Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !...

Το νομοσχέδιο για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης και επαναφορά της αρχής του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εξασφαλίσει την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας, από την επιρροή της εκτελεστικής με την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, επιδιώκεται η έκφραση γνώμης από τη Βουλή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που καταλαμβάνουν τις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Για να επιλεγούν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων, προεπιλέγονται αρχικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν τα τυπικά προσόντα. Ο κατάλογος των έξι προεπιλεγέντων διαβιβάζεται στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα εκφράσει θετική γνώμη για τους τρεις από τους έξι υποψηφίους και αφού προηγουμένως καλέσει σε ακρόαση τους έξι.
>>>Διαβάστε περισσότερα...

Η διάσκεψη των προέδρων θα εκφράζει τη γνώμη της ομόφωνα ή με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της. Στη συνέχεια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.
Επίσης, όταν πρόκειται να επιλεγούν οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποστέλλει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τον κατάλογο των δικαστικών λειτουργών που έχουν τα τυπικά προσόντα προς προαγωγή.
Η Διάσκεψη θα εκφέρει θετική γνώμη για τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων από αυτούς που πρόκειται να επιλεγούν, χωρίς ωστόσο, να είναι υποχρεωτική η απόφαση των υποψηφίων.
Η διάσκεψη θα αποφασίζει πάλι ή ομόφωνα ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της.

Η δεύτερη σημαντική τομή, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που ενισχύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι η επαναφορά του αυτοδιοίκητου στους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, δηλαδή στα δεκατέσσερα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.
Βασικό κριτήριο εκλογιμότητας είναι η αρχαιότητα και η θητεία των εκλεγομένων θα είναι διετής και θα γίνεται μόνο μια φορά.
Επιτρέπεται εκλογή και πάλι για μια φορά των ίδιων προσώπων μόνο σε δικαστήριο ανώτερου βαθμού. Ακόμα προβλέπονται κωλύματα εκλογής ή ασυμβίβαστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: