αλλού και κυρίως καταγράφουν, παράλληλα με την φθορά του ΠΑΣΟΚ, την επιδεινωμένη εικόνα της ΝΔ :

● Ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός, παρά την απώλεια ποσοστών, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται πάντα, με μεγάλη διαφορά, του Αντώνη Σαμαρά: 34% έναντι 22%. Τον τελευταίο φαίνεται να εμπιστεύεται μόνο ο πολύ σκληρός (και συρρικνωμένος πλέον) πυρήνας των ψηφοφόρων της ΝΔ.

● Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά την υποχώρηση της δημοτικότητας Παπανδρέου (-9%), η δημοτικότητα του Σαμαρά έχει καμφθεί επίσης κατά 4%.

● Αν και η δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση βρίσκεται στο ζενίθ με 86% , (με δεδομένες βεβαίως τις οικονομικές δυσκολίες), τα αντίστοιχα ποσοστά για την ΝΔ (που κανονικά δεν θα έπρεπε να φθείρονται) σκαρφαλώνουν στο 91%!

● Ισχυρότατο πλήγμα δέχεται η ΝΔ στο δείκτη «καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης» όπου έρχεται τρίτη με 15%, μετά τον ΛΑΟΣ που συγκεντρώνει 22% και το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 17%!

● Στη σύγκριση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε επίπεδο «κυβερνητικής ικανότητας», αν και το ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει στο 18%, η ΝΔ έχει καταβαραθρωθεί στο 8%.

● Ενώ ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του διαρρέουν ότι η δεξιά στροφή της ΝΔ έχει σαν στόχο πρώτα την συρρίκνωση του ΛΑΟΣ και μετά το άνοιγμα στο χώρο του Κέντρου, ο ΛΑΟΣ είναι ο βασικά κερδισμένος της δημοσκόπησης, προφανώς από διαρροές από τη ΝΔ.

Για πρώτη φορά η συγκεκριμένη δημοσκόπηση φαίνεται να επιβεβαιώνει μια πιθανότητα που από καιρό επισημαίνουμε, ότι δηλαδή οι τάσεις που δημιουργήθηκαν ήδη από τις εκλογές της Τ.Α. υποδεικνύουν δυσχέρειες για να κερδηθεί η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Βεβαίως η παρούσα συγκυρία, με τεράστια ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου (το ένα τρίτο των ψηφοφόρων), καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη στο σημείο αυτό και ειδικά για τη δυναμική των μικρότερων κομμάτων. (ΑΝ.ΑΡ, ΔΗ.ΣΥ. ή Οικολόγοι).

Εκείνο όμως που φαίνεται να επιβεβαιώνεται εκ νέου ως ισχυρή πιθανότητα, είναι την κυριαρχία (έστω ως «μικρότερο κακό») του ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικής δύναμης που θα ελέγξει τις επόμενες εξελίξεις. Και τούτο διότι η εικόνα της ΝΔ είναι πλέον εξαιρετικά αρνητική και όλο και πιο εδραιωμένη στην κοινή γνώμη.

Αν σε μια τόσο δυσμενή για την κυβέρνηση συγκυρία, η ΝΔ δεν μπορεί στοιχειωδώς να ανακάμψει, αλλά αντίθετα βυθίζεται ακόμη περισσότερο, τότε είναι προφανές πως η εξαιρετικά αρνητική εικόνα του κόμματος και της ηγεσίας, πολύ δύσκολα μπορεί να αναστηλωθεί στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε μια αλλαγή στρατηγικής και εγκατάλειψη του ακραίου λαϊκισμού και της δεξιάς στροφής. Κάτι όμως αδύνατο, με δεδομένο ότι η στρατηγική αυτή εντάσσεται στη καρδιά της ιδεολογίας της ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Έτσι, άλλη μια δημοσκόπηση δείχνει τα στρατηγικά αδιέξοδα της ΝΔ. Η κοινή γνώμη είναι φανερό πως αποδοκιμάζει πρωτίστως τον λαϊκισμό της. Ενώ χάνει και από τη δεξιά στροφή της. Το χειρότερο πάντως είναι ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα αυτή που την έχει οδηγήσει στο ναδίρ.

Του Γιάννη Λούλη από το johnloulis.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι μου θυμίζει το καταλληλότερος.
Τέλος πάντων για μένα καταλληλότερος είναι ο Beni.

Ανώνυμος είπε...

Οταν θάρθει η ώρα για τις εκλογές,αν δεν αλλάξει δραματικά το σκηνικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή,ένα θα είναι το κριτήριο που θα κυριαρχίσει.
Το ότι ο κόσμος, στην συντριπτική του πλειοψηφία,θέλει μια κυβέρνηση σταθερή.
Οσο κι αν δεν αρέσει αυτό σε πολλούς,ο λαός είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να πιούμε ως το τέλος το πικρό ποτήρι,να τελειώνουμε μια ώρα γρηγορότερα και να συννεχίσουμε.